Gulyás Gergely: A jók között is a legjobbakra számítunk

A miniszter a Ludovika Collegium indulása kapcsán elmondta, reneszánszát éli a tehetséggondozás hazánkban.

2020. 10. 15. 9:54
GULYÁS Gergely
Tokaj, 2020. október 2. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a nyáron motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyûlési képviselõ tiszteletére rendezett megemlékezésen Tokajban, a Paulay Ede Színházban 2020. október 2-án. A politikus ezen a napon töltötte volna be 61. életévét. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Először indít olyan programot ez az intézmény, ami nyitott a többi egyetem hallgatói számára, és egyértelmű célja, hogy elitképzést valósítson meg – mondta Gulyás Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) jövő februárban induló tehetséggondozó programja és egyetemközi tudományos műhelye, a Ludovika Collegium indulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón csütörtökön.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett rá, hogy a közigazgatási elit képzése eddig is az NKE-n valósult meg. – Most pedig a jók között is a legjobbakra számítunk – mondta a politikus.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a nyolcvanas években reneszánszát élte a szakkollégiumi képzés hazánkban, a Rajk és a Bibó szakkollégiumok megihlették azokat a fiatalokat, akik azóta is aktív formálói a közéletnek. A rendszerváltás után sokáig visszaesés volt tapasztalható a tehetséggondozás terén, de az elmúlt években ismét előtérbe kerültek ezek a programok – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ugyanakkor még most sem elegendő ezeknek a programoknak a száma.

– Jó, ha van egy nemes verseny ezek között az intézmények között – mondta Gulyás Gergely, és reményét fejezte ki, hogy a Ludovika Collegium az egyik legjobb intézménnyé válik. Az NKE nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minőségi legyen a magyar közigazgatás – vélekedett a politikus, és kiemelte: a szolgáltató államhoz az is hozzátartozik, hogy felkészült, jól képzett szakemberek dolgoznak a közigazgatási intézményekben.

Koltay András, az egyetem rektora a sajtótájékoztatón elmondta, nagy öröm, hogy kétéves előkészítő munka után elindulhat a tehetséggondozó program, amelyhez a nagy angolszász egyetemek kollégiumainak példája adta az inspirációt. A multidiszciplinaritás és a világra való nyitottság jellemzi ezeket az intézményeket – hangsúlyozta Koltay András.

Az NKE rektora elmondta, sokszínű lesz a Ludovika Collegium programja, amelyben az elméleti és gyakorlati megközelítést ötvözik majd egymással.

A hallgatók ösztöndíjban részesülnek, és egy helyen laknak majd, ami hozzájárulhat a termékeny eszmecserék kialakulásához. Koltay András ismertette, hogy olyanok is részt vehetnek a programban, akik nem az NKE hallgatói, zajlik a toborzás az ELTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatói között is.

A rektor kiemelte, hogy politikasemleges, de nem értéksemleges értékrend jellemzi majd a Ludovika Collegiumot, amelynek alapelve, hogy az egyéni szabadság kiteljesedése csak közösségben lehetséges.

A program célja, hogy büszke, öntudatos magyar polgárokat neveljen, akik egyben öntudatos európaiak is – mondta Koltay András, és hozzátette: – Bízunk benne, hogy a program Magyarország és az egész Kárpát-medence jövőjét is szolgálja majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.