Menekülés az egykori olajparadicsomból

Tavaly év végére több mint hárommillió venezuelai hagyta el az országot az elmúlt évek gazdasági és politikai válsága miatt az ENSZ adatai szerint.

Zetelaki Réka
2019. 02. 22. 6:17
The Wider Image: Venezuelans rush to shops before monetary overhaul
Elértéktelenedett az emberek fizetése Fotó: Carlos Garcia Rawlins Forrás: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuela Hugo Chávez elnök 2013-as halála óta az államcsőd szélén áll, a 2014–2016-os olajárválság során több mint hetven százalékkal zuhanó olajárak miatt súlyos gazdasági visszaesés alakult ki az országban. Venezuela egész gazdaságát a hatalmas kőolajkészletei­re alapozza – az ország bevételeinek 96 százaléka származik a kőolajjal kapcsolatos bevételekből –, ám az országban szinte teljesen hiányzó feldolgozóipar miatt a kivitel legnagyobb részét a nyersolaj teszi ki.

Az inflációt 700 százalékosra várják a szakemberek az idei évben, tavaly pedig az egymillió százalékot is megközelítette a pénzromlás mértéke, ami azt jelentette, hogy – hasonlóan a második világháború után Magyarországon uralkodó állapotokhoz – akár néhány óra leforgása alatt elveszíthette értékét az emberek bére. Napjainkban számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától, és rekordméreteket ölt az országból történő elvándorlás.

Tavaly év végére több mint hárommillió venezuelai hagyta el az országot az elmúlt évek gazdasági és politikai válsága miatt az ENSZ adatai szerint. A legtöbben, több mint egymillióan lehetnek a szomszédos Kolumbiában, ahová háromezer ember érkezik naponta. A dél-amerikai régióban nagyságrendileg 2,4 millió ember kért vagy legalábbis keresett menedéket. Kolumbia mellett Peruba menekültek félmillióan, Ecuadorban több mint kétszázezren lehetnek, Argentína és Chile északi részén pedig több mint 100-100 ezren. A déli irányba, Brazíliába 85 ezren menekültek Venezuelából.

Elértéktelenedett az emberek fizetése
Fotó: Reuters

Az elvándorlás másodlagos útvonala észak felé, elsősorban Mexikó, illetve az Egyesült Államok és Kanada irányába vezet. Európában a latin nyelvű országokba érkeztek a legtöbben: Spanyolországba kétszázezer felett, Portugáliában 24 ezren, Olaszországban közel ötvenezren lehetnek a 2018-as adatok szerint. Az otthonukat elhagyók többsége egyébként, ahogy a legtöbb elvándorlás esetén, 18 és 35 év közötti. A venezuelai diaszpóra száma 2019-re elérte a 8,3 milliót. A becslések szerint egyébként Nicolás Maduro elnöklése óta összesen 4,6 millió venezuelai hagyta el a hazáját, ami közel 15 százaléka a 31 milliós lakosságnak.

Régi közösség

Dél-Amerika összes országában élnek magyarok, de csak a kontinens néhány államában – köztük Venezuelában – beszélhetünk jelentősebb magyar közösségekről. A venezue­lai magyarság létszáma a Magyar Kataszter Bizottság felmérése szerint napjainkban 4-5 ezer fő körül van. A legtöbb kivándorló a második világháború után, kisebb részük pedig az 1956-os forradalom után érkezett Venezuelába a kommunista hatalom elől. Akkor egész Latin-Amerikában Venezue­la fogadta be a legtöbb – ezer-ezerötszáz – magyar menekültet. A két hullámban érkező emigránsok nagy többsége politikai menekültekből és nem jobb életmódot kereső kivándorlókból tevődött össze. (K. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.