Betonlépcsők helyett homokos lídók a Velencei-tavon

Rekordszámú turistára számítanak az idei évben a Velencei-tónál. A kormányzati segítséggel megvalósuló fejlesztéseket időről időre kritizálja az országos baloldal, azonban a helyiek nagyon büszkék rá.

2021. 05. 05. 11:02
null
Tóth István mutatja be az egyik gárdonyi homokos strandot a 4 közül. Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2014-ben indult a tervezése annak a felújításnak, amely a vége felé közeledik a Velencei-tavon. Június 10-én, egy hónap múlva adják át a munkaterületet.

– Összehasonlíthatatlanul szebb lett, minden elemében megújult a part

– mondta Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője kedden egy gárdonyi sajtóeseményen. Hozzátette: tavaly, egy olyan szálloda ellen tüntettek, amely tervben sem volt, idén is elindult egy hecckampány a beruházással kapcsolatban az utolsó pillanatokban.

– Mi viszont büszkék vagyunk arra, ami itt megépült, rengeteg ember munkája van benne, a tervezéstől a kivitelezésig!

– húzta alá a kormánypárti politikus.

Az egyik leghosszabb homokos partszakaszon Tessely Zoltán beszél a sajtó a munkatársainak a fejlesztésekről. Fotó: Teknős Miklós

Egy másik helyszínen az újjáépítendő horgászmólókat mutatta meg Tessely Zoltán. A betonból épült csónakkikötőket úszómólókkal fogják kiváltani, Gárdonyban 900 folyóméternyit fognak telepíteni, Velencében 400 folyóméternyit. – Ezek a „vendégmólók” a változó vízszinthez is alkalmazkodnak, így a használatuk is praktikusabb lesz – világosította fel lapunkat Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A szabadstrand biztosítását szolgáló, sok esetben betonfalként aposztrofált rövid partszakasz szintén védelmi funkciót lát el.

A strand nem lett rövidebb, csak valamivel arrébb került.

A vízügyi igazgató elmondta, a hullámzást figyelembe véve ezzel is védik a strand területét, hiszen rövid úton elhordaná a víz a homokot és a köveket. – A Velencei-tavon a partokat védeni kell, hogy a hullámzás ne mossa el a strandolásra kialakított részeket – mondta a vízügyi igazgató, aki szerint már a 70-es években eldöntötték, hogy mely partszakaszokat helyezik védelem alá, ebből mára csak kevesebb lett.

– Ahol lehetett, homokos lídókat alakítottunk ki, összesen ötöt

– magyarázta Csonki István.

Csonki István igazgató mutatja meg a tóról, hogy miképp kellett megtörni a hullámokat az újfajta gáttal, ami egy évvel a megépülése után került a médiaérdeklődés középpontjába. Fotó: Teknős Miklós

Ezen a szakaszon egy betonlépcsőkből álló, sokszor életveszélyes építmény állt, ami minden nyár elejére csúszóssá vált

– mondta el Tóth István, Gárdony polgármestere az Ibolya utcai strand homokos partjával kapcsolatban. – Ez a lídószerű megújítás minden igényt kielégít, és a gárdonyi emberek büszkék rá. Egy-két évvel ezelőtthöz képest minőségi változás történt ezen a szakaszon is – emelte ki a Magyar Nemzetnek Tóth István.

A strandokon új vizesblokkok, baba-mama szobák is épülnek, melyeket szintén kormányzati támogatásból finanszíroztak. Az ígéret szerint júniusban ezek is átadásra kerülnek.

A településvezető elmondta, idén rekordszámú turistára számítanak, amelyre minden esély megvan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.