időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk

Bácskai Balázs, Bákonyi Ádám, Csekő Imre
2020.05.25. 12:41
Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk

Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

Jakab Péter azonnali kérdésében kifejtette, a miniszterelnök nem tudja megoldani a munkaerőpiac válságát, mert nincsen munkaerőpiaci tapasztalata, nem tudja milyen alkalmazottnak lenni, vagy átlagbérből élni. A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor csak statisztikaként tekint a munkahelyekre. A közmunka nem sikeres válságkezelés – emelte ki Jakab Péter, és azt tanácsolta a miniszterelnöknek, húzzon le egy hónapot közmunkásként. A Jobbik vezetője arra szólította fel a kormányt, hogy hirdessenek elbocsátási moratóriumot a multiknál, és az uniós forrásokból adjanak támogatást az embereknek.

Válaszában

Orbán Viktor ismertette a friss munkahelyvédelmi számokat: 1 millió 62 ezer ember részesült támogatásban – emelte ki a miniszterelnök, és arról is beszélt, hogy 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak az intézkedések a gazdaságban.

A munkahelyvédelmi bértámogatás több mint százezer munkavállaló foglalkoztatói vették igénybe. Orbán Viktor kiemelte, hogy 127 milliárd forintnyi munkahelyteremtő beruházás érkezett az utóbbi időben hazánkba, és több mint 60 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre.

– Amit vállaltunk, teljesíteni fogjuk, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is hozunk

– mondta Orbán Viktor.

Válaszában Jakab Péter azt mondta félmillió magyarnak már nincs állása. A jobbik elnöke szerint a miniszterelnök Brüsszelnek elismerte ezt a tényt, eközben pedig Mongóliában és Kirgizisztánban indít munkahelyteremtő programot.

Orbán Viktor reakciójában kifejtette, hogy Magyarország egy nehéz és veszélyes időszakon van túl, az ország megfeszítette az erejét, hogy megvédje sok tízezer ember életét.

A kormány munkáját pedig az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország.

A Jobbikot pedig az minősíti, hogy kiderült a veszélyhelyzetben nem lehet rájuk számítani. Nem segítették, hanem támadták a védekezésre dolgozó szakembereket, ezt a választók is így látták, hiszen ma már nem lehet eldönteni mi zsugorodik jobban a Jobbik frakciója vagy támogatottsága.

Júliusban érkezik a pluszjuttatás az orvosok és ápolók számára

Harangozó Tamás (MSZP) azonnali kérdésében azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy mit üzen annak a 330 ezer embernek, akik eddig elvesztették az állásukat. A képviselő szerint a COVID-osztályon dolgozó nővérek és a honvédek is kevesebb pénzt vihettek haza a járvány elleni védekezés ideje alatt.

Orbán Viktor válaszában kiemelte, hogy hosszú a lista, hogy mit tettek a sikeres védekezés során.

Kiemelte:

július elsejével kifizetik az 500 ezer forintnyi pluszpénzt az orvosok és ápolók számára.

A képviselő kérdésére válaszolva közölte: azt üzeni, hogy „forduljanak hozzánk”. – Ha a munkanélküli segély időtartama lejár és még nem kaptak munkát, forduljanak hozzánk és adunk – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: eddig a gazdaságvédelmi intézkedések egymillió embert segítettek. A védekezéssel kapcsolatban a kormányfő egy sor nyugat-európai államban a halottak számát sorolta fel, amely Olaszországban és más országokban is több tízezerre rúg. Egy halott is sok – közölte a miniszterelnök –, de Magyarország nemzetközi összehasonlításban sikeresen védekezett. Harangozó viszontválaszában közölte, hogy nem akart számháborúban belemenni – amire a kormánypárti képviselők nevetéssel reagáltak.

Harangozó ezt kikérte magának, és emlékeztetett: Szlovákiában mindössze 28-an haltak meg.

A kormányfő viszontválaszában úgy fogalmazott, hogy az MSZP hadilábon áll a valóssággal – reagálva Harangozó számháborús kijelentésére. – Gratulálunk Szlovákiának, ők még nálunk is jobban védekeztek – mondta a miniszterelnök. Felsorolta a védekezés legfontosabb lépéseit, az iskolabezárásokat például, hozzátéve, hogy Magyarország ezt mikor tette meg, és mikor lépte meg Olaszország, ahol jóval több áldozat volt.

– Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát

– mondta Orbán Viktor.

Senki sem marad jövedelem nélkül

Sebián-Petrovszki László (DK) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a kormány eleget tesz-e az Alkotmánybíróság döntésének, amely szerint a kabinet jogszerűtlenül vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét.

Orbán Viktor válaszában közölte: az AB ítéletét le kell fordítani döntései nyelvre, de tény az, hogy a 2010-es kormányváltáskor szembesültek azzal, hogy a rokkant és korkedvezményes nyugdíjak esetében tömegesek voltak a visszaélések. – Továbbra is kitartok amellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések, és volt olyan, hogy a korábban rokkantság alól felmentettek nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra – mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta:

a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak mint 2010 előtt, így „elhiheti, hogy megvan bennünk a jó szándék”.

Schmuck Erzsébet az LMP képviselője szerint a járvány alatt kiderült, hogy a magyar gazdaság nem fenntartható, ezért ki kell mondani, nem lehet ugyanott folytatni ahol a járvány előtt abbahagytuk. A képviselő szerint sok tízezer zöld munkahelyet lehetne teremteni, a kormány ettől mégis elzárkózik. Schmuck Erzsébet a képviselő az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslat visszavonásáról is kérdezett.

Válaszában Orbán Viktor kiemelte senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon, hiszen három hónapnyi munkanélküliségi segély jár, utána pedig az állam több lehetőséget is kínál, amelynek része a közmunka, a toborzás és sok minden más is.

– Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem, aki hozzánk fordul – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy elkötelezett a környezetvédelmi akcióterv végrehajtása mellett, de azt is mondta nem találtak olyan megoldást amivel segíteni lehetne azoknak a kkv-knak amik az egyszer használatos műanyagokat gyártották eddig. Azért halasztották el ezek betiltását, hogy ne maradjon több száz ember munka nélkül hazánkban emiatt.

Schmuck Erzsébet válaszában kiemelte, hogy a közmunka nem megoldás, mert 66 ezer nettóból nem lehet megélni. A képviselő ismét felvetette, hogy szerinte sok tízezer zöld munkahelyet lehetne teremteni az országban. Arról is beszélt, hogy a kormánynak tudnia kellett volna, hogy gondok vannak az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslattal.

A miniszterelnök úgy válaszolt, a zöld munkahelyek létrehozásáról Palkovics László rendszeresen programokat terjeszt a kormány elé, amelyeket elfogadnak. Orbán Viktor elmondta vissza kellett vonni az egyszerhasználatos műanyagokat betiltó törvényjavaslatot, mert amit a gazdaság elbír normális időben, azt a járvány alatt nem. 2010-ben 230 ezer ember volt közmunkán és ma már csak 85 ezer ember – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor, és komoly eredménynek nevezte 150 ezer visszavezetését a munkaerőpiacra.

Kásler Miklósnak köszönet jár

Szabó Tímea azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz azzal kapcsolatban, hogy mi szükség az operatív törzs további fenntartására. A miniszterelnök szerint indokolt az óvatosság, ezért tovább végzi a munkáját az operatív törzs, amelynek vezetését a miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor vezeti. A kormányfő közölte, hogy átvilágítják Pintér vezetésével az egészségügyet, hogy felkészítsék az intézményrendszert egy világjárványra, hogy ne a baj idején kelljen cselekedni.

Szabó Tímea Kásler Miklós tevékenységét ámokfutásnak minősítette

és még arra a hazugságra ragadtatta magát, hogy többen haltak meg az ágykiürítések kapcsán, mint a járványban.

Orbán Viktor viszontválaszában kiemelte: Szabó állításai ténybelileg hamisak és felhívta a figyelmet arra, hogy Káslernek köszönhetően a kabinet már akkor foglalkozott a járvány várható következményeivel, a védekezés megszervezésével, amikor Európában még alig lekicsinyelték a járványveszélyt.

Lukács László György (Jobbik) azt kérdezte a kormányfőtől, hogy mi a terve Kásler Miklóssal?

Orbán Viktor válaszában közölte, Kásler Miklósnak köszönet jár, mert

míg a világ szunyókált, a miniszter megérezte és megértette, hogy itt egy súlyos járvány is kitörhet, az azonnali intézkedések szükségességéről pedig meggyőzte a kormányt.

