Maffiaháború: tagadja Lakatos lelövetését Portik

Tagadta bűnösségét és a magyar alvilág korabeli, még élő tagjai mellett az általa kivégeztetett Boros „Óriás” Tamás videóvallomásával is saját igazát akarta bizonyítani tegnap Portik Tamás a Lakatos Csaba fogathajtó elleni merénylet miatt indult per előkészítő ülésén a Fővárosi Törvényszéken. A láthatóan jól átgondolt, akár perbeszédnek is beillő szereplése azonban mit sem ért, mivel nem egyesítik a Prisztás- és a Lakatos-ügyeket, és a maffiózók zömét sem idézik be a bíróságra.

2019. 11. 28. 8:30
null
A vádlott tanúként idézné be az alvilág még élő tagjait Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte a teljes korabeli alvilágot felsorolta tanúként és tagadta bűnösségét Portik Tamás az ellene a Lakatos Csaba fogathajóval szemben elkövetett merénylet miatt indult per tegnapi előkészítő ülésén a Fővárosi Törvényszéken.

A volt olajos vállalkozó társait, Drobilich Gábort és Ferencsik Attilát, valamint a fogathajtót lelövő Tanyi Györgyöt és a merényletben részt vevő testvéreit és embereit éppúgy beidéztette volna, mint az olajos időkben konkurenciát jelentő Radnai Lászlót, valamint Jozef Roháčot, a szlovák bérgyilkost, aki az ő megbízásából robbantott az Aranykéz utcában, ezzel megölve mások mellett az ellene is terhelő videóvallomást tévő Boros „Óriás” Tamást.

Portik ezért a gyilkosságért jogerősen 13 év fegyházat kapott, így legalábbis morbid, hogy éppen Boros videóvallomásával akarta bizonyítani a Tanyi-brigád kegyetlenségét és azt, hogy neki semmi köze a Lakatos Csaba elleni merénylethez.

A vádlott tanúként idézné be az alvilág még élő tagjait
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Abszolút nem! – mondta az egykori olajos vállalkozó Varga Gabriella bírónő azon kérdésére, hogy beismeri-e a bűnösségét, miután az ügyész ismertette a vádirat lényegét. A vádhatóság felbujtóként, előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat, és az ügyész az előkészítő ülésen azt indítványozta, hogy teljes körű beismerés esetén 11 év fegyházra ítélje a bíróság a vádlottat.

Tanyi György 1996. november 13-án este az Ügetőn puskából négy lövést adott le Lakatos Csabára. A fogathajtót három lövedék találta el, az életét csak a szakszerű orvosi ellátás mentette meg. Az 52 éves vádlott az ügyészség szerint az 1990-es évek közepétől egy olyan, mintegy 15-20 emberből álló csoportot szervezett maga köré, amelyet ő irányított, a tagoknak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az utasításait.

Portik üzleti elszámolási vita miatt 1996. november 1-jén Budapesten megölette riválisát, Prisztás Józsefet, és ebben az ügyben hallgatták ki tanúként a hajtót, aki Prisztás jó barátja volt. Lakatos a folyosón azt állította a rendőröknek, hogy szerinte Portik Tamás állhat Prisztás megöletése mögött. Portik tudomást szerzett erről, és elhatározta, hogy megöleti az általa besúgónak, „vamzernek” tartott férfit.

A vád szerint 1996 novemberének elején rávette Tanyi Györgyöt arra, hogy végezzen a hajtóval. A megbízott az akcióba bevonta öt társát – köztük a testvéreit –, és beszerzett egy puskát is. A fegyvert előbb a Fiumei úti temetőben elrejtette, mivel az határos az ügetőpályával, majd végre is hajtotta a gyilkossági kísérletet. A hajtó ellen elkövetett merénylet az 1996. november 1-jén Prisztás megölésével kezdődött bűncselekmény-sorozatnak, a sajtóban csak budapesti bandaháborúnak nevezett leszámolássorozatnak volt az egyik állomása.

A TEK kommandósai gyűrűjében, kéz- és lábbilincsben a bíróságra érkező Portik iratok százait rejtő papírdobozokat cipelt bv.-őrök segítségével. A Lakatos Csaba elleni merényletért 11 év fegyházra jogerősen elítélt Tanyi György és társai perének iratanyagával akart érvelni az igaza mellett. Indítványozta, hogy egyesítsék az ügyet a perújításban éppen zajló Prisztás-üggyel.

– Prisztás úr megöletését nem követtem el, így a Lakatos úr elleni támadáshoz sincs semmi közöm, ezt pedig az egyesített ügyben fogom bizonyítani – közölte a vádlott, majd felsorolta az alvilág még élő tagjait, hogy tanúként idézzék be őket, csakúgy, mint Sándor István volt nyomozót, azaz Papát, aki Portik szerint a vamzer Lakatos tartótisztje volt.

A bírónő, elfogadva az ügyész álláspontját, hogy Tanyi Györgyön és Lakatos Csabán kívül nincs szükség további tanúmeghallgatásra, nemcsak az ügyek egyesítését utasította el, hanem az alapügyben már kihallgatott tanúk beidézését is. Az Energol Rt. további két igazgatója, Drobilich Gábor és Ferencsik Attila esetleges tanúkénti beidézését azonban megfontolja a bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.