Félmilliárdos pályázat a nemzetiségek kultúrájának támogatására

Soltész Miklós államtitkár Tatán a felújított Kálvária-szoborcsoportot adta át.

Forrás: MTI2020. 11. 01. 19:24
SOLTSZ Mikls
Tata, 2020. november 1. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszédet mond a megújult Kálvária-szoborcsoport avatásán Tatán 2020. november 1-jén. A mûemlék felújítását egy sikeres pályázatot követõen a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta. A nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021-es költségvetési támogatására hirdetett pályázatot 500 millió forintos keretösszeggel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkársága - jelentette be az államtitkár. MTI/Vasvári Tamás Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetiségek kulturális kezdeményezéseinek 2021-es költségvetési támogatására hirdetett pályázatot ötszázmillió forintos keretösszeggel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága – jelentette be az államtitkár vasárnap Tatán, a felújított Kálvária-szoborcsoport átadásán. Soltész Miklós elmondta, az egyes pályázatokon kétszázezertől másfél millió forintig terjedő forrástámogatás nyerhető el a nemzetiségek a kereszténységet, a kultúrát és a hagyományaikat megőrző tevékenységére.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján közzétett kiírás szerint a pályázat benyújtásához saját forrás biztosítása nem szükséges, a támogatás rendelkezésre bocsátása egy összegben, előleg formájában történik, utólagos elszámolással. A pályázatokat december 2-ig lehet leadni, illetve véglegesíteni.

A kereszténységből fakadó kultúra értéket teremtett az elmúlt évezredben, és segíti evilági életünket is. Tiszteljük, szeretjük és védjük a múlt és a jelenkor értékteremtését, kultúrát továbbadó törekvését – mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár kijelentette: nem fogadhatók el a romboló ideológiák, a nemzet, a haza, a család tagadása. Velük szemben védeni fogjuk mindazt, ami érték, (...) templomainkat, papjainkat és a híveinket is. Védeni fogjuk eleink egyháziakról és világiakról szóló alkotásait, védeni fogjuk a keresztény gyökerű Európát – fogalmazott.

Michl József (FideszKDNP) polgármester elmondta, a Kálvária-szoborcsoport több szálon kötődik a tatai és Tata környéki német nemzetiség szellemi és vallásos kulturális örökségéhez. A műemlék felújítását egy sikeres pályázatot követően a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága és a város önkormányzata egyaránt 25 millió forinttal támogatta.

A pályázatot benyújtó Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének ismertetése szerint a hatalakos Kálvária-szoborcsoport Tata legmagasabb pontján, a Kálvária-dombon található, 1770 körül készítette a kor kiemelkedő képességű kőfaragó mestere, Schweiger Antal. Schmidtmayer Richárd kiemelte, a Kálvária-szoborcsoport a török kiűzését követően az elsők között emelt szakrális emlék a tatai plébánia területén – amely a mai napig az eredeti helyén áll – és az újratelepülő mezővárosi közösség megerősödő katolicizmusát jelképezi.

A homokkőből faragott alkotásokat az időjárás nem kímélte. A szoborcsoportot 1916-ban újíttatták fel Mohl Adolf plébános javaslatára Fülöp Elemér szobrász közreműködésével. A XX. században többször végeztek kisebb javításokat az alkotáson, de ezek sokszor csak tovább rontották a szobrok állapotát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.