Csőzik félrevezethette az érdieket a csatornaépítés ügyében

Nem történt szabálytalanság az érdi csatornaépítési projektben, mint kiderült: egy szó sem volt igaz abból, amivel a baloldali Csőzik László kampányolt. Ebből következik, hogy a belengetett kétszázötvenezer forint sem jár vissza, holott feltehetően sokan ezért szavaztak a baloldali összefogás jelöltjére, s ez okozhatta a fideszes T. Mészáros András választási vereségét.

2020. 11. 01. 12:30
null
Vajon meghátrál-e a lakossági nyomás miatt a balliberális vezetés? Forrás: Facebook/Csőzik László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest megyei rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Érden és a térségében, mert nem merült fel arra vonatkozó adat, hogy a csatornapénzt másra költötte volna az előző önkormányzat – közölte az átlátszó.hu balliberális portál cikkére hivatkozva T. Mészáros András, korábbi polgármester, akinek regnálása alatt valósult meg a csatornaépítés a településen. Az ügy nagy port kavart korábban helyben, és az ellenzék tudatosan meglovagolta a sérelmeket.

– Most mindenki számára világossá vált a csatorna-ügyben is végre, hogy Csőzik és bandája végighazudták az elmúlt éveket – jelentette ki T. Mészáros. A fideszes politikus hangsúlyozta: Csőzik László és csapata már jóval az önkormányzati választások előtt azt terjesztette minden rendelkezésére álló helyi és országos médiában, hogy a korábbi városvezetés szabálytalanul költött a csatornaépítés forrásaiból.

T. Mészáros András, Érd előző polgármestere Fotó: Havran Zoltán

– Erre hivatkozva ígért minden érdi ingatlannak kétszázötven ezer forint visszafizetést, s ez volt az egyik oka a választási győzelmének. A most lezárult rendőrségi nyomozás ezt az állítást cáfolta meg, ami azt is jelenti, hogy Csőzikék becsapták a választókat – emlékeztetett a korábbi fideszes polgármester. T. Mészáros utalt arra, hogy Csőzikék kampánycélokra használták az ügyet, a feljelentést pedig civilekre bízták, így Érd baloldali polgármestere megúszhatja azt, hogy hamis vádért feljelenthessék őt.

Az Átlátszó 2018-as cikkében azt írják: a csatornaépítéshez beérkezett jelentős uniós támogatás ellenére a kétszázötvenezer forintos lakossági önrészből Érden mindössze 11 ezer forintot akarnak visszafizetni. Az ellenzék szerint kérdéses, hogy jogszerűen finanszírozták-e a lakossági pénzekből a kiegészítő beruházásokat. Érd esetében ugyanaz teszi szükségessé a visszafizetést, mint az ország más településein: a csatornaépítés költségeihez önrészt szedtek be a lakosoktól, ám ezt az összeget később majdnem teljes mértékben kiváltotta az EU-ból érkezett támogatás. Az ország legalább kéttucatnyi településén kialakult konfliktus forrása az, hogy az uniós támogatás megérkezéséről az önkormányzatok vagy nem értesítették a lakosságot, továbbá a csatornaberuházástól eltérő más feladatok finanszírozása miatt és a pénzügyi-tulajdonjogi elszámolás elhúzódására hivatkozva halogatták a lakossági önrész visszafizetéséhez vezető elszámolási eljárások megindítását.

Csőzik László, Érd jelenlegi polgármestere akkoriban így nyilatkozott az Átlátszónak: „A problémát az okozza, hogy nagyságrendileg csak közel 200 millió forint maradt a Társulat számláin az érdemi lakossági visszatérítéshez szükséges 2,5–4 milliárd forint helyett. A rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat a Társulat felhasználta, az elköltés módjáról pedig – ha most megkérdeznénk – a társulat vezetése biztosan azt állítaná, szabályosan, kizárólag a csatornázási program céljaira fordította azokat”. Csőzik hozzátette: könnyen előfordulhat azonban, hogy ezt a kérdést már eleve csak bíróság előtt, egy perben lehet tisztázni.

„Nekünk, ellenzéki képviselőknek ezt a kérdéskört kell most alaposan végigjárnunk, s még hangsúlyosabban kiállni a lakossági érdekek mellett. Magam, mint a civil életben gyakorló peres ügyvéd, ebben kiváltképp ki kívánom venni a részem” – jelentette ki Csőzik László.

Mostanra azonban kiderült, a csatornaépítés ügyében minden szabályosan zajlott Érden, így immár a baloldal és a Csőzik vezette önkormányzatnak sem kell visszafizetnie a szóban forgó kétszázötvenezer forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.