Évtizedes adósságot törleszt a kormány a Citadella felújításával

Három éven belül megújul a Citadella, amely az új közösségi tér kulturális helyszíne és közkedvelt találkozási pontja lesz Budapestnek. Már a héten megkezdődnek a tervezési munkálatok, hogy ősszel megkezdődhessen a rekonstrukció. A friss kormánydöntés szerint a felújítás az erődre, a falaira és a környezetének rendezésére helyezi a hangsúlyt, majd 2023-ban a nyugati ágyútoronyban megnyílik a magyar szabadságküzdelmeket bemutató kiállítás is. Fodor Gergely kormánybiztos azt ígéri: Budapest legszebb közparkját fogják kialakítani a Gellérthegy csúcsán.

2020. 06. 08. 21:54
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt kormányzati beruházáson belül végre elkezdődhet a Citadella és az erődöt körbevevő területek újjászületése. Ha körülnéznek a Citadellán, bizonyára egyetértenek azzal, hogy van itt tennivaló bőven – mondta Fodor Gergely kormánybiztos a Citadella sajtóbejárásán. A projekt felelőse hozzátette: ma ez a helyszín egyetlen élményt ad nekünk, a páratlan budapesti panorámát. Nem véletlen az, hogy akik ide látogatnak, készítenek néhány gyors fotót és tovább is állnak.

– Miért is maradnának? – tette fel a kérdést Fodor, aki az új kormánydöntéssel kapcsolatban mutatta be Magyarország kormányának az eddig tudható és már eldöntött elképzeléseit. A kormánybiztos kitért arra, hogy Budapest turisztikailag kiemelt pontján, a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodnak. Mindez annak ellenére van így, hogy a megújítást célzó tervekből és a nagyon nagy álmokból nem volt hiány.

– Terveztek a Citadellára nemzeti panteont, monumentális világítótornyot, voltak tervek egy több száz méter magas piramis megépítésére is, amelynek a tetején Szent István király és Ferenc József állt volna. Legutóbb négy évvel ezelőtt hirdettek ötletpályázatot a Gellérthegy megújítására, de az elkészült tervek és a jó elképzelések újra az asztalfiókba kerültek. A sok bába közt mindig elveszett a gyermek – sorolta a korábbi elképzeléseket Fodor Gergely.

Múzeumot, találkozási pontot alakítanak ki

– A Citadella most kezdődő megújításával lehetőség nyílik egy sok évtizedes adósságot törleszteni. Észszerű és megvalósítható tervekkel készülünk. A magyarság szabadságküzdelmeit bemutató hiánypótló kiállítást és Budapest legszebb közparkját fogjuk itt kialakítani. Olyan korszerű közösségi teret szeretnénk itt létrehozni, amely méltó a világörökségi helyszínhez, rendezett, szerethető, valamint alkalmas arra, hogy mindazoknak, akik ellátogatnak ide, kulturált körülményeket biztosítson. A látogatók pedig természetesen továbbra is élvezhessék a páratlan budapesti panorámát – ismertette a kormány grandiózus terveit Fodor Gergely. A kormány célja, hogy az épület és a környék rendbetétele után egy olyan helyszínt adhassanak vissza, amely egy új szerethető találkozási pontja lehet a magyar embereknek és a külföldi turistáknak egyaránt.

Nyitás 2022-ben

A Citadella rekonstrukciója két ütemben fog megvalósulni. Először az erőd falait és a környezetet teszik rendbe. A kormánybiztos leszögezte: 2022-re biztosan elkészül az első ütem.

– Még a héten megkezdődik az állapotfelmérés, ezt követi a régészeti feltárás, az építészeti tervezés. Idén ősszel már megkezdődnek a munkálatok, a falakat is megújítjuk, évtizedek után a Citadella közvetlen környezete is megújul. Az építészeti és történelmi érdekességekben gazdag, eddig méltatlanul mellőzött erődöt 2022-ben kinyitjuk, ismét bejárhatóvá és megismerhetővé tesszük mindenki számára – ígérte a kormánybiztos, majd hozzátette: a folytatásra sem kell sokat várni, a 2023-ig tartó második ütemben az ágyútorony épületet töltik meg új tartalommal.

– A Szabadság-szobor közvetlen környezetében megnyíló új, XXI. századi kulturális intézmény tervezését történészek és szakértők bevonásával már a héten megkezdjük. Az új közpark, valamint a korszerű közösségi terek lehetőséget nyitnak arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt tölthessenek ezen az egyedi helyszínen a főváros csúcsán – tájékoztatott Fodor Gergely. A kormánybiztos leszögezte: biztos benne, hogy mindenki egyetért azzal, hogy ez a helyszín sokkal többet érdemel annál, mint ahogy ma kinéz.

Sohasem volt hadászati funkciója

Fodor Gergely kormánybiztos körbevezette a jelen lévő sajtót a felújítandó területeken, közben történelmi betekintést engedett a műemlék épület eredeti funkciójába. 1850-ben az osztrák hadvezetés úgy döntött, hogy egy tizenhét erődből álló erődrendszert épít a rebellis államok köré. A Citadella 1850–54 között épült fel, majd 1867-ben a kiegyezéssel az erőd elvesztette jelentőségét.

– A szerepét sohasem töltötte be, nem történt itt hadászati szempontból jelentős esemény, egyszer mégis megszólaltak az ágyúk. Ferenc József születésnapján kiadták, hogy sortűzzel kell köszönteni az uralkodót – emlékeztetett a kormánybiztos.

A Szabadság-szobor környezete is megújul

– Nagyon friss a kormánydöntés, mindenképpen lesznek még javaslataink a szobor környékére és a Citadella megközelíthetőségének a javítására – ígérte lapunknak a kormánybiztos. Hozzátette: támogatja azokat ötleteket. amelyek élhetőbbé teszik a Gellérthegyet, ilyen az oda tervezett Sikló építése vagy a turistabuszok kitiltása a Citadelláról.

– Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a Citadella és környéke olyan helyszín legyen, ahol a mostaninál több zöldterület van, és kényelmes utcabútorokon otthon érezhetik magukat az emberek. A szobor felújításáról még nincs döntés, most kezdjük az állapotfelmérési munkákat, mindezek után tudunk a szoborhoz köthető munkálatokkal érdemben foglalkozni – zárta Fodor Gergely kormánybiztos a Citadella megújításának ismertetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.