Folyamatosan érkeznek az egészségügyi védőeszközök hazánkba

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök folyamatosan nagy mennyiségben érkeznek hazánkba a keleti országokból. A Kína és Magyarország közötti légihídon keresztül például már több mint 30 millió maszk érkezett, ezekből már a határon túli magyaroknak is tudott juttatni a kormány.

Szilágyi Anna
2020. 04. 13. 15:45
null
Fotó: Botár Gergely/ kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak ebben a hónapban már több millió maszk, overall, kesztyű, arcvédő és gyorsteszt érkezett Magyarországra a keleti országokból, hogy ezeket elsősorban a frontvonalban dolgozó orvosoknak, nővéreknek, majd a lakosság többi résznek is eljuttassák. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban kijelentette, nyugaton lényegében minden védőfelszerelésből hiány van, beszerezni csak keletről lehet. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már április elsején hírt adott hat Kínából Budapestre érkező repülőgépről, amelyek többek között 12 millió maszkot, 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt hoztak Kínából. A gépekkel érkezett egy komplett gyártósor is, amely képes biztosítani a maszkok folyamatos utánpótlását az elkövetkező hetekben, hónapokban. A miniszter hangsúlyozta, az egészségügyi védekezés nagyon fontos fokmérője, illetve előfeltétele, hogy a megfelelő számú és a megfelelő minőségű védőfelszereléssel rendelkezzenek az orvosok és az ápolók

A védőfelszerelések mellett 400 ezer darabot hoztak abból a gyógyszerből, amelyet Kínában teszteltek, fejlesztettek, és az alkalmazása a nemzetközi kutatások szerint ígéretes lehet a koronavírusos betegek kezelésénél. Kína mindössze négy országnak adott ebből a gyógyszerből, ezek közül Magyarország az egyik –hangsúlyozta korábban Szijjártó Péter.

A kínai Fudan Egyetem is felajánlott 56 ezer maszkot és 300 védőruhát hazánknak, amely más adományokkal együtt Sanghajból április 6-án érkezett Budapestre. Ahogy azt a felsőoktataási intézmény is hangsúlyozta: Magyarország és Kína a keleti nyitás politikájának jegyében az elmúlt években kedvezően alakult, a Fudan Egyetem kifejezetten fontosnak tartja a magyar együttműködést. Az intézmény rendkívül jó kapcsolatot ápol az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal is – tették hozzá.

Az egy nappal később, április 7-én én érkezett újabb kínai szállítmánynak – amely az 57 ezer szájmaszkot, ötezer védőköpenyt, védőoverallt, védőszemüvegeket és gyorsteszteket is tartalmazott – azért volt nagy jelentősége, mert ezeket közvetlenül a budapesti, a debreceni, a pécsi és a szegedi orvosi klinikákba szállították, amelyek a fekvőbeteg-szakellátás negyedéről gondoskodnak. Az operatív törzs ezen kívül folyamatosan szervezi a beérkezett szállítmányok eljuttatását a kórházakba és a háziorvosi rendelőkbe. A napokban az egyik Hongkongból érkezett járat például több mint 10 tonnányi maszkot hozott Budapestre, ezeket azóta már kiszállították.

Szijjártó Péter múlt pénteken kijelentette: határon túl élő magyar közösségeknek eszközbeli segítséget is nyújt a kormány, 600 ezer maszkot, valamint néhány tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet biztosítanak számukra a Felvidéken, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Szlavóniában, a Mura-vidéken és a Vajdaságban. Mindez azért a lehetséges, mert működik a Kína és Magyarország közötti légihíd és a kormány több mint 30 millió maszkot vásárolt már Kínából – hangsúlyozta a miniszter.

A legújabb szállítmány húsvét hétfőn érkezett, akkor hat újabb repülőgép landolt Budapesten, amelyek 5 millió 300 ezer maszkot, 6 millió kesztyűt és 86 ezer izolációs köpenyt hoztak Pekingből és Sanghajból.

Szijjártó Péter vasárnapi Facebook-bejegyzésében arról számolt be: Baku biztosította Budapestet az egészségügyi szállítmányok gyors kezeléséről. – Magyarország egészségügyi eszközökkel történő ellátása Keletről történik, és a Kínából érkező szállítmányok az elkövetkező hetekben, hónapokban is kulcsszerepet fognak játszani az egészségügyi védekezésben. Ezért fontos, hogy a szállítórepülők több útvonal-lehetőséggel is rendelkezzenek – összegezte a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.