Bérkommentelők támadják a polgármesterek közösségi oldalait is

Nemcsak az országos politikai szereplők közösségi oldalai ellen intéznek támadást időről időre trollok vagy éppen trollhadseregek, a „kiberháború” elérte a vidéki nagyvárosok polgármestereinek különböző platformjait is. Kutatómunkánk során azonban azt tapasztaltuk, hogy a támadások intenzitása településenként változó, sőt olyan település is akad, ahol jelenleg nyoma sincs trolloknak. Máshol viszont ádáz küzdelem zajlik az online térben.

2021. 03. 09. 19:56
facebook
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyvárosokban is egyre több kísérlet van arra, hogy megzavarják, esetleg megakadályozzák a közösségi oldalak felületein az üzenetek célba juttatását. Ennek egyik legfőbb eszköze a bérkommentelők, vagy úgynevezett trollok alkalmazása. A köznyelvbe is beépült kifejezés azokat a zavarkeltőket takarja, akik jellemzően álprofilokról írnak megtévesztő, dezinformáló vagy indulatkeltő kommenteket a politikusok bejegyzéseihez vagy más politikai tartalmakhoz. Egy lapunknak nyilatkozó digitális szakértő úgy fogalmazott:

egy troll mivoltáról árulkodik, hogy rendszerint egyáltalán nem, vagy csak nagyon hiányosan vannak kitöltve az egyéb adatok, illetve feltűnően kevés ismerősük van, akik szintén bérkommentelők, hasonlóan furcsa nevekkel és profilokkal.

Elmondása szerint a bérkommentek további jellegzetessége a rövidség.

Veszprémben az egyik ügyeletes megmondóember is fantomszereplő lehet, és mögötte valamelyik balliberális politikus vagy annak megbízottja állhat. A férfi profilja azért gyanús, mert csupán alig néhány tucat ismerőse van, ugyanakkor nincs feltöltött fotója, és nincs elérhető bejegyzése sem. Annyit lehet róla megtudni, hogy Veszprémben lakik, és hogy mikor született. Ez a vélhetően kapuprofil Porga Gyula kormánypárti polgármester legtöbb bejegyzését kommentálja, sokszor a hozzászólásokhoz is megjegyzéseket fűz.

Mindegy neki, hogy politikai, közéleti témáról vagy éppen tájfotókról van szó, folyamatosan bírál, kritizál, nem egyszer központi balliberális paneleket puffogtatva.

Az azonban jól látszik a hozzászólásaiból, hogy bárki legyen is az illető, tisztában van a helyi közélet és politika híreivel, eseményeivel, és ennek megfelelően is szól hozzá a bejegyzésekhez.

Háromféle trolltípust azonosítottak

A trollkodás nagyon is létező jelenség a székesfehérvári online közéletben is, ahol 2019 derekán, az önkormányzati választási kampány előtt tűntek fel nagyobb mennyiségben a nyilvánvalóan nem valós személyt megjelenítő profilok. Forrásaink ugyanakkor azt jelezték, hogy a trolláradat érdekes módon nem az önkormányzati választási kampány alatt, hanem jóval az október 13-i választás után öltött nagyobb méreteket.

Az azóta eltelt hónapokban háromféle trolltípust azonosítottak, egyrészt az „egyszer használatos” kamuprofilokat, amelyek többnyire sem profilképpel, sem más fotóval nem rendelkeznek.

Ismerősi körük általában pár tucat felhasználóból áll, saját posztot sosem gyártanak. Ezzel szemben a „tenyésztett” profilokat valószínűleg hónapokon vagy akár éveken át „nevelik”, amelyek nemcsak első ránézésre keltik valós ember benyomását. Lebuktatásuk nehezebb, mint az egyszer használatos trolloké. A harmadik, speciális trollkategória, amikor nem konkrét személyt igyekeznek hamisítani, hanem a profilt bevallottan egy politikai irányvonal képviseletére készítik, és ez a nevében is megmutatkozik.

Az ilyen profilok minőségében és felépítettségében nagy szórás mutatkozik, vannak egészen kezdetleges profilok, és professzionálisan, rendelésre – és feltételezhetően anyagi térítés ellenében működő – oldalak. Egyes trollok magányosan, mások csapatostul, szervezetten támadnak.

Szalay Ferenc szolnoki polgármester közösségi oldalán is garázdálkodnak időnként trollok
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Szolnokon is, ahogyan másutt, a balliberális ellenzék a közösségi médiában igyekszik gerjeszteni a hangulatot. A választási kampányok időszakában helyben azt figyelték meg, hogy számos trollon keresztül kommunikálnak, ezek mögött vélelmezhetően egy-két ellenzéki politikus áll. Emellett Szalay Ferenc polgármester közösségi oldalának, valamint a jobboldali helyi hírportálnak is szembe kellett már néznie szervezett támadással, például azzal, hogy naponta több ezer külföldi kamuprofil kezdte el követni az oldalt. A szándék nyilván az volt, hogy a rengeteg valótlan profil miatt tiltást érjenek el a Facebooknál.

