A miniszteri tanácsadó családja is bevásárolt

Egy nappal a bérlakásbotrány kirobbanása után féláron vettek önkormányzati ingatlant.

Horváth Csaba László
2017. 03. 14. 6:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az ügyészség nemrég hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a ferencvárosi önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében, úgy tűnik, Bácskai János polgármesternek esze ágában sincs változtatni az ingatlanhasznosítások szabályain. A Fidesz-vezetésű IX. kerületben ugyanis továbbra is 50 százalékos árkedvezménnyel vásárolhatják meg az önkormányzati lakásokat a bérlők. Már számtalan, kormánypártokhoz köthető személy is kihasználta a nem mindennapi árengedményt; lapunk értesülései szerint nemrég így jutott egy 54 négyzetméteres felújított lakáshoz a nemzetgazdasági tárca miniszteri tanácsadója és férje. Varga Zsoltné Szalai Piroska korábban a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa volt, jelenleg pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tanácsadója és a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi képviselője hívta fel figyelmünket arra, hogy Varga Mihály bizalmasa és az ő férje a Thaly Kálmán utcában egy felújított tetőtéri bérlakást vásárolt meg tavaly év végén. Az önkormányzati adatok szerint a lakást valamivel több mint 20 millió forintra értékelte az értékbecslő, így a szabályok értelmében éppen ennek az összegnek a feléért, vagyis 10 millió forintért vehették meg. Egyébként az érintett városrészben hasonló méretű felújított lakásokat jelenleg 25 és 35 millió forintért kínálnak a legnagyobb ingatlanportálokon. Nem mellékes tényező, hogy a vételárat nem is kellett rögtön kifizetniük Vargáéknak, hanem kedvező részletfizetés mellett törleszthetnek 2032-ig.

Kerestük az ügyben Varga Zsoltné Szalai Piroskát, aki kérdéseinkre nem válaszolt. Csupán annyit közölt, hogy a férje 1969 óta lakásbérlő középső-Ferencvárosban, s a lakását azon több mint tízezer ferencvárosi lakásbérlővel azonos kondíciókkal vette meg, akikre a kerület 1996 óta, azaz több mint húsz éve hatályos kerületi rendelete vonatkozik.

Pikantériája a vásárlásnak, hogy a miniszteri tanácsadó és férje éppen egy nappal azután kötött adásvételi szerződést az önkormányzattal, hogy lapunk megírta: Ferencvárosban a piaci árak töredékéért jutnak önkormányzati lakáshoz a kormánypártokhoz köthető személyek. A kedvezményezettek közt van Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi önkormányzati képviselője, aki például egy 63 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel „piaci alapon” 68 ezer forintért havonta. A szintén fideszes Görgényi Máté 104 négyzetméteres önkormányzati lakást bérel 118 ezer forintért havonta. Ráadásul az ő esetében a szerződés eredetileg a nagymamája nevére szól, aki sosem lakott az ingatlanban. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője Vargáékhoz hasonlóan már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. Ő még jobban járt, a 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester lánya.

A márciusban lejárt kilakoltatási moratórium miatt egyébként az LMP nemrég sajtótájékoztatót tartott a IX. kerületben. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, hogy az LMP törvénnyel akadályozná meg a bérlakások kijátszását önkormányzati képviselőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.