Segítőkész tolvajok bukkanhatnak fel a piacok környékén

A régi hazakísérős trükköt alkalmazó, piac környéki tolvajok a segítőkészség álcájával lopnak.

Végh Attila
2021. 02. 12. 20:00
ORFK Bűnmegelőzés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnügyi felderítés adatai alapján hamisak azok az internetes híroldalakon megjelent információk, amelyek szerint az utóbbi időkben ismeretlenek kínálták fel segítségüket a boltból, piacról hazafelé tartó, cipekedő idős embereknek. Az álhírek szerint ismeretlenek felajánlották, hogy egészen az otthonukig kísérik az idős sértetteket, majd értékeiket a lakásból lopták el.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerint a rendőrségre ilyen bűncselekményről nem érkezett bejelentés, ugyanakkor

az úgynevezett hazakísérős trükk nem új keletű, már az 1900-as években is alkalmazták a budapesti piacok tolvajai.

A bűnmegelőzési szakemberek ezért szeretnék felhívni a sértettként érintett korosztály figyelmét arra, hogy a hazakísérős lopások kellő óvatossággal elkerülhetők.

A hazakísérős, segítségnyújtás látszatát keltő szélhámosságok elkövetői általában nagyon jó modorúak, kedvesek, a valódi segítőkészség látszatát keltik. Takács Péter budapesti városkutató történész szerint

a Keleti pályaudvar, a Teleki téri piac, a ma is működő belvárosi vásárcsarnokok – Klauzál tér, Fővám tér, Rákóczi tér, Hunyadi tér – környékén mindig is divat volt ez a fajta lopás.

A trükkös tolvajok jól öltözöttek, kifinomult modorúak, választékos beszédűek voltak, olyan idős, szintén jól öltözött, magányos nőket szemeltek ki célpontul, akik legalább egy, áruval megrakott, nehéz bevásárlókosarat cipeltek. Udvariasan, tolakodás nélkül ajánlották fel segítségüket, hazavitték a kosarat, ott kértek egy pohár vizet. Ennyi idő elég volt ahhoz, hogy megszerezzék a sértett tárcáját, vagy lemásolják a lakáskulcsát – manapság, hogy kifigyeljék a kapu vagy a riasztó kódját – és ha nem is azonnal, de pár napon belül kifosztották az áldozat otthonát.

Fotó: Police.hu

A koronavírus-veszélyhelyzet korlátozásaival valóban megnőhet az esély az ilyen jogsértésekre, a tavasszal történt is néhány olyan eset, amikor bevásárlásból hazafelé tartó idős embereket fosztottak ki. A rendőrség azt tanácsolja, hogy

segítséget az idős piacozó az utcán csak úgy fogadjon el, hogy közben nem engedi, hogy az azt felajánló ismeretlen személy a házába, lakásába bejusson.

Köszönje meg a segítséget a házhoz, lakásához közeledve, és oda csak egyedül lépjen be, ne is árulja el hová, hányadik emeletre viszi a csomagot. Az önkéntesen felajánlkozók helyett inkább kérjen segítséget a bevásárláshoz ismerősöktől, rokonoktól, szomszédoktól. Ha gondot jelent a bevásárlás, kérje az önkormányzat, a szociális gondozók segítségét, vagy vegye fel a kapcsolatot a helyi idősek klubjával, illetve kérjen információt tőlük arról, hogyan tud hivatásos segítőt találni.

A rendőrség kéri, ha valaki mégis a trükkös hazakíséréshez köthető bűncselekmény áldozatává vált, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot! További segítséget jelent, ha az önkéntes segítőről minél több apró részletet meg tudnak jegyezni, a ruházat, a magasság, a hajszín vagy a különös ismertetőjegyek, tetoválások, ékszerek, sebhelyek vezethetik nyomra a detektíveket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.