– A dietetika tudományos bizonyítékokon alapuló ismereteket oszt meg a táplálkozásról és az élelmiszerekről, a múló divatoktól függetlenül, naprakészen és közérthetően. Büszke vagyok rá, hogy a hivatásomnak erős hagyományai vannak hazánkban, hiszen a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) jövőre ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját, a magyarországi dietetikusképzés pedig több mint száznegyven éves múltra tekint vissza – mondta el lapunknak Szűcs Zsuzsanna.
Sokszínű tudomány
Az új elnök személyes hitvallásának az élethosszig tartó tanulást nevezte, azért, hogy folyamatosan lépést tartson szakmája korszerű tudományos eredményeivel és irányelveivel. Céljai közt pedig a nemzetközi kapcsolatok továbberősítését, a pályakezdő dietetikusok támogatását, mentorálását, kollégái naprakész információkkal való ellátását, illetve hivatásuk szakmai és társadalmi elismertségének növelését említette.
Az MDOSZ új vezetője beszámolt róla, hogy Magyarországon ma négy-ötezer közé tehető a dietetikusok száma. – A dietetika egy sokszínű tudomány, ezért kollégáimmal több szakterületen dolgozunk. A betegek terápiás dietetikusokkal találkozhatnak a kórházakban, szakrendelőkben, magánpraxisokban, de egyre több háziorvos mellett is. Dietetikus szakemberek vezetik a kórházak élelmezési osztályait, de rengeteg óvodában, bölcsődében, iskolában is mi gondoskodunk a közétkeztetésről. Emellett számosan dolgozunk egyetemeken, végzünk kutatómunkát, vagy segítjük az élelmiszeripari vállalatok fejlesztéseit, sőt edzőtermekben, sportközpontokban, szállodákban is fordulhatnak hozzánk táplálkozási kérdésekkel az érdeklődők – avatott be a szakember. – A táplálkozási tanácsok útvesztőjében sokszor nehéz eligazodni. Az önjelölt szakértőkkel, influencerekkel szemben a felsőfokú végzettségű táplálkozástudományi szakemberek a leghitelesebbek, ezért ebben a témában minket érdemes keresni – szögezte le.

Fotó: Bach Máté
Ökológiai lábnyom
Kérdésünkre, hogy milyen tudományos tevékenységekben, illetve lakossági edukációs projektekben vettek részt mostanában, közölte: jelenleg a 4-10 éves gyermekek étkezési szokásait mérik fel, ami egy hiánypótló kutatás, hiszen egyelőre kevés információ áll rendelkezésre ennek a korosztálynak a táplálkozásáról. Ezt megelőzően egyéb szakmák képviselőivel közösen a ketogéndiétával foglalkoztak, tavaly egy állásfoglalást fogalmaztak meg a növényi alapú étrendek egészséghatásairól, továbbá elemezték a hazai étrend ökológiai lábnyomát, és a magyar vegetáriánusok körében is végeztek egy kutatást. Pillanatnyilag ezek publikációján dolgoznak, emellett – a felnőttek és gyermekek után – készül az időseknek szóló táplálkozási ajánlásuk is. – Az úgynevezett civilizációs betegségek 70-80 százaléka a helytelen táplálkozás következményeként alakul ki, vagyis az egészséges táplálkozás rendkívül hatékony eszköze lehet a megelőzésnek. 2016-ban alakítottuk ki az Okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlást felnőtteknek, majd 2017-ben ennek iskoláskorú gyermekeknek szóló változatát, amely közérthetően ad tájékoztatást egy napi menü ideális összetételéről – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna. Hozzátette: kidolgoztak egy iskolai oktatóanyagot is, és hat éve működtetik a Gyere (Gyermekek egészsége) programot a gyermekkori elhízás visszaszorításáért. Ezenkívül szívesen vesznek részt más, az egészségfejlesztést célzó kezdeményezésekben, mint például a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában, és vállalatok, alapítványok, betegszervezetek egészségprogramjaiban, illetve egyes egészségfejlesztési irodákba is delegáltak dietetikus szakembert.