Az ügyészek szerint is enyhék az ítéletek a büntetőfékezések miatt

Egy közlekedési szakértő és a Közlekedésbiztonság című portál szakújságírója ugyanarra jutott a Berki Krisztiánra büntetőfékezés miatt kiszabott elsőfokú ítéletről. Eszerint alig van visszatartó ereje a celebre kiszabott büntetésnek. Az ügyészek súlyosításért fellebbeztek.

2021. 07. 16. 6:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs visszatartó ereje, ha valakit végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélnek, hiszen általában úgy éli meg, hogy megúszta a büntetést – fogalmazott a Spirit FM rádió Aktuál című műsorában Herpy Miklós közlekedési szakértő ügyvéd a büntetőfékezés miatt első fokon elítélt ügye kapcsán. A szakértő szerint a pénzbüntetés is hasonló módon működik, a terheltek általában úgy gondolják: „Jó, letudtam, rendben van.”

Ami izgatni szokta az elítélteket, az a járművezetéstől való eltiltás, a jogosítvány elvesztése. Berkit első fokon két évre tiltották el a járművezetéstől, az eltiltás a jogerőre való emelkedéstől kezdődik majd.

Berki Krisztiánra letöltendő börtönt kért az ügyész a büntetőfékezés miatt, de elsőfokon megúszta felfüggesztett börtönnel
Fotó: Hír TV Riasztás

 

– Úgy érzem, talán helyesebb lett volna úgy rendelkezni, hogy egy rövid, de letöltendő szabadságvesztést szab ki a bíróság. Egy-két-három hónapra gondolok, tehát nem egy komoly tételre – fogalmazott Herpy Miklós.

Emlékeztetőül: felmentéséért fellebbezett kedden Berki Krisztián volt sportvezető, televíziós műsorok és valóságshow-k szereplője, miután a II–III. Kerületi Bíróság

első fokon két év, végrehajtásában négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és két évre eltiltotta a gépjárművezetéstől a 2018. márciusi budapesti büntetőfékezése miatt. Berkinek még 625 ezer forint pénzbüntetést és 600 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

– A törvény úgy szól, ha a szabadságvesztés büntetés, amit a bíróság kiszab, a két évet nem haladja meg, akkor azt felfüggesztheti. Itt a maximálisan felfüggeszthető tételt szabta ki a bíróság: a két évet, és ezt jó hosszú időre, négy évre függesztette fel. Ennek annyi következménye van, hogy nem kell letölteni egyből, ha ez jogerőre emelkedik. A másik következmény pedig az, hogy ha négy év alatt az elítélt nem viselkedik megfelelően és ismét szembekerül a törvénnyel, és szabadságvesztésre ítélnék, akkor azt se lehet felfüggeszteni, és ezt se lehet már felfüggeszteni, ennek a letöltését is el kell rendelni – mutatott rá az ügyvéd az ítélet hátterére.

A Közlekedésbiztonság című szakmai portál szakújságírója leszögezi:

még nem tudhatjuk, mikor és milyen döntés születik másodfokon, ám ez az ítélet már így is erős üzenet mindazoknak, akik az úton fegyverként használják az autójukat vélt-valós sérelmeik, megtörtént vagy csak általuk rosszul megélt közlekedési afférok megtorlására.

Hozzáteszi azonban, a felfüggesztett börtön önmagában nem tűnik túl súlyosnak, különösen, ha M. Richárd ámokfutására gondolunk, akinek a száguldása és egy kanyarodó autó sofőrjének a hibája miatt két ember halt meg, mégis csupán 3,5 évet kapott.

– Berki – M. Richárddal ellentétben – büntetlen előéletű, párja gyermeket vár, nem okozott halálos vagy súlyos sérülést (még ha ez nem is csak rajta múlt), a kialakult bíró gyakorlat ismeretében ezek miatt senki nem gondolhatta komolyan, hogy leültetik a történtekért – fogalmaz a Közlekedésbiztonság.

Ugyancsak a szakportál számolt be korábban a Berki-ügy kapcsán arról, hogy Legfőbb Ügyészség enyhének tartja a büntetőfékezések miatt kiszabott büntetéseket. A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza közölte:

az ügyészség álláspontja szerint a közlekedési ügyekben enyhe a büntetéskiszabási gyakorlat. Szerintük ez leginkább a járművezetéstől eltiltás büntetés indokolatlan mellőzésében, illetve rövid, az egy hónapos törvényi minimumhoz közeli tartamában vagy csupán egyetlen járműkategóriára korlátozásában nyilvánul meg.

Fazekas Géza szerint az ügyészség szeretne véget vetni ennek a gyakorlatnak, ezért a tárgyalást előkészítő ülésen már általában az eltiltás időtartamára vonatkozó konkrét mértéket is megjelölő indítványokat nyújtanak be, a túl enyhének tartott ítéletek ellen pedig súlyosításért fellebbeznek. Mint azt Berki ügyében is tették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.