Döntés a Hableány-tragédia áldozatainak az emlékművéről

A kormányhatározat értelmében 175,758 millió forintot különített el a magyar kormány a tavaly májusi dunai katasztrófa áldozatainak emlékművére, amelyet magyar és dél-koreai művészek alkotnak meg a Margit híd pesti hídfőjének pillérje elé a rakpartra.

2020. 07. 24. 11:38
null
Itt, a Margithíd pesti oldali középső áttörésénél 2019. május 29-én gázolta el a Hableány magyar sétahajót a Viking Sigyn szállodahajó. A vád szerint az utóbbi kapitány-kormányosa, Jurij csaplinszkij okozta a katasztrófát, amiben 28 ember veszetette életét- Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nincs anyagi és törvényi akadálya annak, hogy a 28 áldozatot követelő Hableány-katasztrófa áldozatainak méltő emlékművet állítsanak magyar és dél-koreai művészek a tragédia helyszíne mellett, a Margit híd pesti hídfőjének déli pillérje előtt, a felső rakparton. A csütörtök este megjelent idei 176. számú Magyar Közlönyben tették közzé a 1423/2020. (VII. 23.) kormányhatározatot az emlékmű kialakításáról.

A határozat szerint a kormány egyetért a 2019. május 29-én a Dunán balesetet szenvedett Hableány sétahajó áldozatainak emlékére kialakítandó emlékhely létesítésével fontosnak tartja a méltó módon történő emlékezés lehetőségének megteremtését, és ebben a szellemben kívánja felváltani a kialakult megemlékezési helyszínt egy magyar és dél-koreai művészek által tervezett emlékmű állításával.

Megbízták a pénzügyminisztert, hogy az emlékmű megvalósítására azonnal különítsen el 175,758 millió forintot.

 

Megbízták a külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a baleset helyszínét jelképező utcarészen az emlékmű állításához szükséges munkálatok előkészítésére az elkülönített összeg rendelkezésre állásától számított harminc napon belül. A külgazdasági és külügyminiszter feladata lesz, hogy a megvalósulást követően az V. kerületi önkormányzatnak hatvan napon belül adja át az emlékmű fenntartásának és üzemeltetésének a feladatait.

A hajótragédia áldozatainak emléket állító műről először a katasztrófa évfordulóján, május 29-én beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dél-koreai budapesti nagykövettel tartott közös megemlékezésen.

Még idén májusban őszre halasztotta a Fővárosi Törvényszék a Hableány-ügy tárgyalását, így szeptember 8-án kezdődhet meg a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkij pere. A vád szerint ő felelős a Hableány sétahajó tavaly májusi tragédiájáért, a halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi balesetért, valamint 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásáért.

A vád lényege szerint Jurij Csaplinszkij a Viking Sigyn szállodahajóval tavaly május 29-én este azért ütközött a Hableány sétahajónak és süllyesztette el 28 ember halálát okozva, mert a baleset előtti öt percben egyáltalán nem figyelt a körülötte zajló eseményekre. A kapitányt halálos tömegszerencsétlenséget előidéző vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolják. Bizonyítottság esetén halmazati büntetésül 11 év szabadságvesztést is kaphat. A perelőkészítő ülésen a vádlott tagadta bárminemű bűnösségét és nem fogadta el az ügyész indítványát, mely szerint teljes beismerés esetén kilenc év szabadságvesztést kaphat. Az ukrán férfi házi őrizetnek megfelelő szabadságkorlátozó intézkedés hatálya alatt áll, meghatározott időnként jelentkeznie kell a rendőrségen, budapesti tartózkodási helyét nem hagyhatja el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.