Mentorhálózatot épít a Design Terminal

Jónás László szakmai vezető lapunknak elmondta, a közösségépítés legfontosabb építőkövei az erős helyi vállalkozók.

2021. 03. 01. 6:56
null
Budapest, 2015. május 14. 3D nyomtatóval készült tárgyak a Parametric Art standján a Design Terminál Budapest 3D Printing Days megnyitóján az Akvárium Klubban Budapesten 2015. május 14-én. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külhoni magyarság fennmaradásának és a nemzetben gondolkodásnak az egyik feltétele, hogy erős határon túli közösségek jöjjenek létre – jelentette ki lapunknak a nemzetpolitikai államtitkársággal együttműködő Design Terminal szakmai vezetője. Jónás László hozzátette: ennek egyik eleme a gazdaságfejlesztés, amelyben központi szerepet kell, hogy kapjanak a közösségek is a hosszú távú eredményekért. Szavai szerint a gazdaságfejlesztés lesz a cement, ami az egészet össze tudja fogni. A szakember úgy véli, a közösségépítés legfontosabb építőkövei az erős helyi vállalkozók, hiszen köréjük szerveződik az élet egy fontos színtere, ők teremtenek munkahelyeket.

– Ezért is gondoltuk, hogy sikeres vállalkozóknak nyújtunk képzést ahhoz, hogy ők helyben osszák meg a megszerzett tudást a feltörekvő vállalkozókkal. Ha ez sikerül, mind több magyar vállalkozás jön létre a határon túli területeken, erősítve a helyi közösségeket – emelte ki a szakember. Hozzátette:

a nemzetpolitikai államtitkársággal közösen ezért most azon dolgoznak, hogy minél erősebb vállalkozói közösségeket tudjanak kiépíteni a külhonban. A mentorhálózat kiépítését a Délvidéken kezdték.

Jónás László szerint az erős határon túli közösségekhez gazdaságfejlesztésre is szükség van. Fotó: MTI/Vajda János

– Nagyon sok olyan magyar tulajdonú vállalkozót ismertünk meg, akik szeretnének visszaadni a közösségüknek, és szívesen támogatják a fiatalokat. A mentorhálózat építését Erdélyben folytatjuk a következő hónapokban, de utána megyünk tovább – fogalmazott Jónás László.

A Design Terminal szakmai vezetője elmondta, el szeretnék érni, hogy a partneri vállalkozások

minél több ponton kapcsolódjanak egymáshoz és az anyaországhoz, mert fontos, hogy a Kárpát-medencei gazdasági tér minél nagyobb területen kialakuljon.

Szavai szerint minél több és erősebb kapcsolódási pont alakul ki, annál hatékonyabbak lesznek az együttműködések, és ez újabb szereplőket kapcsolhat be a folyamatba.

A járvány megnehezíti a Design Terminal munkáját is, mert a tudás az online térben is átadható, de a közösségépítéshez személyes kapcsolatok kellenek. – Ha a pandémiát magunk mögött tudjuk, akkor a közösségépítést személyesen folytatjuk a határon túli területeken – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.