időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Százezer diplomát adnak ki nyelvvizsga nélkül

Csókás Adrienn
2020.04.20. 08:25
Százezer diplomát adnak ki nyelvvizsga nélkül

Már elkezdtek jelentkezni volt egyetemeiken azok a fiatalok, akik a koronavírus-járvány miatt kihirdetett akcióterv keretében most nyelvvizsga nélkül is hozzájuthatnak rég elfeledett diplomájukhoz. Az intézkedés ráadásul jóval többeket érint, mint ahány fővel először kalkulált a kormány.

Rengeteg jelenlegi és volt felsőoktatási hallgató jár jól a Palkovics László innovációs miniszter által bejelentett nyelvvizsga-amnesztiával. Diplomaosztó ünnepségek ugyan nem lesznek, de mindenki megkapja az oklevelét, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz, vagy tett valamikor a múltban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közölte lapunkkal, hogy a felsőoktatási intézmények postai úton, hivatalos iratként is kézbesíthetik az okleveleket, de a járványügyi rendelkezések szigorú betartása mellett személyesen is át lehet venni a dokumentumot.

A nyelvvizsga-kötelezettség eltörlésének nincsen különösebb feltétele: a rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára – a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre egyaránt vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül. Nem számít az sem, hogy az illető mikor fejezte be a tanulmányait, az idei végzősök éppúgy megkapják nyelvvizsga nélkül a diplomájukat, mint az, aki tíz vagy tizenöt éve abszolvált. A mentesség ráadásul akkor is él, ha valakinek több nyelvvizsga kötelezettsége van, hisz előfordulnak olyan szakok, amelyeken egyszerre több nyelvi bizonyítványt is megkövetelnek.

A szaktárca mindenesetre azt javasolja az érintetteknek – különösen a régebben végzetteknek – hogy az oklevél kiállításával kapcsolatban mindenképp kezdjenek egyeztetésbe az egyetemükkel, főiskolájukkal, frissítsék az adataikat.

Fontos változás az is, hogy idén a mesterfelvételin is felfüggesztik a nyelvvizsga-követelményt. Mesterképzésekbe ugyanis alapesetben már nem lehetne nyelvvizsga nélkül bejutni, ez a szabály 2016 óta van érvényben.

Most nem számít, ki mikor fejezte be a tanulmányait
Fotó: Bach Máté

Lapunk egyébként úgy tudja, hogy a kormány által eredetileg számolt 75 ezres létszámnál jóval többen lesznek, akik a fenti kedvezmény révén hozzájuthatnak a diplomájukhoz. A felsőoktatási intézményeknél már javában zajlik a jogosultak körének összesítése, és jelen állás szerint nagyjából százezer olyan fiatal van országszerte, akire vonatkozik a könnyített diplomaszerzés lehetősége.

Információink szerint a Semmelweis Egyetemen összesen 1336 hallgatót érint az intézkedés. Közülük április 16-ig 107 fő jelezte a diploma iránti igényét az egyetemen, ők zömmel az Egészségtudományi Kar hallgatói. Ebben az intézményben egyébként nem jellemző a diplomák beragadása. Az elmúlt öt évben például csaknem tízezer diplomát adtak ki, és ehhez képest mindössze 303 hallgató nem kapott oklevelet a nyelvvizsga hiánya miatt.

A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg mintegy 6300 oklevél kiadását kérvényezhetik volt hallgatók. Az érdeklődés a rendelet kihirdetésétől kezdve folyamatos, az érintettek telefonon és e-mailben is jelzik az igényeiket. Úgy tudjuk, a veszélyhelyzetre való tekintettel a PTE a postai kiküldést preferálja, de igény esetén lehetőséget biztosít a személyes átvételre is a járványügyi szabályok betartása mellett. Ez utóbbi esetben az átvétel helyszínén biztosítani fogják a szükséges higiénés feltételeket, emellett megfelelő időbeosztással is igyekeznek minimálisra csökkenteni a találkozási lehetőségeket. Az egyetem már dolgozik az eljárásrenden azon szakoknál is, amelyeknél alapesetben kötelező lenne az eskütétel a diploma átvételekor (pl. orvos, gyógyszerész képzés). A tervek szerint a személyes esküt az esküszöveg nyomtatott formájának aláírása és visszaküldése fogja helyettesíteni.

Még folyamatban van a diplomák kiadásával kapcsolatos eljárásrend kialakítása a Debreceni Egyetemen is, ahol információink szerint 11 ezer beragadt diploma kiadását teszi lehetővé az április 10-én kihirdetett gazdaságvédelmi akcióterv.

Felelőtlen provokáció

Ellehetetlenítené az érettségi vizsgák megszervezését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekvédők arra szólítják fel a tanárokat, hogy vegyenek ki szabadságot az érettségi idejére és távollétükkel akadályozzák meg a vizsgák megtartását. Mint ismert, idén csak írásbeliket szerveznek, de senkinek nem kötelező részt venni a vizsgán. Aki inkább ősszel, vagy jövőre érettségizne, az április 21-ig jelezheti ezt a szándékát az Oktatási Hivatal honlapján. A PDSZ nyílt levelében azt is kéri az államtitkárságtól, tolják ki április 27-ig az elállási határidőt, sőt akár az érettségi napjáig is engedélyezzék a visszalépést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint megdöbbentő, hogy a balliberális elkötelezettségű PDSZ a járvány közepette is politikai akciókat űz és nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat. A tárca szerint a szervezet a fiatalok jövőjével játszik politikai okokból. – Javaslom nekik, hogy fontolják meg, módosítsanak nevet, vegyék fel esetleg a Vörös Hadsereg Frakció elnevezést, ez sokkal jobban lefedné a tevékenységüket – üzente az érdekvédőknek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Javaslattal állt elő az érettségi kapcsán hétvégén a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) is, szerintük fontos lenne, hogy csak azok vehessenek részt a vizsgákon, akiknek koronavírusra a tesztje negatív.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.