Húsz év után ismét elindult a papíripari szakképzés Magyarországon

A szakképzés az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vajda-Papír együttműködésében a indul el a 2021/2022-es tanévben Dunaújvárosban. A papíripari szakképzés ötéves, nappali tagozatos formában zajlik, amely során a tanulók papírgyártó és feldolgozó technikusi végzettséget is szerezhetnek.

Magyar Nemzet
2021. 09. 06. 13:23
null
Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A papíripari szakképzés elindulását bejelentő sajtótájékoztatón Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a szakképzési rendszer átalakítása a gazdaságfejlesztés új irányait szolgálja. – Az új stratégiának köszönhetően minőségi, képzett szakemberek állnak a gazdaság szolgálatába. 

Pölöskei Gáborné arra is felhívta a figyelmet, hogy a dunaújvárosi képzés elindulása karrierlehetőséget biztosít a Dél-Dunántúl régió fiataljainak. 

Fotó: Vajda-Papír

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az új szakképzési rendszernek köszönhetően az oktatás szerkezetileg, tartalmilag és módszertanilag is megújult, és sokkal inkább illeszkedik a piac és a vállaltok igényeihez, amelyek szervesen kapcsolódnak a képzéshez. 

– A változás nemcsak a diákoknak és a leendő munkavállalóknak jó, de a duális képzésben részt vevő cégeknek is – mondta, majd rámutatott, hogy a cégek jelentős adókedvezményt kapnak a tanulók után, továbbá a legfrissebb technológiákhoz és a vállalati igényekhez legjobban illeszkedő tudású fiatalokat szerezhetnek meg a munkaerőpiacon. 

Pölöskei Gáborné kiemelte: a tanulószerződést szakképzési munkaszerződés váltotta fel. – A duális partnerek tanulónként akár havi 250 ezer forint összegű adókedvezményben részesülhetnek, a tanuló pedig mint a vállalat munkavállalója a korábbi juttatásoknál lényegesen magasabb, havi százezer forintot elérő munkabérhez juthat – emelte ki. 

Hozzátette: a munkáltatót ebben a körben szociálishozzájárulásiadó-, szakképzési hozzájárulási és személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség nem terheli. A megújult szakképzés sikerét pedig az is jelzi, hogy az előző tanévhez képest tíz százalékkal nőtt a szakoktatásba felvettek száma.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a képzésben részt vevő Vajda-Papír termelése fedezi az ország higiéniai papírigényét, amelynek fenntartásához jól képzett és megfelelő számú szakemberre van szükség. Kiemelték: a változás folyamatos ezen a területen is, amelynek jelentőségét nemcsak a pandémia elleni küzdelem, de a klímavédelem is erősíti. A háztartásokban is egyre több papírból készült terméket használnak, de a szolgáltatószektorban, az egészségügyben, az ipari szektorban és az agrárterületeken is bővül e környezetbarátabb termékek felhasználási köre. 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.