Európa nincs jó állapotban

A Kormányinfón a szerdai kormányülésről – melyen elsősorban az európai fejleményeket értékelték – számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő. A sajtótájékoztatón szó volt még a 2020-as költségvetésről, a július 1-jén bevezetett családvédelmi intézkedésekről valamint Magyarország környezetvédelmi vállalásairól is.

2019. 07. 18. 16:25
GULYÁS Gergely; HOLLIK István
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

  • Ursula von der Leyen a magyar kormány és a V4 támogatása nélkül nem lehetett volna az Európai Bizottság elnökjelöltje
  • Bebizonyosodott, hogy a Spiztenkandidat-rendszer nem életképes
  • A 2020-as költségvetés a biztonságot, a jövőt és a növekedést szolgálja
  • A július 1-jén indult programok iránt továbbra is jelentős az érdeklődés
  • – A magyar kormány üdvözli azt a megállapodást, ami az európai állam- és kormányfők találkozóján létrejött, és amit az Európai Parlament (EP) is elfogadott Ursula van der Leyen személye kapcsán. Megelőlegezett bizalma van a magyar kormánynak az Európai Bizottság (EB) új elnöke felé, akit a visegrádi négyek, közte a 13 magyar kormánypárti szavazat nélkül nem választottak volna meg – jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón.

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az uniós tisztségviselők megválasztásánál is látszik, hogy az EP fragmentáltabb mint korábban, ezért nagy teljesítmény, hogy a német jelöltnek sikerült a többséget megszereznie.

    – A Spitzenkandidat-rendszer életképtelenné vált, a döntés az állam- és kormányfőkből álló tanács kezébe került – tette hozzá. A tárcavezető fontosnak tartotta kiemelni, hogy a kormánypárti képviselők megvonták a néppárti Manfred Webertől a támogatást és a szocialista Frans Timmermanst pedig eleve nem támogatták, hiszen nem szavazhattak olyan jelöltekre, akik politikailag megtámadta hazánkat.

    – Európa nincs jó állapotban, az új EB elnöknek komoly feladatai vannak, nagy nehézségek között kell dolgoznia. Jean-Claude Juncker távozó EB elnök legnagyobb előnye, hogy elég hibát követett el, amiből lehet tanulni – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint a hagyaték része a migrációs helyzet kezelése, azt, hogy a hatékony határvédelem támogatói közé csak a migrációs nyomás kialakulása után állt be a leköszönt bizottsági elnök, továbbá, hogy máig nem térítették meg a határvédelem magyar költségeit, de ide sorolható, hogy a brexit, a brit kilépés feltételei még mindig bizonytalanok.

    A Magyar Nemzet kérdésére azt is elmondta, hogy az új összetételű EB-vel fel kívánják újítani a tárgyalásokat a korábban megígért határvédelmi költségek megtérítése kapcsán. – El szeretné érni a magyar kormány, hogy a határvédelemre – és nem határmenedzsmentre – több pénz jusson az unió következő 2021-2027 közötti hétéves költségvetési ciklusában – szögezte le.

    A Kormányinfón szó volt a jövő évi költségvetésről is. Az Országgyűlés által elfogadott büdzsében a családokra 224 milliárd, az egészségügyre 184 milliárd, a nyugdíjakra 136 milliárd, az oktatásra 60 milliárd és a biztonságra 174 milliárd forinttal költ többet jövőre az ország.

    – Ez a családok és biztonság költségvetése. A büdzsé szigorú, 1 százalékos hiányt – ilyen 1989 óta nem volt még – , 4 százalékos gazdasági növekedést célzott meg. Teljesülhet hosszú távon a a cél is, hogy 2 százalékkal legyen magasabb a gazdasági bővülés az uniós átlagnál – mondta a miniszter. Hozzátette: a költségvetéshez benyújtott ellenzéki módosító javaslatok komolytalanok voltak, adónöveléseket, fedezet nélküli kiadásokat jelentettek volna.

    A környezetvédelem kapcsán Gulyás Gergely közölte: a 2030-as klíma célkiűzések teljesítése esetében Magyarország az egyik legjobban teljesítő ország az EU-ban.

    – Nincs ellenünkre, hogy klímacélokat tűzzünk ki 2050-re, de ahhoz hatástanulmányok, cselekvési tervek és költségvetési terv kell az EU részéről – jelentette ki, hozzátéve: a hiányában nem tudta támogatni a kormány a közös uniós célt. Azt is bejelentette, hogy kormány úgy döntött, hogy akadályozni fogja a külföldi szennyvíziszap behozatalát.

    A július 1-jén bevezetett családvédelmi intézkedések kapcsán arról számolt be, hogy a hónap közepéig, július 15-ig 2400-an igényeltek babaváró támogatást, nagycsaládok autóvásárlási támogatására 5700 kérelmet nyújtottak be, míg a jelzáloghitel elengedését július 10-ig 703-an kérték. Gulyás Gergely hozzátette: a július 1-jén indult programok iránt továbbra is jelentős az érdeklődés.

    A Magyar Nemzet kérdésére azt is elmondta Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezésén túl nem várható újabb kormányátalakítás. A kabinet új tagjára is azért volt szükség, mivel Trócsányi László az EP-ben folytatja munkáját.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.