Egy lépéssel közelebb kerültünk a magyar koronavírus-védőoltáshoz

Magyar fejlesztésű ellenanyag-vizsgáló tesztről tett bejelentést csütörtökön Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Ez lényegesen pontosabb a jelenleg forgalomban lévő eszközöknél, és alapja lehet a valódi védettséget nyújtó, magyar koronavírus-oltóanyag kifejlesztésének is. A tárcavezető szerint kiépíthetjük a magyar egészségipar egy új ágát, így nem szorulunk majd külföldi termékekre.

Veres László István
2020. 06. 26. 9:12
null
Kárler Miklós szerint fejlődhet a magyar egészségipar Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kutatásban részt vevők rendkívül aktív, ám csendes és szerény munkájának eredményeként mára sikerült létrehozni azt a hazai fejlesztésű ellenanyag-vizsgáló tesztet, amely lényegesen pontosabb a jelenleg forgalomban lévő eszközöknél, és amely alapja lehet a valódi védettséget nyújtó, magyar oltóanyag kifejlesztésének is – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ehhez alapvető fontosságú, hogy megismerhető legyen a vírusfertőzésen átesett magyar betegek immunológiai válasza, mérni lehessen a szervezetben a fertőzésre adott ellenanyag mennyiségét és dinamikáját. Ez azt is jelenti, hogy kiépíthetjük a magyar egészségipar egy új ágát, így nem szorulunk majd külföldi termékekre. Ha a járványnak lesz második hulláma, fel leszünk készülve. A tárcavezető emlékeztetett: Magyarországon már január 25-én megkezdődtek a járványügyi előkészületek, Európában elsőként nálunk jött létre az operatív törzs, március leg­elején pedig, még mielőtt az Egészségügyi Világszervezet bejelentette volna a pandémiát, a kormány támogatásával elindultak az új típusú kórokozóval kapcsolatos kutatások.

– Én magam egy olyan konzorcium megalakítását kezdeményeztem, amelyben egyebek mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat vesz részt azzal a feladattal, hogy a korábban szinte teljesen ismeretlen vírus biológiai struktúráját vizsgálja – mondta a miniszter. – Miután Európában a legelsők között sikerült izolálni a vírus szerkezetét, megkezdődhetett a felkészülés az oltóanyag előállítására, és elindítottunk olyan terápiás próbálkozásokat, amelyek során más betegségek kezelésére használatos gyógyszereket teszteltünk a koronavírus ellen – fűzte hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy május 8-án a Debreceni Egyetem és az NNK együttműködésében elindult a magyar oltóanyag kifejlesztésének előkészítése, illetve egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozása. – Amikor szívből gratulálok és köszönöm az eredményeket, szeretném a figyelmükbe ajánlani azt is, hogy a magyar beteglisták rövidebbek, mint április előtt, a halálozási adatok jobbak, mint az elmúlt években és a járvánnyal kapcsolatos összes paraméter kedvezőbb, mint a nyugati országokban – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Kásler Miklós szerint fejlődhet a magyar egészségipar
Fotó: Facebook

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ talán legjelentősebb sikere az volt, amikor laboratóriumában március ­17-én – Kis Zoltán virológus vezetésével – sikerült izolálni az első vírustörzset. Ez azért volt nagyon jelentős lépés, mert megteremtette az alapját az összes többi kutatásnak is – emelte ki az országos tiszti főorvos. Müller Cecília tájékoztatása szerint ezt követően genetikai vizsgálatokkal azonosíthatják be azokat a „hazai” vírustörzseket, amelyek a magyarországi megbetegedéseket okozták. Kis Zoltán eredményeinek másik hozadéka az volt, hogy ellenőrizni tudták a vírusellenes szerek hatékonyságát is.

– A mai napon pedig az NNK, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, valamint a CMC Déli Klinika szakembereinek közös munkája által megvalósult az ­ELISA-teszt, amely a lehető leghatékonyabb, hazai gyártású vakcina kifejlesztéséhez is hozzá fog járulni. A teszt a szervezetben termelődő ellenanyagot mutatja ki minőségében és mennyiségében is, ami fontos indikátor ahhoz, hogy mérjék az oltóanyagok hatásosságát. A vakcina ugyanis akkor hatékony, ha kiváltja a szervezetben az immunválaszt. A hazai gyártású diagnosztikai eszköz ­óriási lehetőséget jelent, hiszen hazai vírustörzsek felhasználásával fejlesztették, ezért meg tudjuk célozni a leghatékonyabb magyar oltóanyag gyártását.

Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója bemutatta az ellenanyagot vizsgáló eszköz prototípusát is. Elmondta: a tesztet kifejezetten a magyar páciensekre kalibrálták, jelenleg a gyártókapacitások feltérképezését végzik. A céljuk az, hogy már a várható második járványhullám előtt megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre. Az igazgató beszámolt arról, hogy a teszteléshez vénás vérvétel szükséges, az eredmény pedig néhány órán belül elkészül. Bejelentette azt is, hogy partnereikkel szoros együttműködésben létrehozták a magyar Covid-biobankot, ami szintén hozzájárul a nemzeti oltóanyaggyártáshoz. A Magyar Nemzet kérdésére Balázs Anna elmondta: a hazai fejlesztésű ELISA-teszt tömeggyártása heteken belül elkezdődhet. Nemzetközi piacra egyelőre nem szánják, mert elsősorban a magyar egészségügynek akarják nagy mennyiségben hozzáférhetővé tenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.