Mentőövet dob a kormányzat a falusi mikrovállalkozásoknak

Még tavasszal indul a Magyar falu program újabb pillére, a vállalkozás-újraindítási program, amelynek legfőbb célja a beruházások ösztönzése, és ezzel új munkahelyek létrehozása, illetve a meglévők megerősítése. Gyopáros Alpár kormánybiztos lapunknak részletesen beszélt a pályázatról, a támogatott tevékenységekről és a Magyar falu program eddig elért eredményeiről. Fontos, hogy csaknem ezer településen elkezdődött a népesség növekedése.

2021. 04. 08. 7:30
null
Mostanra több kistelepülés is megújult a Magyar Falu programnak köszönhetően Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány első körben 25 milliárd forint értékű támogatást nyújt a hazai mikrovállalkozások komplex fejlesztéseinek a megvalósítására. Ez a Magyar falu programban először nem tisztán hazai, hanem európai uniós forrásból valósul meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár felhívta a figyelmet arra, hogy első körben azon hazai egyéni és társas mikrovállalkozások juthatnak forráshoz, amelyek kevesebb mint tíz főt foglalkoztatnak. Támogatást igényelhetnek a szabad vállalkozási zónák területén fejlesztő vállalkozások, azokon kívül kizárólag az ötezer főnél alacsonyabb lélekszámú településeken fejlesztő vállalkozások kérhetnek segítséget.

Ezek a cégek a vissza nem térítendő támogatásból elsősorban beruházási típusú kiadásokra költhetnek, de az első szakaszban bérköltség is elszámolható belőle. – Egy cég minimum két-, maximum tízmillió forintot nyerhet el, így több ezer mikrovállalkozás juthat támogatáshoz a pályázatnak köszönhetően. A felhívás a Pályázat.gov.hu oldalon lesz elérhető – mutatott rá a kormánybiztos.

Magasabb szintű munkavégzés

Gyopáros Alpár a támogatható tevékenységek kapcsán kifejtette, hogy új eszközök, gépek beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására ingatlanfejlesztéssel együtt az elnyert támogatás legalább 50 százalékát kell fordítani.

Ingatlanfejlesztésre, technológiai rendszerek kialakítására is lehet fordítani a pénzből
Fotó: Kurucz Árpád

Ha viszont nincs ingatlanfejlesztés, akkor a technológiafejlesztésre önállóan is legalább 50 százalékot kell az elnyert támogatásból felhasználni. Lehet emellett információstechnológia-fejlesztésre, a vállalat fejlődéséhez szükséges, illetve a munkavállalók magasabb szintű munkavégzését elősegítő képzésre költeni, továbbá gyártási licenc, know-how beszerzésére és kapcsolódó költségekre.

A támogatást fel lehet használni bérköltségre, illetve a munkavégzéshez szükséges feltételek kialakítására, de ez utóbbi kizárólag bérköltség-támogatás igénybevétele esetén választható.

Az elnyert forrás projekt-előkészítésre, pályázatírásra, valamint projektmenedzsment tevékenység igénybevételére fordítható. – A támogatás mértéke legfeljebb az elszámolható költségek 70 százaléka lehet, míg előlegként az elnyert forrás legfeljebb 25 százalékát lehet elkérni. A fejlesztést 18 hónapon belül kell megvalósítani – tette hozzá Gyopáros Alpár.

Megállítani a népességcsökkenést

A kormánybiztos a most megjelenő pályázattal kapcsolatban elmondta: az új kiírás a Magyar falu program egy újabb jelentős pillére, amely egy új kedvezményezetti kört hivatott megszólítani és új célt szolgál.

– Az új kedvezményezetti kör a mikrovállalkozások, az új cél pedig a falusi munkahelyek védelme és újak létrehozása. Ezt segíti ez a pályázati lehetőség, elsősorban a beruházások ösztönzésén, a fejlesztési lehetőségeken keresztül, de fontos, hogy bértámogatás is szerepel benne. A falusi munkahelyek létrehozása, védelme, a vidéki gazdaságélénkítés a kezdetektől célkitűzése volt a Magyar falu programnak; örülünk, hogy elkezdődik ez a folyamat is – fűzte hozzá.

A kormánypárti politikus a 2019-ben kezdődött Magyar falu programmal kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezés az ötezer lélekszám alatti településeket érinti, és fő célja a népességcsökkenés megállítása.

– A program költségvetése meghaladja a 600 milliárd forintot, és kiterjed az élet szinte minden területére, s olyan támogatásokat nyújt, amelyek a falvakban élők életminőségének javítását szolgálják. A program eddigi kedvezményezetti körébe önkormányzatok, egyházközösségek, tankerületek, civil szervezetek, útfenntartók (falusi útalap) és magánszemélyek (falusi csok) tartoztak. Ettől az évtől támogatjuk a falusi kisboltokat, és most már a mikrovállalkozások is segítséget kapnak – fogalmazott a kormánybiztos.

Újabb mérföldkő

Gyopáros Alpár örömtelinek nevezte: nem egészen három év alatt sikerült elérni, hogy a falvak népességfogyása megálljon, sőt csaknem ezer településen népességnövekedés kezdődjön, és ez már önmagában is nem várt gyorsasággal jött eredmény. Szavai szerint a program indulása óta cél azonban, hogy a falusi munkahelyeket, újak létrehozását, meglévők erősítését is támogatni tudják, hiszen erre is nagy igény mutatkozik a kistelepüléseken. – Éppen ezért újabb mérföldkő a Magyar falu programban, hogy a kormány most olyan pályázatot tud kiírni, amely kifejezetten az ötezer lélekszám alatti településeken már meglévő munkahelyek védelmét és megerősítését, valamint új munkahelyek létrehozását szolgálja – tette hozzá.

Így kezdődött

A kormány döntése alapján 2019. február végén kezdődött Modern városok program fejlesztéseivel összefonódva a Magyar falu program a jelen kormányzati ciklus egyik kiemelt stratégiai eleme. Csak 2019-ben 150 milliárd forint központi költségvetés állt rendelkezésre az ötezer lakos alatti települések számára, ennek egyharmadát a mellékútvonalak felújítására fordították, 25 milliárd forintot a fiatalok falusi lakhatási lehetőségeinek javítására, 75 milliárd forintot pedig a közszolgáltatások színvonalának emelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.