Balesetekkel kezdődött meg az idei szarvasbőgés

Vadgázolásokkal kezdődött a szarvasbőgési szezon, érdemes figyelni a vadveszélyre intő táblákat.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 17. 14:34
Szarvast gázolt a mikrobusz
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan szeptember 14-én kezdődött meg az idei szarvasbőgési szezon. Már a második napon két súlyos vadgázolásos baleset is történt, ezért a rendőrség ismételten felhívta az autóvezetők figyelmét, fokozott óvatossággal, kisebb sebességgel közlekedjenek a vadveszélyre felhívó táblákkal jelzett utakon – írja a Police.hu.

Személyautóval közlekedett egy helyi férfi szeptember 15-én délután Szerencs irányából Sárospatak felé a 37-es számú főútvonalon. Az út melletti kukoricásból egy szarvas ugrott az úttestre, A sofőr nem tudott megállni, az állatot elütötte, az ütközés következtében pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Az autóban egymillió forintos kár keletkezett, a szarvas nem élte túl a karambolt.

Autó vadgázolás után Fotó: Police.hu

Egy erdősáv fái közül ugrott a 3-as út autói közé ugyanazon a napon este egy másik szarvas a mezőnyárádi elágazásnál. Az állat az ütközéstől tovább sodródva egy tehergépkocsinak csapódott, beszorult a jármű alá, menthetetlen volt. A baleset során mindkét autóban komoly anyagi károk keletkeztek, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a két baleset miatt szeptember 17-én közleményben hívta fel a gépjárművezetők figyelmét a vadveszélyre. A rendőrök figyelmeztetik a borsodi utakon közlekedőket, hogy megkezdődött a szarvasbőgés időszaka, a bikák pedig a bőgési időszakban jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, veszélyérzetük lecsökken, ezért körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre. Ha egy autó vezetője vadállatot lát az úttesten vagy annak környezetében akkor érdemes lassítania. A vadon élő állatok kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat, és akár a jármű irányába is vágtathat. Arra is számítani kell, hogy több vad is lehet együtt, a szarvasok csoportokba verődve haladnak. A vészfékezés, a dudálás hatásos lehet a baleset megelőzésére, a kormány hirtelen elrántása viszont nem, felborulhat az autó, ami súlyosabb következményekkel járhat mint az esetleges vadgázolás.

A borsodiak felhívásához csatlakoztak a Veszprém megyei rendőrök is, akik a bakonyi utak melletti veszélyhelyzetre figyelmeztettek. A veszprémi baleseti statisztikák szerint itt a vadbalesetek jellemzően az éjszakai fényviszonyok között és a kora hajnali időszakban, lakott területen kívül történnek. Azokon a lakott területen kívüli útszakaszokon, ahol számolni kell vadon élő állatok megjelenésére, a vadásztársaságok veszélyt jelző táblával jelölik. Ezeken az útszakaszokon célszerű fokozott óvatossággal haladni, a jármű előtt hirtelen megjelenő vad esetén intenzív fékezéssel és hangjelzés használatával menekülésre késztetni az állatot. Semmiképpen nem javasolt a távolsági fényszóró bekapcsolása, mert a tapasztalatok szerint éppen az ellenkezőjét érheti el vele az autós, az állat nem tud kitérni az ütközés elől.

A szarvasokra lehet számítani október közepéig az Eger és Szilvásvárad, Ózd, Balassagyarmat, Sopron környéki utakon, de a zalai, somogyi, tolnai, baranyai erdők melletti részeken is várható az állatok felbukkanása. Szeged környékén a déli határhoz közeli kelebiai erdők válhatnak veszélyessé. A Csanád-Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának felhívása szerint nem csak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedni, hanem erdősávok, termőföldek mellett is, különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban. Sokszor hirtelen, féktávolságon belül lép a vad az autó elé, az azonban nem mindegy, hogy milyen sebességről kell hirtelen erőset fékeznie a sofőrnek, s mekkora lesz az ütközés ereje. A nagyobb követési távolság, a csökkentett sebesség, a koncentráció életet menthet.

Homoki András vadgazdálkodási szakmérnök szerint a vadgázolások megelőzéséhez nagyon jó eszköz az autóra felszerelhető, csak az állat füle által észlelhető frekvencián működő vadriasztó síp, de ez önmagában nem véd meg a gázolástól. A szakértő hangsúlyozta, az emberélet a legfontosabb, márpedig ha egy az őszi nász idejére testsúlyának maximális értékét elérő hárommázsás szarvasbika lendületből találkozik egy autóval, az olyan, mintha egy száguldó motorossal ütközne a személygépkocsi vezetője. Ha az állat „belerobban” az autóba, nagyon súlyos sérüléseket szenvedhetnek a járműben ülők. Odafigyeléssel, óvatossággal lehet csak megelőzni a vadgázolásokat.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.