Segítség kell a hajléktalanoknak az újrakezdéshez

Szerteágazó, az utcán élő emberek talpra állását segítő programokat működtetnek a magyarországi karitatív szervezetek, így szűrik és gyógyítják a betegeket, képzik a hajléktalanokat, majd a foglalkoztatásukról is gondoskodnak. A rászorulók megtanulhatják, miként kell megírni egy önéletrajzot, hogyan kell teljesíteni egy állásinterjún. A kezüket később sem engedik el, mert a visszaesésüket meg kell akadályozni.

2019. 04. 09. 6:30
A reformátusok Baján indítottak kísérleti projektet Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életvezetési és munkaerőpiaci tanácsadással segítik az alapellátáson túl a hajléktalanokat a gyulai központjukban az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai, emellett közreműködnek abban is, hogy az utcán élő emberek újra kapcsolatot tudjanak teremteni a családtagjaikkal, barátaikkal.

Megtanítják a hajléktalanokat arra, hogyan kell beosztaniuk a pénzt, és segítik őket az ügyintézéseknél is, emellett megmutatják nekik, miként kell önéletrajzot írni, munkahelyet keresni vagy éppen állás­interjún részt venni.

A reformátusok Baján indítottak kísérleti projektet
Fotó: Mirkó István

Csoportos szociális munkában egyebek mellett önálló életvitelre, öngondoskodásra tanítják az utcán élő embereket, továbbá az önfenntartást segítő képzéseket, sütés-főzést, kommunikációs és önismereti foglalkozásokat tartanak a rászorulóknak.

– A nappali ellátásban is minden segítséget megadunk a hajlék nélkülieknek, hogy mielőbb talpra tudjanak állni. Erre szolgál az egyéni esetkezelés, gondozás, az albérlethez, munkához jutás elősegítése, a mentális segítségnyújtás, de idetartozik a telefon-, internethasználat és még a fodrászszolgáltatás is – tájékoztatott Rácsok Balázs, a szervezet szociális és fejlesztési igazgatója.

Az ökumenikusok Gyulán nappali melegedőt, éjjeli menedékhelyet, átmeneti szállást, népkonyhát és utcai szociális szolgálatot működtetnek.

Országszerte 63 hajléktalanellátó intézményt tart fenn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, ezek több mint hatezer embernek nyújtanak segítséget.

Az alapellátáson túl több egyedülálló programot működtetnek. Szegeden a szervezet egészségügyi centrumában tíz orvos látja el a hajléktalan embereket, akik kötszert, gyógyszert és gyógyászati segédeszközöket kaphatnak.

Miskolcon a több mint húsz éve működő ápolási otthonban külön a fedél nélkül élők számára fenntartott férőhelyeken fogadják az ápolásra szorulókat, Budapesten a Batthyány téri rendelőben 24 órás egészségügyi ellátás várja az utcán élőket. A szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomást üzemeltet, amely a WHO adatai szerint a legtöbb fertőzött esetet találja meg Közép-Európában.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat számos rehabilitációs programja nyújt segítséget az utcán élő embereknek életük újrakezdéséhez, a munkába álláshoz és önálló életvitelük megteremtéséhez. Országszerte zajlanak olyan komplex programok, amelyek lakhatási támogatással és más, személyenként változó lehetőségekkel segítik a hajléktalanokat.

Veszprémben az albérleti támogatás mellett szakmát tanulhatnak, Budapesten havi BKK-bérlettel, hallókészülékkel vagy akár a jogosítvány megszerzéséhez nyújtott támogatással segítik a rászorulókat.

Emellett többek között művészeti foglalkozások, kirándulások, múzeumlátogatások, sakkbajnokság és sportnap nyújt lehetőséget új emberi kapcsolatok kialakítására, élmények szerzésére.

A szervezet közfoglalkoztatási modellprogramjaiban a hajléktalan embereket pszichológusok is mentorálják, hogy a szabad munkaerőpiacon is megtalálják a helyüket.

A program öt év alatt 381 embernek adott munkát huszonnégy intézményben a szervezeten belül és más munkáltatóknál. Veszprémben hajléktalan emberek működtetik a nappali melegedő mosodáját, Pécsett rászoruló emberek házának felújításában vesznek részt a szakmunkás végzettségű közfoglalkoztatottak, Hatvanban targoncavezetői képzésre járhatnak, hogy a szakképesítést megszerezve helyezkedjenek el.

Kecskeméten a Homoki Varázskert Szociális Szövetkezetben a hajléktalanok gyógynövényeket és fűszernövényeket termelnek.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány – mint fenntartó – önállóan nem működtet hajléktalanokat segítő intézményt – erről tájékoztatott Lucski Zsófia kommunikációs referens.

Elmondta ugyanakkor, hogy rendszeresen segítik a hajléktalanokat, telente melegétel-osztást tartanak, emellett tartósélelmiszer-csomagokat és ruhaadományokat is kiosztanak a fedél nélküli embereknek.

A Magyarországi Református Egyházon belül számos intézmény és gyülekezet végez hajléktalanmissziót. Korábban riportban számoltunk be a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény kísérleti programjáról, amelyben hajléktalanok költözhettek ki tanyára, ott új életet kezdhettek, gazdálkodhattak, elhelyezkedhettek vagy visszaköltöztek a családjukhoz.

A Katolikus Karitász a tájékoztatása szerint egész évben figyelemmel kíséri és segíti a hajléktalanokat. Jelezték, hogy többek között ruhákat, meleg ételt, konzerveket, takarót adnak nekik, emellett ételosztással, télen krízismelegedők üzemeltetésével, alkalmi segítségnyújtással, lakhatási támogatással, munkahelykereséssel, harmincnapos önkéntes munka biztosításával vagy közfoglalkoztatásban alkalmazással támogatják az utcán élőket.

– Országszerte 16 Karitász-központ, valamint több ezer önkéntes foglalkozik rendszeresen a hajléktalanokkal. Önkénteseink nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy ünnepi programokat szervezzenek nekik, beszélgessenek velük, ezzel is segítve őket, hogy ne szakadjanak el véglegesen a társadalomtól – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.