Orbán Balázs Dudás Róbertnek: A kormány nem mond le a Norvég Alap forrásairól

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Dudás Róbert jobbikos képviselő kérdéseire válaszolt.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 08. 11. 14:11
null
Az államtitkár szerint az állami vagyon elidegenítése garanciát jelent arra, hogy az oktatástól ne lehessen forrást elvonni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégia, bár nem tagja az Európai Uniónak, a közös piac előnyeit számos kötelezettség és teher nélkül élvezi. Mindezekért cserébe vállalja az EGT és a Norvég Alap finanszírozását, amelyekből nemzetközi szerződésekben foglaltak alapján hazánknak is jár támogatás – írta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a jobbikos Dudás Róbert képviselőnek címzett válaszában, amelyet a közösségi oldalán is megosztott

 

Orbán Balázs kiemelte: a kormány ezekről a forrásokról nem mond le.

 

Az államtitkár emlékeztetett, miszerint 

Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ezáltal megsérti az EGT-tagságból származó jogi kötelezettségeit. A magyar kormány ezért jogi lépéseket fog tenni – nyomatékosította.

Orbán Balázs válaszában arra is kitért, hogy a Magyarországnak járó alapok alapkezelőjét nyílt pályázat útján és a felek egyetértése alapján szükséges kiválasztani. ­ Ennek eredményeként hét civil konzorcium pályázatát értékelhették a felek, amelyek közül hat konzorcium pályázatának elfogadására a kormány nyitott volt. Norvégia azonban csak egyet tartott elfogadhatónak – részletezte a miniszterhelyettes, kiemelve, hogy 

Norvégia a legcsekélyebb jelét sem mutatta a konszenzusra törekvésnek, ezzel pedig olyan hazai és nemzetközi tapasztalatokkal bíró független szervezetekre mondott nemet, mint a Magyar Vöröskereszt.

Mint írta: a kormány javaslatot tett a norvég fél részére a magyarországi alapkezelő kiválasztását és az alapok felhasználását illetően, azonban Norvégia kijelentette, hogy hazánk számára nem elérhetők többé a Norvég Alap 2014-2021 közötti időszakra kiírt forrásai.

 

Orbán Balázs végül hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a civil társadalom fejlesztésében, amelyet legjobban az szemléltet, hogy 2010 és 2019 között évi 144 milliárd forintról 354 milliárd forintra emelte a civil szektor állami támogatásának összegét.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.