Díszdoktor lesz Karikó Katalin Szegeden

Díszdoktori címet adományoz Karikó Katalinnak az Szegedi Tudományegyetem, ahol az egyesek szerint Nobel-díj esélyes kutató a tanulmányait folytatta.

Forrás: MTI2021. 01. 26. 18:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Doctor honoris causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Karikó Katalinnak, a Covid–19-pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztőjének – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden. A kutató ezzel az SZTE díszdoktorává válik.

Karikó Katalin fél évszázada kötődik a szegedi egyetemhez.

Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban kezdhette meg egyetemi tanulmányait. A JATE Természettudományi Karának biológus szakos hallgatóját az akkori legrangosabb támogatás, a népköztársasági ösztöndíj három tanévben is segítette. Karikó Katalin kiváló eredménnyel végezte egyetemi tanulmányait 1973 és 1978 között – írták közleményükben.

A kutató korábban úgy fogalmazott, a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt.

Karikó Katalin a Magyar Nemzetben tavaly decemberben megjelent exkluzív interjújában egyébként azt is mondta, hogy a hazai tudomány külföldön is ott van vele.

1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) végezte egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját. A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált világszerte az élettudományok meghatározó tudományágává. Karikó Katalin 1983-ban a JATE-n szerzett egyetemi doktori címet, ezt követően még két évig folytatta kutatómunkáját az SZBK Biofizikai Intézetében. Az ott szerzett szakmai tapasztalatokkal felvértezve 1985-től az Egyesült Államokban – Philadelphiában és Washingtonban – dolgozott kutatóként, a Szegeden megismert témához sok szálon kötődött.

Kutatásainak fő tárgya a biológiai információ üzenethordozójának, a hírvivő – angolul messenger – RNS vagy mRNS vizsgálata. Eredményeivel meghatározó mértékben járult hozzá, hogy megfelelő módosítással és tisztítással az mRNS hatékonyan használható irányított fehérjetermeltetésre az élő rendszerekben, amivel sokoldalú terápiás fejlesztések alapjait teremtette meg. – Több évtizedes áldozatos munkájának eredménye 2020-ban a Covid–19-világjárvány idején csúcsosodott ki – írta a kutató munkáját méltatva az egyetem.

Kiemelték azt is, hogy a kutatásainak és fejlesztéseinek eredményeire támaszkodó mRNS-alapú vakcina a védőoltások előállításának forradalmian új megközelítését jelenti. Ahhoz, hogy a technológiai áttörést jelentő vakcina előállítását is segítse, Karikó Katalin az alapkutatási eredményeit továbbfejlesztő biotechnológiai céghez csatlakozott még 2013-ban, amely 2020-ban egy multinacionális gyógyszergyártó céggel együttműködve előállította a napjainkban már világszerte alkalmazott Covid–19-vakcinát. – Kitartó, fókuszált kutatómunkája, az arra épülő, az egész társadalom számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztő tevékenysége, innovatív attitűdje példaértékű bármely tudományterületen tevékenykedő kutatónak – fogalmaztak a közleményben.

Az Egyesült Államokban élő kutató kitüntetését az SZTE szenátusa egyhangúlag támogatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.