Januárban várható vádemelés a Hableány-katasztrófa ügyében

Október végére fejezhetik be a nyomozást a május 29-i dunai hajókatasztrófa ügyében, és legkésőbb januárban vádat is emelhetnek az eddigi egyetlen gyanúsított ellen. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen, amely szeptember végéig tartaná letartóztatásban az ukrán kapitányt, a vádhatóság szerint november végéig kellene rács mögött maradnia a gyanúsítottnak.

2019. 09. 03. 13:18
null
A tragédia gondatlan okozásával vádolt Jurij Csaplinszkij még az eljárás elején, letartóztatásáról döntő tárgyalásra menet. A vádlott azóta semmilyen felvétel elkészítését nem engedélyezi magáról. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október végére befejeződhet a dunai hajókatasztrófa nyomozása, ha nem kerül elő olyan adat, bizonyíték, ami további nyomozati cselekményeket kíván a hatóságtól, értesült a Magyar Nemzet. Amennyiben két hónap elegendő a nyomozásra, legkésőbb januárban kerülhet sor a vádemelésre. Jelenleg egy újabb szakértői véleményre várnak.

A négy magyarországi nautikai szakértő közül már a másodikat kérte fel a nyomozó hatóság, hogy segítse a május végén a budapesti Duna-szakaszon történt hajókatasztrófa bűnügyi vizsgálatát. Az első összevont – nautikai, vízügyi és műszaki – szakértői vélemény kimondta, hogy a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya – Jurij Csaplinszkij – hibázott, megsértve a hajózási előírásokat. Egyebek mellett nem tartotta be az előzési szabályokat.

A kapitány védője, M. Tóth Gábor nem értett egyet ezzel, és új nautikai szakértői véleményt kért. A négy hazai szakértő egyike a Hableányt üzemeltető cég, a Panorama Deck Kft. műszaki vezetője, így elfogultság miatt nem vehet részt az eljárásban, mint ahogy a korábbi szakvélemény készítője sem, így a további két lehetséges szakértő egyikére hárul a feladat. Amennyiben az ő álláspontja homlokegyenest eltér majd az első szakvéleménytől, már csak egy szakember jöhet számításba. A nyomozásra rálátó informátoraink azonban arról adtak számot lapunknak, hogy nem várható lényegi eltérés a már elkészült és a készülő szakvélemény között, az „elektronikus szemtanúk”, azaz a Sigyn hajózást segítő rendszerei ugyanis a tragédia előzményeit és magát a katasztrófát is pontosan dokumentálták. Az elektronikus bizonyítékok szerint Csaplinszkij kapitánynak látnia kellett az előtte jobb kézre hegymenetben a Margit híd felé tartó Hableányt; a Sigyn navigációs eszközei jelezték a sétahajót, a pontos irányát, sőt a vészjelző is működésbe lépett. Ez utóbbi a Hableány balesetveszélyes távolságba érkezésére figyelmeztetett, ám a hangjelzés ki volt kapcsolva. A kapitány vallomása szerint magát az ütközést sem látta, arra utasai hívták fel a figyelmét, és mindez pontosan szerepel a tanúvallomások leirataiban.

Letartóztatása előtt Jurij Csaplinszkij elektronikus adatokat törölt, nehezítve a nyomozást
Fotó: Kurucz Árpád

Időközben az ukrán hajóskapitány letartóztatásáról jogi vita alakult ki a bíróság és az ügyészség között. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség múlt héten indítványozta, hogy Csaplinszkij letartóztatását újabb három hónappal, november 30-ig hosszabbítsa meg a bíróság. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) azonban csak szeptember 30-ig rendelte el a legszigorúbb kényszerintézkedést a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és cserbenhagyással gyanúsított hajóskapitánnyal szemben. Egyben elutasította a gyanúsított védőjének újabb óvadék iránti indítványát. Csaplinszkijt a tragédia után már letartóztatták, majd két hét múlva 15 millió forint óvadék ellenében kiengedték. A legfőbb ügyész a Kúriához fordult, mivel törvénytelennek tartotta a döntést, a Kúria pedig egyetértett Polt Péter jogi álláspontjával. A hatóságok ezt követően cserbenhagyással is meggyanúsították a kapitányt, majd a bíróság ismét letartóztatta.

A letartóztatás múlt heti, egy hónapra szóló meghosszabbításának indoklásában a BKKB kimondta, hogy a gyanúsított a rendelkezésre álló szakvélemény alapján elektronikus adatokat törölt, ezáltal a bizonyítást megnehezítette, ám a lefoglalt mobiltelefon további vizsgálatára újabb szakértőt rendeltek ki. Az ő véleménye alapján esetleg felmerülő nyomozati cselekmények elvégzésére az egy hónapos hosszabbítás elegendő. A BKKB végzéséből kiderül, hogy ezúttal az ügyben a második informatikai szakvéleményről van szó.

Ezt megerősítette hétfőn a Fővárosi Főügyészség közleménye, amelyben közölték, az illetékes kerületi ügyészség fellebbezett a BKKB döntése ellen. A kerületi ügyészség álláspontja szerint három hónappal indokolt meghosszabbítani a letartóztatást, mivel további szakértői vélemények készülnek, ezek eredménye alapján pedig további tanúbizonyítás lefolytatása is szükségessé válhat. A letartóztatást azért rendelte el a bíróság, mivel fennáll a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye Csaplinszkij részéről. Hazája, Ukrajna az európai kiadatási egyezményhez fűzött fenntartása alapján nem adja ki más országnak saját állampolgárát. A Hableány kapitányának hozzátartozói nevében Gulyás Krisztián ügyvéd kegyeletsértés miatt magánvádas eljárást indít az ukrán gyanúsított ellen, aki álláspontja szerint olyan vallomást tett, ami kizárólag a magyar hajóst teszi felelőssé a tragédiáért.

A nyomozás során egyébként eddig még nem számoltatták el a Sigyn testvérhajója, az Idun kapitányát, akit a magyar áldozatok sértetti képviselői szerint cserbenhagyás miatt kell felelősségre vonni. Az Idun a Sigyn nyomában érkezett a katasztrófa helyszínére, és megállás nélkül áthajtott a roncsokon és a vízben lévő embereken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.