Helyben azt látják, hogy az utóbbi hónapokban ezek a szervezett akciók elmaradtak, vagy ha vannak is, akkor kampányszerűen egy-egy fontosabb témánál igyekeznek negatív kommentekkel befolyásolni a pozitív hírek hatását.

Megfigyelhető ilyenkor, hogy az országos döntések helyi kommunikációjára rendszeresen érkeznek az ország számos tájáról „hozzászólók”, és próbálják szétverni az adott cikk alatti, normálisnak induló vitát.

Vállalhatatlan a kommentelők stílusa

Nincs nyugalom Nagykanizsán sem, ahol ugyan Balogh László Fidesz–KDNP-s polgármester nyert a 2019-es önkormányzati választáson, de a közgyűlésben a balliberális oldalnak van többsége. A város első emberének hivatalos Facebook-oldalát fél tucat álprofillal támadják folyamatosan, és emellett több csoportnak, közösségnek álcázott felülettel igyekeznek mérgezni a hangulatot.

A trollokra jellemző, hogy ezeket „bevetésük” előtt egy-két héttel hozzák létre, minden bizonnyal azért, hogy rajtuk keresztül is támadják a kormánypárti politikusokat, Nagykanizsán Balogh László polgármestert.

A zalai városban több álprofil esetében sejtik, hogy ki állhat mögöttük, és úgy gondolják, hogy egy helyi illetőségű, a médiában dolgozó balliberális sajtómunkatársnak köze lehet egyes profilokhoz, oldalakhoz. Ezt leginkább a vállalhatatlan stílusból tudják kikövetkeztetni, ami egyes álprofilokat, csoportokat kiemelkedően jellemez.

Szekszárdon, Ács Rezső polgármester hivatalos Facebook-oldalát korábban fél tucat troll is gyakran látogatta, és folyamatos támadó hozzászólásokkal próbáltak negatív hangulatot gerjeszteni.

Ezek a kamuprofilok az utóbbi időben eltűntek a kormánypárti politikus közösségi oldaláról, és közülük többen a polgári oldallal rokonszenvező Szegzárdi Városvédők Facebook-felületén tűntek fel. Néhányukat a közelmúltban egy bejegyzésben be is mutatták a városvédők.

Győrben letiltják a kamuprofilokat

A bács-kiskuni megyeszékhelyen is több troll látogatja Szemereyné Pataki Klaudia kormánypárti polgármester Facebook-oldalát, a tapasztalatok szerint az álnéven kommentelők kizárólag a hangulatkeltéssel foglalkoznak. Van, aki rendszeresen, mások időszakosan „dolgoznak”, sokuk arrogáns, nyomdafestéket nem tűrő stílusban reagál a polgármesteri bejegyzésekre, többeket ezért le is tiltottak.

A trollokhoz képest hitelesebbnek tűnnek azok, akik névvel vállalják fel a hangulatkeltést, ők mintha többen lennének, mint a név nélküliek.

Ezek a kommentelők a személyhez köthető „hiteles” tájékoztatásra játszanak, a stratégia fő eleme: ha ő mondja, biztos úgy van. Ez már csak azért is hatékony tud lenni, mert többen a helyi közélet, kisebb-nagyobb közösségek ismert szereplői. Ők is meglehetősen arrogáns módon viselkednek, a szereplők ismerik is egymást, a reagálásokkal egymást is erősítik. Figyelemre méltó, hogy akadnak olyan negatív hozzászólók is, akik nem is Kecskeméten élnek, hanem más városban vagy külföldön, de valamilyen formában ők is köthetőek ellenzéki pártokhoz.

Időről-időre Győrben is megjelennek a trollok, akik olyanok, mint a vírusok, ki kell őket szűrni, és le kell őket tiltani, ezt csináljuk mi is – tájékoztatott a győri polgármesteri hivatal. Hozzátették: megjelenésük vonásai a kevés ismerős, alig vannak, vagy nincsenek is posztjaik, ami könnyen átlátható.

Hozzátették: Dézsi Csaba András győri polgármester a győriek kritikáját természetesen meghallgatja, és ha az jogos, akkor figyelembe is veszi. A trollokat viszont egyszerűen letiltja, ennél hatékonyabb módszer nincsen.

Kaposváron, Szita Károly kormánypárti polgármester hivatalos Facebook-oldalán nem jellemző a trollkodás. A polgármester naponta használja a közösségi oldalt, ahol egy-egy aktuális téma kapcsán időnként kialakulnak ugyan viták, de ezek feltehetően valós szereplők között és rendszerint kulturált hangnemben folynak.

Hasonló a helyzet Zalaegerszegen is, ahol annyi a különbség, hogy viták sem igazán alakulnak ki. Ha pedig valaki bírál, vagy kérdést tesz fel, annak a polgármester válaszol.

Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester hivatalos Facebook-oldalát vizsgálva sem bukkannunk trollkodás nyomaira. Sopronban hasonló a helyzet, a szintén kormánypárti vezetésű városban leginkább kampányidőszakban jelennek meg azok, akik kamuprofilokon keresztül támadnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.