Zsarolóként ítélték el a volt rendőröket

Három-három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság Porkoláb Zsolt és Labanc Ferenc egykori rendőrtiszteket, akiket többrendbeli zsarolás, befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt marasztaltak el. Porkoláb ítélete jogerős, így börtönbe kell mennie, míg Labanc a Kúriához fordulhat.

2019. 02. 06. 11:53
Az egykori főtisztek pénzbírságot is kaptak Fotó: PS/Horváth Péter Gyula
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon is elítélte Porkoláb Zsoltot és Labanc Ferencet a Fővárosi Ítélőtábla, a két volt rendőrfőtiszt három-három év letöltendő börtönbüntetést kapott, s a közügyek gyakorlásától ugyanennyi időre tiltották el őket. A PestiSrácok.hu szerint Porkoláb esetében a mostani ítélet szó szerint megegyezett az elsőfokú ítélettel, így esetében a büntetés jogerőre emelkedett, várhatja a börtönbehívóját. Labanc esetében a másodfokú ítélet apró részletekben eltér az elsőfokú verdikttől, így az ő ügyében harmadfokon a Kúria dönthet.

A Fővárosi Törvényszék első fokon tavaly nyáron jórészt a vádirattal egyezően többrendbeli zsarolás, befolyással üzérkedés és önbíráskodás kísérlete miatt ítélte el a BRFK volt főtisztjeit, akiket emellett egymillió forint pénzbüntetéssel is sújtottak. Egy-egy vádlott-társukat pénzbüntetéssel, illetve felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották, egy terheltet pedig felmentettek.

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlott – Porkoláb és Labanc – érdekeltségébe tartozott egy magán­nyomozásra és követelésbehajtásra szakosodott vállalkozás. Ügyfeleiknek nemegyszer azt állították: rendőri múltjuk révén a különböző adóhatósági és büntetőeljárások nem nyilvános adataihoz is hozzájuthatnak, illetve az eljárásokat befolyásolni is tudják. A megbízóiktól az előleget beszedték, a vállalt tevékenységet azonban – bár sok esetben annak látszatát keltették – ténylegesen nem végezték el. A sikerdíjról ennek ellenére nem voltak hajlandók lemondani.

Az egykori főtisztek pénzbírságot is kaptak
Fotó: PS/Horváth Péter Gyula

Ha pedig a megbízóik vonakodtak fizetni, fenyegetni kezdték őket, és ha ez sem segített, akkor szembefordultak velük, felkeresték az ellenérdekű személyeket, és pénz fejében a megbízókkal összefüggő információk átadására, illetve felhasználására tettek nekik ajánlatot. Jellemzően tehát mindig annak a félnek az érdekében jártak el, akitől több pénzt reméltek.

Labanc Ferenc 1984-ben lett rendőr, a rendszerváltás után a rendőrség akciócsoportjának, az úgynevezett Cattani-csoportnak a tagja lett. A szervezett bűnözés és a politika kapcsolatait vizsgálták volna, ám gyorsan feloszlatták a csoportot. Labanc, elvégezve a rendőrtiszti főiskolát, rablási, életvédelmi és gazdaságvédelmi vonalon dolgozott, de 2002-ben egy vesztegetési ügy miatt elítélték, és leszereltették.

Ezután a kisstílű bűncselekményeiről elhíresült Tasnádi Péter egyik cégéhez, a Mesterdetektív Kft.-hez szerződött, majd a vállalkozóval együtt vádlott lett. Az ügyészség szerint Tasnádi vele akarta megöletni volt feleségét, ám a megbízást az egykori rendőr nem hajtotta végre. Labancot ebben a perben végül csalás miatt ítélték pénzbüntetésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.