Felgyorsítják a Semmelweis Egyetem fejlesztését

2030-ra a világ száz legjobb egyeteme közé emelné a kormány a Semmelweis Egyetemet, amely már ma is az első ötszázban foglal helyet a 28 ezer felsőoktatási intézményt összevető világranglistán – hangsúlyozta Palkovics László az egyetem 250 éves fennállása alkalmából tartott jubileumi tanévnyitó ünnepségen.

Csókás Adrienn
2019. 09. 06. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Felgyorsítja a kormány a Semmelweis Egyetem fejlesztését, hogy az intézmény 2030-ra a világ száz legjobb egyetemének egyikévé válhasson” – mondta Palkovics László az intézmény tegnapi tanévnyitóján, a Művészetek Palotájában. A 250. jubileumi évét ünneplő egyetemen az épületeket és az eszközparkot is modernizálják, valamint az oktatási, kutatási tevékenységet, és a betegellátás színvonalát is tovább emelik a következő években.

„A negyedik ipari forradalom korában a jelen és a jövő elképzelhetetlen innováció nélkül. Az orvoslás, gyógyítás pedig olyan hivatás, ahol fokozottan szükség van az innovációra” – fogalmazott a miniszter, aki szerint a Semmelweis Egyetem neve mára védjeggyé és márkanévé vált az ott folyó kiemelkedő szakmai munkának köszönhetően. Palkovics László emlékeztetett: az intézmény nemrég 1,7 milliárd forintot nyert a tématerületi kiválósági programban, ezt a pénzt pedig olyan innovációs projektekre fordíthatják, amelyek többek közt a legfőbb halálokok minél korábbi diagnózisát szolgálják. Hozzátette, a 2020-as költségvetésben 32 milliárd forint az innovációs terület többlete, amiből szintén komoly összegekhez jutnak a képzőhelyek. A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy kiválósági támogatásként az idén már 26 felsőoktatási intézmény összesen 14 milliárd forintot kapott, ami mellett 4600 hallgatónak egyéni kiválósági ösztöndíjat is odaítéltek. Rámutatott ugyanakkor, hogy az európai együttműködésekben ma még nem jeleskednek a hazai egyetemek, ezért a következő időszakban nagy hangsúlyt fektet a kormány arra, hogy a nemzetközi szintéren is láthatóvá tegye az intézményeket.

Tarlós István főpolgármester ünnepi köszöntőjében arról beszélt: Budapest Önkormányzata megújítja a Semmelweis Egyetemmel még 2011-ben kötött együttműködési megállapodását. A szerződés keretében az egyetem szakmai támogatást nyújt többek között az önkormányzati fenntartású idősotthonoknak, emellett pszichológiai és addiktológiai előadásokkal a hajléktalan ellátásban dolgozókat is segíti. Tarlós István kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy Budapest 2030-ig szóló városfejlesztési koncepciója és a Semmelweis Egyetem stratégiái kölcsönösen támogassák egymás céljait, mivel százezernél is több egyetemi hallgató él a magyar fővárosban.

„Budapest várja, és szívesen látja a tudást építő fiatalokat” – hangsúlyozta a főpolgármester, felidézve, hogy a város éppen a napokban nyerte el a legélhetőbb kelet-európai főváros címet. Jelezte azt is: a Semmelweis Egyetem iránti elismerés kifejezéseként az önkormányzat a hármas metró Klinikák állomását hamarosan Semmelweis-klinikákra kereszteli.

Merkely Béla rektor ünnepi beszédében elmondta, Magyarországon a legtöbb orvos és fogorvos a Semmelweis Egyetemen végzett, emellett számos új technológiát itt alkalmaztak először, elsőként végeztek például vese-, máj- és szív transzplantációt. „Célunk, hogy a legkiválóbb szakembereket képző intézményt hozzuk létre, és szeretnénk, ha a saját szakterületünkön Európa öt legjobb egyeteme közé kerülhetnénk” – emelte ki.

Világszinten egyébként összesen 28 ezer felsőoktatási intézményt számlálnak a nemzetközi tudományos ranglisták, amelyek közül már most is az első 500-ban szerepel hazánk legjobb orvosképző intézménye, ez pedig azt jelenti, hogy az első 2 százalékban foglal helyet. Az egyetem nemzetközi elismertségét jelzi továbbá, hogy hallgatóinak harmada ma már külföldi, jelenleg öt kontinens 70 országából 3800 külföldi diák tanul az intézményben.

„Önök nem a betegség katonái lesznek, hanem az egészség hírnökei” – fordult a hallgatókhoz a rektor, aki szerint kiemelt fontosságú a prevenció, mert a betegség nem a kórházban kezdődik. Megjegyezte: az egyetem hatalmas fejlesztés előtt áll, amely valamennyi klinikai tevékenységet és mind a hat kart érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.