Luxusautókat forgalmazó cég topmenedzsere a gyanúsított

Hollywoodi filmbe illő módon tüntetett el huszonöt luxusautót egy fővárosi autókereskedés zárt parkolójából a cég egyik legsikeresebb eladója. Az ügyben könyvvizsgálók és írásszakértők is vizsgálódnak, mivel a sikkasztónak dokumentumokat is hamisítania kellett.

Végh Attila
2020. 06. 16. 15:48
null
2019.03.05. Auto Wallis BMW szalon. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 25 éves férfi alkalmazott csempészett ki huszonöt nagy értékű – zömében BMW – gépkocsit az AutoWallis Nyrt. egyik telephelyéről – tudta meg a Magyar Nemzet. A fiatal menedzsernek jogosultsága volt bármelyik autó mozgatására, nem kellett hozzá engedélyt kérnie, nem kellett igazolnia az autó használatát a biztonsági szolgálatnak sem. Ráadásul sokáig senkinek nem tűnt fel, hogy néhány autóval kevesebb áll a márkakereskedés parkolójában.

Információink szerint a nyomozás érdekeire való tekintettel csak június 16-án oldotta fel a hatóság az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű autós sikkasztásának részleteire vonatkozó hírzárlatot. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának szóvivője, Csécsi Soma alezredes a Magyar Nemzetnek elmondta: a BRFK különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rejtélyes módon eltűnt személygépkocsik ügyében. A gyanúsított letartóztatását augusztus 7-ig rendelte el a bíróság. A nyomozás során a rendőrök megtalálták és lefoglalták mind a huszonöt eltűnt autót; ezeket egy zárt rendőrségi telephelyen őrzik.

A sikkasztásra az év eleji leltárnál figyeltek fel az AutoWallis könyvelői. Hiába vizsgálták a számlákat, vetették össze a beérkező és a kiadott-értékesített személygépkocsik számát, nem egyeztek az adatok. Egy-három éves, használt gépkocsik, zömmel BMW-k hiányoztak – 23 BMW, egy Volvo és egy Skoda –, amelyek egy zárt, kamerarendszerrel, kódos sorompóval, őrszemélyzettel, portaszolgálattal ellátott parkolóból tűntek el a budapesti Könyves Kálmán körúti képviseletről.

Ilyen védelem mellett egyetlen autó sem csúszhatna ki észrevétlenül a telephelyről, ezért egyértelmű volt, hogy a cégen belül kell keresni az elkövetőt. Az eltűnt kocsik értéke az előzetes vélemények szerint 150-250 millió forint között lehet. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva arról nem adott tájékoztatást, hogy a gyanúsított mennyire közreműködő az eljárásban, beismerte-e a bűncselekmény elkövetését, illetve hogyan akarta eltüntetni a készlethiány nyomait.

A Magyar Nemzet információi szerint a letartóztatásban levő gyanúsított a cég egyik legsikeresebb, fiatal értékesítője, aki azt használta ki, hogy az átlagnál több autót adott el, mutatott be, vitt ki próbaútra. A 25 éves férfinak az autók dokumentumait is meg kellett hamisítania ahhoz, hogy a hiányt ne fedezzék fel rögtön az első eset után, ezért a bizonyításba írásszakértőt is be kellett vonni.

A rendőrök megvizsgálták, lehetett-e bűntársa az autókat forgalmazó cégen belül vagy a telephelyeket felügyelő biztonsági vállalkozás alkalmazottjai között, de nem találtak arra utaló nyomot, hogy más belső ember is részese lett volna a sikkasztásoknak. Arról egyelőre nincs információ, hogy a gyanúsított hogyan akarta volna megelőzni, hogy a hatalmas hiány feltűnjön a könyvelésnél. Az a tény, hogy nem rejtőzött el, nem ment külföldre a jogsértéssel megszerzett milliókkal, arra utalhat, hogy folytatta volna a sikkasztást, ha nem buktatja le a leltár.

A nyomozás eddigi adatai szerint még nem bizonyított, hogy külső kereskedőkkel, nepperekkel is kapcsolatban állhatott-e a gyanúsított. A férfi a kocsik többségét kulccsal, iratokkal együtt vitte ki olyan telephelyekről, ahol általában 70-80 autó vár értékesítésre. A tolvaj tempója komótos volt, az autók sűrű cserélődése miatt nem volt feltűnő a hiány.

A Magyar Nemzet megtudta, hogy noha a károsult cég rendelkezik a hasonló helyzetek miatt bekövetkezett károk enyhítésére képzett céltartalékkal, a Wallis igény tart a lefoglalt autókra. Ez nem lesz egyszerű, mert a gépkocsik vásárlói, ha sikerül bebizonyítaniuk jóhiszeműségüket -vagyis hogy nem tudtak arról, bűncselekményből származó ingóságot vásároltak meg – szintén bejelentették igényüket a bíróságon. A vevőket igazolja, hogy piaci áron adta el nekik a sikkasztó az autókat, amiben a tulajdonjog átírásánál sem talált hibát a Kormányhivatal.

A rendőrségnek éppen az átírások alapján sikerült megtalálniuk a károsult cég könyvelési adataiban szereplő alváz-és motorszámok alapján beazonosítani és lefoglalni az elsikkasztott autókat, amik azóta egy zárt rendőrségi telephelyen várják, a bíróság – a büntető eljárással párhuzamosan indult, attól független polgári keresetekben hozott döntés alapján- kinek fogja odaítélni a jármű tulajdonjogát. Addig ráadásul az autók állapota is romlik, az állás egyetlen járműnek sem tesz jót, az értékvesztést is bele kell kalkulálni a kártérítésbe. Ennek érdekében a hatóság vagyonvisszatérítés céljából lefoglalta a gyanúsított ingóságait, ingatlanját, zárolta számláit, de információink szerint ezek összértéke nem nyújt elég fedezetet a teljes kárenyhítés egyharmadára sem. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított fiatal férfi a sikkasztással megszerzett pénz nagy részét felélte vagy olyan helyre tüntette el, amelyet jelenleg nem ismer a nyomozó hatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.