Idősek ellen indított támadást a Momentum

Abszurd, az idősek választásból történő kizárását célzó posztot tett közzé közösségi oldalán Kádár Barnabás, a Momentum politikusa. Bejegyzéséhez grafikont is csatolt, amellyel azt igyekszik bizonyítani, hogy az általa populistának kiáltott pártok és politikusok kizárólag a hatvan év fölötti korosztály szavazatainak köszönhetik megválasztásukat. A politikus ezért azt tanácsolja az időseknek: ne menjenek el szavazni, hanem hagyják inkább a fiatalokra a döntést.

2020. 07. 16. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A populisták megnyerték az idősebb, szegényebb, vidéki és alacsonyabb iskolázottságú szavazókat, míg az ellenzék tarolt a fiatal, tehetősebb, városi és iskolázottabb szavazók között” – írja posztjában a Momentum egyik kulcspolitikusa, hozzátéve: természetesen nem szeretné elvenni senki választójogát, ehelyett célravezetők lehetnek olyan, idősebbek által indított kezdeményezések, mint hogy ne menjen el szavazni, hanem hagyja inkább a fiatalokra a döntést. A párt európai parlamenti listájának előkelő, ötödik helyén feltűnt Kádár Barnabás szerint ugyanis úgy nyernek pár százalékponttal a populisták, hogy a társadalom aktívabb és még évtizedekig termelő rétegei erős többséggel ki nem állhatják őket.

Posztja további részében érdekes okfejtésbe kezd a momentumos politikus. Mint írja, a lengyel választás során sok helyen előfordulhatott az az anomália, hogy egy idősebb lengyel állampolgár az unokáira gondolva leszavazott Dudára úgy, hogy valójában az összes unokája Duda ellen szavazott. Ezután félreérthetetlen magyarázkodásba kezd, kijelentve: „természetesen nem szeretném elvenni senki választójogát, ehelyett célravezetőek lehetnek olyan, idősebbek által indított kezdeményezések, mint hogy ne menjen el szavazni, hanem hagyja inkább a fiatalokra a döntést, úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit”. Posztja végén Kádár Barnabás megjegyzi: „ha minden unokája másra szavaz, akkor lehet, érdemes távol maradni az adott választástól inkább”. A politikus szerint tehát az idősek választásban való részvétele nemkívánatos, pártja politikai céljai érdekében könnyen megvonná a választójogot a hatvan év felettiektől.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője az ügyre reagálva lapunknak elmondta: aki az időseket nem becsüli, az saját szüleit nem becsüli. Mint mondta, utoljára a nácik faragtak abból ideológiát, hogy a betegek feleslegesek egy társadalomban. Most a Momentum ugyanezt az idősekre mondja. Rétvári Bence szerint a Momentum a régi, marxista hagyományokat eleveníti fel, amikor társadalmi csoportokat állít egymással szembe: most épp a fiatalokat és az időseket. – A migránsok politikai jogait bővítenék, míg az egy életet szülőföldjükön ledolgozó magyarokét csökkentenék. Nem demokrata, aki életkor alapján diszkriminálna a politikai jogok gyakorlása terén – jelentette ki az államtitkár.

Vona Gábor, a Jobbik akkori elnöke még 2017-ben tett olyan, az idős korosztályt érintő kijelentéseket, miszerint „hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját”. Szavai akkor nagy felháborodást keltettek, a mostani ügyet pedig még érdekesebbé teszi, hogy Vona Gábor a napokban Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével tárgyalt, amiről videófelvétel is készült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.