Sufnituningolt pártfinanszírozás vagy szimpla áramlopás?

Büntetőjogilag egyértelmű áramlopás történt az erzsébetvárosi önkormányzat pénzügyi bizottságának DK-s elnöke irodájában – egyelőre. A gyanúsítás azonban hamarosan kiterjedhet közveszélyokozásra a tűzveszélyes bitcoinbányagép miatt, végső esetben pedig felmerülhet a tiltott pártfinanszírozás is.

2020. 10. 21. 19:48
NIEDERMLLER Pter
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre sokkal nagyobb és egyértelműbb a politikai felelősség, mint a büntetőjogi az Erzsébetváros önkormányzatánál történt áramlopás ügyében. Ami tényként kezelhető, hogy az önkormányzat központi épületében, a pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság elnöke, a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben a testületbe került Borka-Szász Tamás irodájában sufnituningolt számítógépes bitcoinbányászat folyt, amihez lopták az áramot.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) mindenesetre áramlopás miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Sokatmondó, hogy Borka-Szász azonnal lemondott párttagságáról és önkormányzati tisztségéről, mihelyt kiderült, hogy az NNI lefoglalta a kriptovaluta-bányászó szerkezetet. Niedermüller Péter polgármester párttársa és polgármester felettese, valamint a pártközpont nem győzött sajnálkozni.

De ki is Borka-Szász Tamás? Mint írtuk, eddig a VII. kerületi pénzügyi és kerületfejlesztési bizottság elnöke volt, korábban a DK elnökségi tagja. Még 2002-ben lépett be az MSZP csepeli szervezetébe, amelynek több mint tíz éven át tagja volt, igaz, már akkor sem volt jó híre. (Csepelen 2019-ben a testületi ülésekről a legtöbbet hiányzó volt Borka-Szász, júniusig 41 ülésről hiányzott, vagyis a testületi munka 57 százalékáról maradt távol.) 2006-ban az MSZP jelöltjeként egyéniben önkormányzati képviselőnek választották, 2010 őszén újraválasztották.

Amikor megalakult a DK, csatlakozott Gyurcsány Ferenc pártjához. Erzsébetvárosban tavaly ősszel lett képviselő. Borka-Szász egyébként annak a Deme Gábornak volt párttagtársa a csepeli MSZP-ben, aki megölette a helyi középiskola igazgatóját és egyik tanárát, mert áldozatai rájöttek arra, hogy Deme bűnöző.

Ilyen előzmények után került Borka-Szász Erzsébetvárosba. Egykori szocialista párttársai szerint kipróbált, jó elvtárs, nem véletlenül nyerte el Gyurcsányék bizalmát, így érthető, hogy a csepeli hadszíntérről kimentették egy DK által elfoglalt kerületi önkormányzatba, Erzsébetvárosba.

Kriminalisztikai szakértők lapunknak elmondták: Borka-Szászot első lépésben tanúként hallgatják meg az irodájában talált „bányagépről”. Választ kell adnia többek között arra, hogy kié a több milliót érő számítógépes rendszer, ami egyébként rendkívül tűzveszélyes volt. Megmutattuk a kriptovalutát bányászó gépről készült fotót egy tűzvédelmi szakembernek, aki szerint látszik, hogy az sufnituningolt gép, az pedig, hogy tűzmentes gépház helyett egy lécből összeeszkábált fakeretben tárolták a parketten, közvetlenül az ablakról lelógó függöny alatt, egyértelműen fokozottan tűzveszélyes. Ezért felmerülhet a nyomozás során a közveszélyokozás bűncselekményének gyanúja is.

Itt tegyünk egy kitérőt. Az Origó.hu internetes portál vetette fel, hogy Erzsébetváros önkormányzatában nemrégen tűz volt, amit egyébként sikerült elfojtani, sérülés nem történt, ám az eddigi adatok szerint túlterheléses zárlat okozhatta. (A tűzvizsgálat még nem fejeződött be.) Azt sem felejthetjük el – így az Origó.hu –, hogy két éve a DK Teréz körúti székházában a hivatalos tűzvizsgálat szerint túlterheléses zárlat következtében kigyulladtak a párt irodái, és egyebek mellett a DK könyvelése is elégett. Az ok-okozati összefüggés ismereteink szerint nem volt megállapítható az épület földszintjén lévő étterem szagelszívójának tüze és a felsőbb emeleteken lévő irodák kigyulladása között. A túlterhelés okát nem sikerült egyértelműen megállapítani.

Mindez az erzsébetvárosi áramlopás tükrében azért lehet érdekes, mert a bitcoinbányászat nemcsak óriási energiaigénnyel jár, hanem hatalmas zajjal és óriási hőkibocsátással is. Egy IT-s szakember szerint csoda, hogy nem gyulladt ki az iroda, illetve érthetetlen, hogy a zajt nem hallotta senki, és az óriási áramfogyasztás sem tűnt fel senkinek.

Az áramlopás – és a közveszélyokozás – mellett adózási kérdések is felmerülnek. A bitcoinbányászatot semmi sem tiltja hazánkban, ám az így elért – óriási – nyereség után adózni kell. Virágh Előd erzsébetvárosi Fidesz-alelnök Facebook-oldalán így írt a nyereségről, megelőlegezve Borka-Szász gyanúsítását: „A mai árfolyamon számítva 11 400 dollár körül mozog egy bitcoin, ami átszámolva 3,5 millió forint. Ha azt feltételezzük, hogy a hivatali ideje alatt Niedermüller helyettese legalább egy bitcoint kibányászott az adófizetők pénzén, akkor akár egy új autó árát is kifizethette magának a képviselő, miközben a kerületet alsó hangon 1,2 millió forinttal húzta le.”

Kérdés ugyanakkor, adóztak-e a nyereség után, ha nem, akkor valóban felmerülhet például a tiltott pártfinanszírozás is.

Visszatérve Borka-Szászhoz: a nyomozók választ várnak majd tőle arra is, miből és ki vásárolta a számítógépes rendszer alkatrészeit. Konkrétan ki végezte a bitcoinbányászatot? Ahhoz ugyanis az átlagot meghaladó számítógépes ismeret is kell. A kitermelt bitcoint hol, például melyik külföldi értéktárban helyezték el? Vagy éppen elrejtették a dark (sötét) weben? Esetleg azonnal eladták?

A történtek kapcsán az önkormányzathoz és a DK-hoz fordultunk. Például arra vagyunk kíváncsiak, Borka-Szász kért-e, kapott-e elektronikai eszközöket munkavégzésre vagy más célra, kért-e, kapott-e külön internet-előfizetést az önkormányzattól. Amint választ kapunk, folytatjuk cikkünket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.