Nagy István: Máriapócs évszázadok óta a keleti és nyugati egyházak találkozási pontja

Hungarikummá minősítették a máriapócsi kegyhelyet és búcsút.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 15. 18:01
NAGY Istvn
Budapest, 2018. június 7. Nagy István agrárminiszter köszöntõt mond a környezetvédelmi világnap és pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepségen az Agrárminisztérium Darányi Ignác termében 2018. június 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máriapócs a béke és kiengesztelődés szentélye, ezért is tud hozzájárulni más kultúrák fejlődésének előmozdításához évszázadok óta – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az idei máriapócsi búcsún tartott szent liturgia keretében. Hozzátette: a máriapócsi kegyhely hazánk kiemelt épített öröksége, a máriapócsi búcsú pedig a Kárpát-medencei görögkatolikusok lelki-szellemi hagyatéka.

 

A Hungarikum Bizottság júniusban döntött arról, hogy a máriapócsi kegyhelyet és a búcsút felveszi a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Az agrárminiszter átadta a máriapócsi kegyhelyet és búcsút hungarikummá minősítő oklevelet Fotó: Varga György

Nagy István arra is emlékeztetett, hogy amikor II. János Pál pápa Máriapócson járt, a különböző nemzetiségeket anyanyelvükön köszöntötte. A pápa ezzel is jelezte, hogy minden nemzeti kisebbségnek joga van anyanyelvének használatához.

 

A miniszter kiemelte: Máriapócs évszázadok óta a keleti és nyugati egyházak találkozási pontja, híd a különböző nemzetiségek között.

Beszéde végén a miniszter átadta a máriapócsi kegyhelyet és búcsút hungarikummá minősítő oklevelét Kocsis Fülöp érsek-metropolitának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.