Az Amerikai Népszava főszerkesztőjének a lemondását követelik

A petíció szerzői kijelentik: Bartus László bocsánatkéréssel tartozik, amiért több mint százhúsz év hagyományait gyalázta meg.

Forrás: peticiok.com, nepszava.us2021. 04. 09. 10:59
null
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petícióban követelik Bartus Lászlónak, az Amerikai Népszava főszerkesztőjének a lemondását amerikai magyarok. A kezdeményezők emlékeztetnek:

Bartus László gyanús, mindeddig tisztázatlan körülmények közt tette rá a kezét az amerikai magyarság legpatinásabb lapjára, majd a megszerzett lapot szétverte, a stábot szélnek eresztette, az újságot megszüntette,

a maradékot pedig egy személyes gyűlölettől vezérelt, szélsőséges, kirekesztő gyűlöletbloggá degradálta.

Hangsúlyozzák, hogy az Egyesült Államokban letelepedő balliberális újságírónak el kell számolnia azzal, hogy miből és hogyan szerezhette meg az Amerikai Népszavát, milyen szerepet játszottak az offshore cégek a lap megszerzésében, miért nem elérhető a lap felbecsülhetetlen értékű archívuma, valamint arról is, hogy mi történt azokkal az adományokkal, amelyeket Bartus László a Kohányi Társaság nevében gyűjtött össze, és amelyekről soha nem tett közzé beszámolót.

A petíció szerzői kijelentik:

a főszerkesztő bocsánatkéréssel tartozik, amiért több mint százhúsz év hagyományait és valódi újságírók generációinak a teljesítményét gyalázta meg azzal, hogy gyűlöletbeszédtől fröcsögő, alpári hangnemet honosított meg az Amerikai Népszavánál,

továbbá felszólítják, hogy adja vissza a lapot, az ahhoz kapcsolódó internetes felületeket, valamint a közösségi médiaoldalakat az amerikai magyarság valódi képviselőinek.

Fotó: Facebook/Kérdések Bartus Lászlóról

A gyűlölettől vezérelt útszéli hangnem – amely ellen kikeltek a petíció kezdeményezői is – egyáltalán nem bizonyul túlzásnak. Állításaikat alátámasztandó íme néhány részlet az Amerikai Népszava legfrissebb cikkeiből: „A világ baja az, hogy nem úgy viselkedik és nem úgy reagál, ahogyan a Hertha. Az EU válsága az, hogy ez a köpcös paprikajancsi diktátorutánzat nem az EU-n kívül pattog, hogy jogot szerezzen a fasiszta és náci ideológiák számára […]

A fasisztákat mindenhonnan ki kellene rúgni, nemcsak a Herthából. A német kormány képviselőjét azért kellene felelősségre vonni, hogy egy Hertha tudja, mi a kötelessége, akkor a német kormány miért nem, és miért tűri meg ezeket fasiszta pokolfajzatokat az Európai Unióban?”

– olvasható Bartusék „állásfoglalása” a Petry-ügy kapcsán, gyalázkodó megjegyzéseiket pedig a sanghaji Fudan Egyetem Budapestre költözésének apropóján így folytatják: „Orbánhoz hasonló mértékű erkölcsi, politikai, gazdasági és szellemi rombolást Magyarországon talán még senki nem végzett. Ennek az országnak ennyi kárt még senki nem okozott, s még mindig csak az elején vagyunk. Ennek iszonyatos vége lesz. Még a kínai kommunista diktatúrában sem tehetné meg ezt.

Összehasonlításképpen: ennél sokkal kevesebbért egy járási párttitkárt nyilvánosan felakasztanak Kínában.”

Az Amerikai Népszava az első és a legnagyobb magyar nyelvű újság volt az Egyesült Államokban, egyben a legrégebbi magyar nyelvű, külföldön megjelenő lap a világon, amely 1891-től kezdve folyamatosan megjelent. Bartus László a 2000-es évek elején került az újsághoz, később pedig annak főszerkesztője lett, nem mellesleg ő birtokolja az Olivia Media and Publishing Corporation nevezetű médiavállalatot is, amely 2019-ig a nyomtatott lap, jelenleg pedig az Amerikai Népszava online változatának a kiadásáért felelős. A nyomtatott újság 2019-ig volt elérhető, megszűnésének okát pedig az idős amerikai magyar generáció kihalásával indokolták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.