időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Végleg lezárul a vörösiszapper

Szemán László János
2020.11.27. 08:00
Végleg lezárul a vörösiszapper

Tíz évvel az ország legnagyobb ipari katasztrófája után pénteken véglegesen lezárul a Kúrián az elítéltek felülvizsgálati eljárása a tíz ember halálát, sok száz ember súlyos sérülését és milliárdos károkat okozó vörösiszap-tragédia ügyében.

Mint azt megírtuk, mindhárom, a vörösiszap-katasztrófa miatt jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt terhelt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriá­hoz a jogerős verdikt ellen. A vörösiszap-katasztrófa jogerős végrehajtandó ítéleteit felülvizsgáló eljárásában a Kúria elutasíthatja az indítványt, megsemmisítheti a jogerős ítéletet és új eljárást rendelhet el, illetve lehetősége van arra is, hogy felmentse a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt felelősöket. A november eleji tárgyaláson távmeghallgatással kapcsolódtak be a nyilvános kúriai ülésbe a kecskeméti, illetve a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben jogerős büntetésüket töltő elítéltek. Magyarország legnagyobb, tíz emberéletet követelő ipari katasztrófája tíz éve, 2010. október 4-én történt. Ajka közelében, Kolontár községnél 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyárának zagytározó gátja, az onnan kiömlő több mint egymillió köbméternyi víz és mérgező, maró lúgos vörös­iszap elegye elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit.

A katasztrófában tíz kolontári lakos vesztette életét, 123 ember súlyos égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, az orvosoknak 302 embert kellett ellátniuk.

A kizúduló veszélyes anyag az ajkai térségben mintegy ezerhektárnyi földterületet is megmérgezett. Az érintett három településen több mint háromszáz ház vált lakhatatlanná, többségüket le kellett bontani, az ingó és ingatlanvagyonban keletkezett lakossági kár egymilliárd forintot tett ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.