Ha nem is döccenőmentesen, de sikerült a digitális oktatásra való átállás is, amiért szintén Káslernek jár a köszönet. – Aki jól teljesít és jól végzi a munkáját, azt megtartjuk – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra, hogy Lukács vállalkozása korábban magyar orvosok külföldre vitelét szervezte. – Mi kiképezzük az orvosokat, megfizetjük őket, és jön néhány vállalkozó, aki elviszi őket külföldre. Ezek után Ön tanácsokat akar adni nekünk. Ez azért mégis több a soknál – mondta a kormányfő.

Székely Sándor (független) arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy terveznek-e bevezetni osztalékadót. A baloldali képviselő emlékeztetett: a „tőkések” munka nélkül jutnak osztalékhoz. A miniszterelnök válaszát úgy kezdte, hogy „megpróbál egyensúlyt találni a komolyság és a komolytalanság mezsgyéjén”. A kormányfő szerint a kabinet azt várja el nagyvállalatoktól, hogy fizessék be az adókat, tartsák be a szabályokat és teremtsenek munkahelyeket.

Orbán Viktor viccelve megjegyezte: a tőkésekkel kapcsolatos kirohanások miatt ezek szerint számíthat a képviselőre a Soros György elleni egységfrontban.

A kormányfő rávilágított, hogy

Székely Sándor javaslata visszahozná Magyarországra a kommunizmust, amelyre 30 éve nemet mondott a társadalom, „annak újbóli bevezetésére való javaslatát nem tudom támogatni”.

Székely kiemelte, hogy érti ő a viccet, ám úgy fogalmazott, hogy nem az emberektől kell elvonni, hanem be kell vezetni az osztalékadót.

Viszontválaszában Orbán Viktor elmondta, hogy tudomása szerint az osztalékot jelenleg is az szja-val azonos adó terheli, illetve vannak olyan kormányzati intézkedések és filozófiák, amelyek akár a baloldaliak számára is vonzóak lehetnek. Ilyen a közmunka és a teljes foglalkoztatás. Mindemellett kifejezte azon véleményét, hogy a baloldali gondolatoknak van helye a magyar közéletben.

Varju László a DK képviselője szerint az állami felkészületlenség oda juttatta az országot, hogy semmilyen döntés nem született meg időben. A politikus szerint a DK budapesti polgármesterei juttattak maszkokat a kórházakba a kormány helyett. A kabinet betegek ezreit dobta ki a kórházból, a DK-s polgármesterek viszont otthonápolási segélyt adtak az embereknek. Varju László szerint a kormány egyetlen forintot sem adott az elbocsátott dolgozóknak, a DK-s polgármesterek viszont saját költségvetésből biztosították a segítséget, A kormány megszorítást nyújtott az önkormányzatoknak. Mikor veszi ki részét a védekezés és a válságkezelés költségeiből a kormány – tette fel a kérdést a DK politikusa.

Válaszában Orbán Viktor kifejtette, hogy

a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítottak át a gazdaságvédelmére.

Mindenkitől kértek támogatást a védekezéshez, az önkormányzatoktól és a parlamenti pártoktól is, de kivéreztetésről nincsen szó. A miniszterelnök emlékeztette Varjú Lászlót, hogy amikor ők voltak kormányon valóban kivéreztették az önkormányzatokat, hiszen több mint 1300 milliárd forint adóssága volt az önkormányzatoknak 2010-ben.

Minderre Varju László úgy reagált, hogy a miniszterelnök annak örülne, ha rendőrséggel vitethetné ki őt a Parlamentből. Megismételte kérdésért, hogy mikor fizetik ki az önkormányzatoknak a kormány helyett elvégzett munka költségeit, é mikor fizetnek azoknak, akiknek beteg hozzátartozóit küldték haza a kórházakból.

Orbán Viktor úgy reagált: majd a választók döntik el, hogy meddig kormányoz, és arról beszélt a DK és a szocialisták politikusai lövették ki annak idején a tüntetők szemét. A miniszterelnök idézte az őszödi beszéd szavait, emlékeztetve Varju Lászlót a baloldali kormányok gyenge teljesítményére. Orbán Viktor gratulált mindehhez az ellenzéknek.

Orbán Viktor Facebook-oldalára is felkerült egy videó az azonnali kérdések órájáról.

Őszödi beszéd

Megizzasztották Gyurcsányt az őszödi beszéd kirobbanása után

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.