Viharos lesz az MSZP választmányi ülése

Ma eldől, hogy Ujhelyi Istvánt vagy Szanyi Tibort küldi-e az MSZP Brüsszelbe, ám bármilyen döntés is születik, az tovább mélyíti a párton belüli törésvonalakat. Mindeközben kiderült, hogy a DK EP-képviselői maradnak az európai szocialisták frakciójában; a Fidesz szerint a párt ezzel megerősítette, hogy a bevándorláspárti erőket szolgálja.

Bákonyi Ádám
2019. 06. 01. 7:19
null
Tóth Bertalan árnyékából Ujhelyi Brüsszelig lépne előre Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszült légkörben dönt ma az MSZP választmánya arról, hogy a hét végi euró­pai parlamenti (EP-) választáson elért minden eddiginél rosszabb, mindössze 6,6 százalékos eredménye alapján ki lesz a párt egyetlen EP-képviselője. Erre utal, hogy az MSZP elnökségében senki nem mert vagy nem akart jóslatokba bocsátkozni arról, hogy Ujhelyi István vagy a listán utána következő Szanyi Tibor lesz-e a befutó.

Forrásaink szerint mindkét politikus egyformán erős támogatottságot élvez, viszont a párton belüli két legerősebb, nem utolsósorban pedig egymással szemben álló csoport részéről. Míg Ujhelyi a jelenlegi elnök, Tóth Bertalan „embere”, addig Szanyi a párt volt elnöke, Mesterházy Attila mögött felsorakozó erők bizalmát élvezi. Bár az MSZP listáját Tóth vezeti, ő itthon marad, így automatikusan Ujhelyi Istvánnak kellene Brüsszelbe mennie. Szanyi viszont már a hét végi csúfos bukás estéjén bejelentette, hogy a választmány dönt majd az egyetlen EP-képviselő személyéről.

Az MSZP elnöksége részéről olyan információk jutottak el hozzánk, miszerint a kampány idején végig arról volt szó, hogy ha kettő vagy több képviselőt juttatnak az EP-be, úgy a lista érvényesül, ha viszont csak egyet, akkor a választmány hozza meg a döntést. Ez már csak azért is érdekes, mert ezek szerint az MSZP-ben, noha kifelé, a szavazóknak és a közvéleménynek következetesen arról beszéltek, hogy tíz százalék feletti eredményre számítanak, valójában a bukást is bekalkulálták.

Ettől függetlenül akár Ujhelyi, akár Szanyi kap bizalmat, az csak tovább mélyíti a már így is a teljes összeomlás határán tántorgó párton belüli törésvonalakat. A választmányi ülésen egyébként szó lesz az MSZP és a DK lehetséges összeolvadásáról is, amit elsősorban a szocia­listák „nagy öregjei”, egykori elnökei, Lendvai Ildikó és Kovács László sürgetnek, a jelenlegi vezetés viszont elutasít.

Tóth Bertalan árnyékából Ujhelyi Brüsszelig lépne előre
Fotó: Teknős Miklós

Mindeközben kiderült, hogy a négy brüsszeli mandátumot is szerző DK végül mégsem ül át az EP liberális, ALDE frakciójába, hanem marad a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) képviselőcsoportjában. A döntést a párt ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba azzal magyarázta, hogy ebben a pártcsaládban jobban tudják képviselni az Európai Egyesült Államok létrehozásának gondolatát és az egységes európai szociális juttatások ügyét. Kiderült az is, hogy a DK európai parlamenti delegációját nem a listavezető Gyurcsányné, hanem Molnár Csaba vezeti majd. Utóbbi szerint négy képviselőjük közül ő az egyetlen, aki már a második ciklusban dolgozik az EP-ben és a politikai munka alapvetően a rutinon és a személyi kapcsolatokon alapszik.

Gyurcsányék megerősítik szövetségüket a bevándorláspárti erőkkel, őket szolgálják majd az új Európai Parlamentben is – reagálta minderre a Fidesz-frakció. Közleményük szerint „Gyurcsány itthon, Gyurcsányné meg az Európai Parlamentben” fogja Brüsszel birodalmi törekvéseit képviselni, az a céljuk, hogy Magyarországra erőltessék a bevándorlók betelepítését, a keresztény kultúra és a nemzeti szuverenitás feladását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.