Karikó Katalin: Szeretek az eszmebarikádokon harcolni!

Karikó Katalin vitán felül világhíres tudós, a legismertebb, legnépszerűbb élő magyar, sikeres kutató, a 2021-es orvosi Nobel-díj egyik várományosa. A Ma7.sk portál készített vele interjút kutatásról, tudományról, barátokról, rosszindulatú főnökökről és arról, hogy minden okkal történik az életben.

Magyar Nemzet
Forrás: ma72021. 05. 31. 9:41
null
20210507 MN Budapest Karikó Katalin bikémikus kitüntés Lomnici Zoltán Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha a kollégámmal nem jövünk át Németországba, a BioNTech-hez, akkor nem valószínű, hogy elkészül a Covid-vakcinájuk” – mondta a Ma7.sk portálnak adott interjúban Karikó Katalin. A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának a szabadalmaztatója, Semmelweis- és Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus arról beszélt, hogy

a szakemberek jóval a közvélemény előtt tisztában voltak a vírus jelentette fenyegetéssel, tavaly január–februárban már látni lehetett, mi lesz ebből.

„Kevesen tudják, nem kapott nagy sajtónyilvánosságot, de a Pfizer és a BioNTech együttműködése az nem a koronavírus miatt kezdődött, 2018 óta van közös vakcinafejlesztésünk, influenza ellen fejlesztettünk oltóanyagot” – idézte fel, megjegyezve: az alapok készen voltak, hogy az mRNS-alapú influenzavakcinát embereken is teszteljék,

sőt maga a technológia még sokkal régebbi, már legalább húsz éve használják a rákkutatásban.

„Nem akarom az olvasókat terhelni a részletekkel, a lényeg, hogy óriási tévedés azt hinni, a semmiből álltunk neki koronavírus-vakcinát fejleszteni, akár mi a BioNTechnél, akár mások. A koronavírus nem egy tudományos újdonság, negyven éve már konferenciákat rendeztek róla” – magyarázta Karikó Katalin, aki szerint azért van mégis félreértés a vakcinákkal kapcsolatban, mert olykor maguk a kutatók is rosszul kommunikáltak.

„Sokszor nehéz megérteni, amit elmondunk, mivel a tudomány fejlődése annyira gyors. Egy laikustól képtelenség elvárni, hogy ezzel lépést tartson” – fogalmazott, egyúttal az újságírók felelősségére is felhívta a figyelmet.

Az oltásellenes hangok kapcsán azt mondta, az emberek félelme leginkább a tudáshiányból fakad. „Gyakran megkapom, hogy génmódosított vegyületeket meg idegen genetikai anyagot juttatunk be a szervezetbe. Megpróbálhatom elmagyarázni, hogy a vírus RNS-ének csak egy kis darabkáját, a tüskefehérjét kódoló részt visszük be a vakcinával. Ez sem mindig segít, pedig mi fedeztük fel 2005-ben, hogy a szervezetbe bevitt RNS egyik alkotóelemét, az uridint pszeudouridinre módosítva elérjük, hogy az RNS ne okozzon gyulladást” – fejtette ki a neves kutató.

Kásler Miklós miniszter Semmelweis-díjjal tüntette ki Karikó Katalint 2021. május 25-én
Fotó: Havran Zoltán

Karikó Katalin az interjúban beszélt arról is, hogy sokáig nem volt senki, aki az RNS-re pénzt adott volna, nem hittek a technológiában, de ő mégis úgy érzi, minden szakmai pofon a hasznára vált. Hozzátette:

ha megkapja a Nobel-díjat, azoknak az embereknek is meg fogja köszönni, akik korábban nem hittek benne.

Szerinte a siker kulcsa mindössze annyi, hogy „tudni akarta a dolgokat”. „Pardi Norbert kollégámmal mindig azt mondtuk, amikor a laborba indultunk kísérletezni: »Gyerünk az eszmebarikádokra!« Ezt a szókapcsolatot egyébként ő hozta magával Szegedről. Erről szól ez az egész! Éppen ezért tudok őszintén örülni mások felfedezéseinek, kíváncsi vagyok rá, érdekel. Nekem soha nem az volt a célom, hogy hosszabb legyen a CV-m, vagy vastagabb a pénztárcám” – hangsúlyozta Karikó Katalin.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.