Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Egyetlen magyart sem hagy magára az akciócsoport

Közösségi felajánlás nyomán számítógépet kapott a nyolcéves Fanni és nővére. Az eszközt a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport tagjai vitték házhoz, majd nem sokkal később be is üzemelték. A lányok édesanyja, Répássi Rita nagyon örült a felajánlásnak, lapunknak azt mondta, hogy a családnak most nem lett volna lehetősége az eszköz megvásárlására, amely jelentős segítséget jelent a digitális tanrendben tanuló gyerekeknek. Az akciócsoport tagjai éreztetni akarják, hogy egyetlen magyar sincs egyedül.

2020. 05. 16. 12:10
20200429 MN Veszprém Szolidaritási Akciócsoport Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Répássi Rita és második osztályos kislánya, a nyolcéves Fanni a kapuban várták a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport tagjait. A fiatalok, Horváth Tamás, Rácsai Ákos és Kupcsik Júlia egy számítógépet, egy monitort és a hozzá való tartozékokat hozták el a családnak, hogy így könnyítsék meg Fanninak és harmadikos nővérének a digitális tanrendben való részvételt. Eddig, ha a két lánytestvér online megoldandó feladatokat kapott az iskolában, csak a szülők telefonján tudták megoldani azokat, a kis képernyőn pedig alig lehetett elolvasni az aprócska betűket. Viszont a telefonnak előnye is volt: a lányok már jobban kezelik a készüléket a szüleiknél. – Szoktam anyának néha-néha játékokat is mutatni – mesélte Fanni. – A nagyobbik lánynak már van informatika órája is, de eddig nehézséget okozott neki a tantárgy, mert nem volt itthon számítógép, amivel gyakorolhatott volna – számolt be róla lapunknak Répássi Rita.

A számítógépet egy magánszemély ajánlotta fel, aki a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport Facebookos felhívására jelentkezett. A főként fiatalokból álló csoport a nevéhez híven leginkább Veszprémben és a város vonzáskörzetében gyűjti az adományokat és juttatja el rászoruló családoknak. Elsősorban olyan gyerekeken segítenek, akiknek nincs megfelelő eszközük a digitális tanrendre való átálláshoz, többnyire használt laptopokat, számítógépeket és az ezekhez tartozó alkatrészeket várják felajánlásként a közösségi médiában, de a helyi önkormányzattal és a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve az időseknek is segítenek bevásárolni.

A csoport egyik alapítója, Horváth Tamás – aki a 888.hu újságírójaként is dolgozik – kérdésünkre elmondta: a Depositum katolikus hitvédelmi honlap Facebook-oldalán megjelent március 15-i, Veszélyhelyzeti 12 Pont című felhívás nyomán alapították meg a csoportot, és mivel jóban vannak a Depositum oldalának kezelőivel, ott is és a saját közösségi médiaoldalukon is hirdetik akcióikat, valamint várják a felajánlásokat. – A felhívásunkra országszerte már tíz akciócsoport alakult, többek között Sopronban, Ajkán és Budapest két kerületében is jelen vagyunk – mondta Horváth Tamás, aki elárulta azt is, hogy a csoportok egymástól nagyrészt függetlenül tevékenykednek. Rácsai Ákos, a Veszprémi Szolidáris Akciócsoport másik alapítója pedig úgy fogalmazott: ők összekötik azt, aki adni tud, azzal, akinek segítségre van szüksége.

Fotó: Mirkó István

– Veszprémben elég hamar híre ment a csoport megalakulásának, ami pár nappal azelőtt történt, hogy az önkormányzat létrehozta volna saját segítő programjait – idézte fel Rácsai Ákos, hozzátéve: a csoport azóta az önkormányzattal együttműködve hajtja végre saját akcióit. – A segítségre szorulók és az idősek az önkormányzat telefonszámán tudnak jelentkezni, és a központon keresztül irányítják ki a segítőket az idősekhez – mondta. Úgy vélekedett: szerinte így kiszűrhetők a csalók is. További biztosítékot jelent, hogy a „hivatalos” segítők igazolványt kapnak az önkormányzattól.

Az akciócsoporthoz később csatlakozott Kupcsik Júlia, aki egyetemistaként az Erasmus program keretében Zürichben tanult pszichológiát, jelenleg távoktatásban fejezi be a félévet. Ő korábban is önkénteskedett, így, amikor hallott az akciócsoportról, a csatlakozás mellett döntött. Rácsai Ákos is egyetemista, ő a Pannon Egyetem hallgatója, amely támogatja, hogy a diákok minél több karitatív munkában vegyenek részt: a felsőoktatási intézmény három kreditponttal jutalmazza azokat, akik önkénteskednek. Rácsai példaként említi: az egyik akciójuk időpontja egybeesett egy vizsgáéval, az oktató azonban engedélyt adott rá, hogy későbbre halaszthassa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.