időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo
Az újjászületett terem és a hozzá kapcsolódó kiállítás az első napokban ingyenesen tekinthető meg

Az utolsó simítások zajlanak a Budavári Palota Szent István-termén + fotók

Magyar Nemzet
Forrás: Várkapitányság Zrt.
2021.07.27. 14:30
Az utolsó simítások zajlanak a Budavári Palota Szent István-termén + fotók

Már az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén, így a Nemzeti Hauszmann-program keretében elsőként rekonstruált történelmi helyiség augusztus 20-tól válik megtekinthetővé – tájékoztatott közleményében a Várkapitányság Zrt. Az újjászületett terem és a hozzá kapcsolódó kiállítás az első napokban ingyenesen tekinthető meg.

A Nemzeti Hauszmann-program részeként számos művészettörténész, iparművész, restaurátor és más szakember dolgozik évek óta, hogy a Szent István termet régi fényében adhassa vissza a Budavári Palota látogatóinak. A második világháborúban megsemmisült terem felújítása immár a végéhez közeledik:

a rekonstrukció utolsó szakaszában már teljes díszében áll a terem központi alkotása, a közel másfél tonnás, több mint 4,5 méter magas és 2,5 méter széles Zsolnay-kandallója.

A műalkotás több mint százféle elemét és aprólékosan kidolgozott, több mint hatszáz darabját különleges ragasztóhabarccsal illesztették össze, és elvégezték az aranyozását is, sőt a főpárkányára rögzítve ismét eredeti helyén áll a tekintélyt parancsoló, monumentális Szent István-mellszobor is, amelyet eredetileg Stróbl Alajos szobrász alkotott.

Az ország legnagyobb Zsolnay-kandallójának a helyreállítása mellett megtörtént a pirogránit királyképek felhelyezése is.

Roskovics Ignác festőművész eredeti, az Országházban ma is látható festményei nyomán készült különleges porcelánképek az Árpád-ház meghatározó személyiségeit ábrázolják: I. Béla, Szent László, Könyves Kálmán, III. Béla, II. András, IV. Béla és III. András, valamint Szent Imre herceg, Szent Erzsébet és Szent Margit alakja jelenik meg a különleges technikájú képeken. Az ajtók fölötti szintén pirogránitból készült, több táblából álló faliképek egy-egy történelmi jelenetet idéznek: az egyiken Szent István és Szent Gellért hirdeti a kereszténységet, a másik témája István apostoli megkoronázása és az államalapítás.

A terem mennyezetére három különleges, egyenként 150 kg súlyú csillárt szereltek fel,

valamint szintén a helyükre kerültek a falikarok is, amelyek kialakítása az intarziás padló motívumára rímel: az 5-5 izzó egy sárkányfigurából ágazik ki és csiszolt üvegkövek díszítik. A terem különleges megvilágítását összesen kilencvenkét darab, ún. Szent István-izzó tökéletes másolata biztosítja. A végleges formába öntött csillárok és falikarok minden eleme megegyezik az eredetivel, ugyanakkor a mai világítástechnikai igényeknek is megfelelnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.