A világ sokszínűségét, érdekességét tárják elénk a hazai állatkertek és vadasparkok

Forrás: hirado.hu2019. 10. 13. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes felkerekedni, és bejárni Magyarország kisebb-nagyobb állatkertjeit és vadasparkjait, hiszen ritka, veszélyeztetett fajokat is láthatnak a látogatók. A fajmegőrzés, az élőhely védelme, az ismeretterjesztés, a szemléletformálás és az oktató-nevelő tevékenység ma már kiemelt feladatuk.

Hazánk legkisebb állatkertje Kecskeméten található, alapítása az I. Vadászati Világkiállításhoz kapcsolódik, az kiállításon bemutatott őshonos állatok otthona lett a város 1971-ben. A kezdetben hazai vadak és őshonos háziállatok bemutatására szakosodott vadaskert ma már számos állat otthona, és valódi ritkaságok is akadnak benne, mint például a petymeg és a mandrillok, amelyek csak a Kecskeméti Vadaskertben láthatók Magyarország területén. Bár a vadaskert az ország területileg legkisebb állatkertje, ez nem mondható el a fajtaszámról, hiszen 150-féle állat 500 egyedével lehet itt találkozni.

Míg a kecskeméti a területileg legkisebb, addig a nyíregyházi a legnagyobb állatkert Magyarországon.

1974-ben nyitotta meg kapuit a Nyíregyházától mintegy öt kilométerre található sóstói üdülőövezetben, így az itt élők gyakran Sóstói Állatkertként is emlegetik az intézményt. Az egykori vadaspark több, mint harminc hektáron mutatja be az érdeklődőknek a föld különféle vidékein élő állatokat.

A hazai állatkertek közül a legidősebb a 153 éves Fővárosi Állat- és Növénykert. A Budapestre érkező turisták egyik legkedveltebb látnivalója éppen hazánk legelső állatkertje,

ahol arra is fény derül, hogy az állatparkok egyetemes története bizony már évezredekkel ezelőtt kezdődött – hangzott el az M1 Itthon vagy! című műsorában.

Már az ókorban is voltak állattartó kertek

A Kárpát-medence térsége csak a Római Birodalom idején kapcsolódott be az állattartó kertek fejlődésének történetébe. Az egzotikus állatok tartása a középkorban és a reneszánsz idején elsősorban uralkodói kiváltság volt. A magyar uralkodók közül Nagy Lajosról és Hunyadi Mátyásról biztosan tudjuk, hogy oroszlánt, illetve oroszlánokat tartott.

A teljes cikk a hirado.hu oldalon olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.