Nehéz eligazodni a táplálkozási tanácsok között

A tagság döntése értelmében Szűcs Zsuzsanna került négy évre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége élére. Az okleveles táplálkozástudományi szakember – aki két évtizede vesz részt a szervezet munkájában – a Semmelweis Egyetem mesteroktatója, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Dietetika és Humántáplálkozás Tanácsának, valamint az Európai Dietetikai Szövetség elhízástudományi munkacsoportjának a tagja. Az új elnök a céljairól, hivatása hazai helyzetéről, valamint a dietetika egészségmegőrző szerepéről beszélt a Magyar Nemzetnek.

Veres László István
2020. 07. 21. 9:13
null
Előtte – biztos, ami biztos – kérdezze meg dietetikusát Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A dietetika tudományos bizonyítékokon alapuló ismereteket oszt meg a táplálkozásról és az élelmiszerekről, a múló divatoktól függetlenül, naprakészen és közérthetően. Büszke vagyok rá, hogy a hivatásomnak erős hagyományai vannak hazánkban, hiszen a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) jövőre ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját, a magyarországi dietetikusképzés pedig több mint száznegyven éves múltra tekint vissza – mondta el lapunknak Szűcs Zsuzsanna.

Sokszínű tudomány

Az új elnök személyes hitvallásának az élethosszig tartó tanulást nevezte, azért, hogy folyamatosan lépést tartson szakmája korszerű tudományos eredményei­vel és irányelveivel. Céljai közt pedig a nemzetközi kapcsolatok továbberősítését, a pályakezdő dietetikusok támogatását, mentorálását, kollégái naprakész információkkal való ellátását, illetve hivatásuk szakmai és társadalmi elismertségének növelését említette.

Az MDOSZ új vezetője beszámolt róla, hogy Magyarországon ma négy-ötezer közé tehető a dietetikusok száma. – A dietetika egy sokszínű tudomány, ezért kollégáimmal több szakterületen dolgozunk. A betegek terápiás dietetikusokkal találkozhatnak a kórházakban, szakrendelőkben, magánpraxisokban, de egyre több háziorvos mellett is. Dietetikus szakemberek vezetik a kórházak élelmezési osztályait, de rengeteg óvodában, bölcsődében, iskolában is mi gondoskodunk a közétkeztetésről. Emellett számosan dolgozunk egyetemeken, végzünk kutatómunkát, vagy segítjük az élelmiszeripari vállalatok fejlesztéseit, sőt edzőtermekben, sportközpontokban, szállodákban is fordulhatnak hozzánk táplálkozási kérdésekkel az érdeklődők – avatott be a szakember. – A táplálkozási tanácsok útvesztőjében sokszor nehéz eligazodni. Az önjelölt szakértőkkel, influencerekkel szemben a felsőfokú végzettségű táplálkozástudományi szakemberek a leghitelesebbek, ezért ebben a témában minket érdemes keresni – szögezte le.

Előtte – biztos, ami biztos – kérdezze meg dietetikusát
Fotó: Bach Máté

Ökológiai lábnyom

Kérdésünkre, hogy milyen tudományos tevékenységekben, illetve lakossági edukációs projektekben vettek részt mostanában, közölte: jelenleg a 4-10 éves gyermekek étkezési szokásait mérik fel, ami egy hiánypótló kutatás, hiszen egyelőre kevés információ áll rendelkezésre ennek a korosztálynak a táplálkozásáról. Ezt megelőzően egyéb szakmák képviselőivel közösen a ketogéndiétával foglalkoztak, tavaly egy állásfoglalást fogalmaztak meg a növényi alapú étrendek egészséghatásairól, továbbá elemezték a hazai étrend ökológiai lábnyomát, és a magyar vegetáriánusok körében is végeztek egy kutatást. Pillanatnyilag ezek publikációján dolgoznak, emellett – a felnőttek és gyermekek után – készül az időseknek szóló táplálkozási ajánlásuk is. – Az úgynevezett civilizációs betegségek 70-80 százaléka a helytelen táplálkozás következményeként alakul ki, vagyis az egészséges táplálkozás rendkívül hatékony eszköze lehet a megelőzésnek. 2016-ban alakítottuk ki az Okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlást felnőtteknek, majd 2017-ben ennek iskoláskorú gyermekeknek szóló változatát, amely közérthetően ad tájékoztatást egy napi menü ideális összetételéről – hangsúlyozta Szűcs Zsuzsanna. Hozzátette: kidolgoztak egy iskolai oktatóanyagot is, és hat éve működtetik a Gyere (Gyermekek egészsége) programot a gyermekkori elhízás visszaszorításáért. Ezenkívül szívesen vesznek részt más, az egészségfejlesztést célzó kezdeményezésekben, mint például a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjában, és vállalatok, alapítványok, betegszervezetek egészségprogramjaiban, illetve egyes egészségfejlesztési irodákba is delegáltak dietetikus szakembert.

Meg is takaríthatunk

A szövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy egy pár évvel ezelőtt elvégzett felmérésükből kiderült, hogy bár az emberek a dietetikus tanácsát hitelesnek, érthetőnek és hasznosnak tartják, mégis – döntően orvosi javaslatra – csak akkor fordulnak hozzájuk, ha már kialakult valamilyen ­egészségügyi problémájuk. – Vagyis a megelőzés egyelőre még másodlagos, pedig ez az egyénnek előnyösebb, az egészségbiztosításnak, így a társadalomnak pedig olcsóbb lenne – véli Szűcs Zsuzsanna, aki ismertette egy nemzetközi kutatás eredményét is, mely szerint minden, táplálkozási tanácsadásra fordított euró 14-63 euró megtakarítást eredményez, hiszen kevesebben lesznek betegek, illetve a tudatos táplálkozás javítja a betegségek kimenetelét is. – Ezért fontos lenne, hogy a magyarok könnyen hozzáférhessenek a szakszerű dietetikai ellátáshoz. Remélem, hogy a jövőben minden háziorvosi praxisközösségben lesz dietetikus is, erre vonatkozóan már vannak nagyon jó kezdeményezések. Addig is a saját eszközeinkkel, például a honlapunkon (www.mdosz.hu) megtalálható országos dietetikus címtár működtetésével segítünk szakembert találni azoknak, akik hiteles, a hétköznapokban is kivitelezhető és betartható, személyre szabott táplálkozási tanácsot szeretnének kapni – húzta alá a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.