Egy dolgozó fertőzhette meg az idős embereket a Pesti úton

Karácsony hetek óta másokra mutogat, miközben a kormányhivatal újabb két idősotthonban tárt fel hiányosságokat.

Forrás: Ripost, MTI2020. 05. 22. 10:04
-
Budapest, 2020. prilis 9. Mentaut rkezik a fvrosi nkormnyzat Pesti ti idsotthonba 2020. prilis 9-n. Immr tbb mint szzan megfertzdtek s ten meghaltak az intzmnyben, jelentette be Mller Ceclia orszgos tisztiforvos a koronavrus-jrvny elleni vdekezsrt felels operatv trzs online sajttjkoztatjn. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pesti úti Idősek Otthonának egyik dolgozójától kapták el a koronavírust a bent lakó idősek – állítják a gondozók. A Ripostnak több ápoló is beszélt erről. Egyik munkatársuknak lázasan, köhögve is be kellett járnia dolgozni még a járvány kitörése előtt.

Karácsony Gergely hetek óta másokra mutogat a Pesti úti Idősek Otthona ügyében. Ha 72 nap után végre ellátogat az otthonba, és beszélget a nővérekkel, neki is elmondanák, amit a Ripost munkatársainak. Az egyik kollégájuk még a járvány kezdete előtt hosszú időn át lázasan járt be, mert nem volt elég ember. Így biztosak abban, hogy ez kolléga volt az első beteg az otthonban.

Az illető, aki egy mentálhigiénés szakember, lázas volt, nagyon erősen köhögött, mégis be kellett járnia dolgozni, nem volt más, aki ellássa a munkáját. Nagyon sok idős emberrel találkozott, a Pesti úti Idősotthon dolgozói biztosak abban, hogy ő hurcolta körbe a fertőzést. Bár a járvány akkor, március elején már az országban volt, nem gondoltak arra, hogy koronavírussal fertőzött.

„Fejfájásra, lázra és rossz közérzetre panaszkodott az egyik mentálhigiénés kolléga, aki szinte megállás nélkül szárazon köhögött”

– mondta el a Ripostnak az egyik, továbbra is az otthonban dolgozó nővér.

„Nagyon nem volt jól, de muszáj volt bejönnie dolgozni, hiszen nagyon kevesen voltunk már akkor. Aki tudott járni, lehetett bármilyen egészségügyi problémája, bejött dolgozni, hiszen tudtuk, milyen kevesen vagyunk ennyi idős, beteg ember ellátására. Persze ha tudta volna, hogy esetleg koronavírusos, biztosan nem jön, de tény: nagy volt a nyomás, hogy betegen is dolgozzunk.”

Egy másik nővér, aki azóta már felmondott, arról beszélt a Ripostnak, hogyha megfelelő higiénés körülmények lettek volna és megkapták volna a járvány kezeléséhez a szükséges segítséget, akkor nem végzett volna ekkora pusztítást a vírus, és kevésbé adta volna tovább a kolléga a fertőzést.

„Több otthonról tudok, ahol nem tört ki a járvány, ezekben már március elején meghozták a megfelelő óvintézkedéseket: gyakrabban fertőtlenítettek, takarítottak, használtak maszkokat, kesztyűket, hiszen pontosan tisztában voltak vele, hogy egy ilyen intézményben óriási pusztításra képes a vírus, ha nem figyelnek oda.„

„Nálunk még márciusban is spóroltak a tisztító- és fertőtlenítőszerekkel, nem kaptunk semmiféle védőfelszerelést, csak az után, hogy a járvány kitört. Nálunk orvos sem volt, akihez mehetett volna, akinek panasza van. Ha van intézményi orvos, ő észrevehette volna a tünetekből, hogy koronavírusról lehet szó, és hazaküldte volna a beteg dolgozót, vagy elkülönítették volna a beteg időseket” – tette hozzá a lapnak nyilatkozó nővér.

A teljes beszámoló elolvasható a Ripost online felületén.

A kormányhivatal újabb hiányosságokat állapított meg két idősotthonban

Újabb hiányosságokat állapított meg Budapest Főváros Kormányhivatala a Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonban az elmúlt napokban folytatott célzott helyszíni ellenőrzések és a bekért dokumentumok alapján. A hivatal pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Pesti úti intézményben az orvosi ellátás hiányosságai mellett a gondozottak ápolása és gondozása sem megfelelő: az otthon engedélyezett és valós létszámához mérten is kevés az ápolók-gondozók száma, az elvárt 109-126 gondozó, ápoló helyett csak 60 dolgozik. Ez a koronavírus-járvány okozta helyzetben elfogadhatatlan és aggasztó – írták.

Közölték az is: a Kamaraerdei úti idősotthonban higiéniai problémák merültek fel, és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma, a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között. Ez azt jelenti, hogy a lakók nem hagyhatják el az emeletet, és súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni – tették hozzá. Ismertették, hogy mindkét intézményben tömeges a fertőzés: a Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, és 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és12 dolgozó lett fertőzött, 5-en pedig meghaltak. A Pesti úti intézményben jelenleg is tart az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által elrendelt vizsgálat, ezt a kormányhivatal a helyszíni ellenőrzések tapasztalataival és a begyűjtött dokumentációkkal segíti – olvasható a közleményben. /MTI/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.