időjárás 6°C Gál 2021. October 16.
logo
Egyelőre még lassan, de biztosan terjed a környezettudatosság a lakosság körében

Jellemzően a takarékosság hívja életre a zöldmegoldásokat

Borsodi Attila–Somogyi Orsolya
2021.09.22. 16:03
Jellemzően a takarékosság hívja életre a zöldmegoldásokat

Habár a fenntarthatóság hosszú távon anyagi értelemben is megéri, a Magyar Nemzeti Bank közvélemény-kutatása arra mutat rá, hogy ezzel egyelőre kevéssé vannak tisztában az emberek. A pénzügyileg tudatos háztartások többnyire környezetkímélőbb fogyasztói döntéseket hoznak, más kérdés, hogy takarékossági megfontolásból. A Magyar Természetvédők Szövetsége rendszerszintű változást szorgalmaz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 decemberében indította el a Családi zöldpénzügyek programját, amely a felnőtteket célzó ismeretterjesztést, a fogyasztói szemléletformálást kívánja erősíteni annak bemutatásával, hogy a pénzügyek a környezet, valamint a fenntartható fejlődés szolgálatába is állíthatók. A program fejlesztésének megalapozására és a lakosság pénzügyi döntésmechanizmusainak feltárására a jegybank 2021 nyarán egy ezerfős, a 25–59 éves magyar lakosság körében reprezentatív kutatást végzett Ökotudatosság és pénzügyek címmel.
A felmérés eredményéről az MNB a napokban közleményt adott ki. Ebből az derült ki, hogy a vizsgált lakosság négy jól elkülöníthető csoportra osztható a környezetvédelmi és a pénzügyi attitűd szerint.

A leginkább környezet­tudatos 17 százalék teljes életmódját áthatja a környezettudatosság, odafigyel pénzügyeire, míg további 34 százaléknak akkor fontos a környezetvédelem, ha az valamilyen megtakarítással jár.

Tizenhat százalékot tesz ki a nagyobb részben életkezdők által dominált mának élő, kockázatvállaló csoport, míg 33 százalék közömbösnek mutatkozik a környezetvédelmi és a takarékossági szempontok iránt. – A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a környezetvédelmi problémák kategorikus tagadása a megkérdezettek körében nem jellemző, de az egyéni felelősség alulértékelt. A résztvevők alig harmada gondolja úgy, hogy jelentős hatása lehetne a környezetre és a fenntarthatóságra. Ugyanakkor biztató, hogy a háztartások döntő többségében, még a közömbös csoport 77 százalékában is van legalább egy fő a háztartásban, aki odafigyel a környezetvédelemre – emelték ki a közleményben.

Takarékossági szempontok

Rámutattak arra, hogy tízből nyolc ember ismerte az ökológiai lábnyom fogalmát, de annak jelenlétét a saját háztartásukban a többség alulbecsülte. Az ökológia lábnyomot csökkentő lépések közül pedig általában azokat teszik meg leginkább, amelyek azonnali megtakarítással kecsegtetnek. Felhívták a figyelmet arra, hogy bár az élelmiszerek egy átlagos magyar háztartás havi költségvetésének mintegy harminc százalékát teszik ki, mégsem tudatosul ennek környezetvédelmi relevanciája. Vagyis az élelmiszerek ökológiai lábnyomukban elfoglalt helyét a megkérdezettek lényegesen alábecsülik. – A komolyabb lemondással, életmódváltással, illetve beruházással járó környezettudatos döntéseket pedig többnyire azok hosszú távú anyagi megtérülése motiválja – tették hozzá.

A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek döntő többsége (83 százalék) ismer legalább egyet az utóbbi években elérhető zöld pénzügyi megoldások közül, 81 százalékuk azonban még soha nem élt ilyesmivel.

A lakosság több mint fele, 57 százalék pedig nyitott lenne további információkra ezzel kapcsolatban. A beruházások esetében is az elsődleges szempont a megtakarítás lehetősége volt, a környezetvédelem nem volt prioritás. Akik azonban már fektettek zöldmegoldásokba, általában elválaszthatatlannak látják a kettőt. – A nyitottság és a további információk iránti igény egyértelműen jelen van, így a fenntarthatóság és a pénzügyek közötti kapcsolat tudatosítása a jövőben is a Családi zöldpénzügyek program alapvető célja lesz – fogalmazott az MNB a közleményben.

A családok kezében a döntés

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) örvendetesnek tartja, hogy az MNB foglalkozik a fenntarthatóság kérdésével, és hogy a jövőbeli zöld pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos lépéseiket megfelelő kutatásokra igyekeznek alapozni. Fidrich Róbert programvezető ugyanakkor a Magyar Nemzetnek elmondta: fontos tisztázni, hogy miket nevezünk zöld pénzügyi szolgáltatásoknak. – A kérdőív készítésénél felmerül több állami program, például az otthonfelújítási támogatás is, amelyet zöldszempontból némi fenntartással kezelünk. 

Fotó: 123RF

Nagyon nem mindegy, hogy mire költik a pénzt a családok, fürdőszoba-felújításra vagy éppen napelem-telepítésre, esetleg szigetelésre. Utóbbiak környezetvédelmi szempontból is előnyösek – emelte ki a szakember. Fidrich Róbert rámutatott arra is, hogy az MNB felmérésében szóba kerülnek zöldbefektetési alapok is, amelyeket szintén érdemes megvizsgálni. Ha például az atomerőművek, a bioüzemanyagok vagy a „fenntartható” pálmaolaj kerül elő a befektetésekkel kapcsolatban, akkor árnyaltabb a kép. Szavai szerint itt inkább „zöldre festésről” van szó, és például a „fenntartható” pálmaolaj kitermelésével még több esőerdő pusztulhat el szerte a világon.

Rendszerszintű változás kell

Fidrich Róbert hangsúlyozta azt is, hogy a gazdasági növekedés mindenáron való hajszolása helyett a gazdaság mély strukturális átalakítására lenne szükség. Ehhez azonban ki kell lépni a jelenlegi, fenntarthatatlan pénzügyi rendszer keretei közül. – Nem a régit kell zöldíteni, hanem rendszerszintű változásra van szükség, erre mi az Életigenlő társadalmat és gazdaságot! elnevezésű programunkban tettünk javaslatot, amit az MNB-nek is elküldtünk. Ebben mi pénzrendszerváltást szorgalmazunk, a mostani ugyanis ösztönzi a gazdasági szereplőket, hogy a termelést és a profitot a természet kárára növeljék. Emellett előnyben részesítik a pénzügyi szereplők rövid távú érdekeit a társadalom szociális és ökológiai érdekeivel szemben.

Mi ehelyett úgynevezett állami pénzrendszert javasolunk, meg kell szüntetni a versengő kamatos kamatpénz egyeduralmát, és létre kell hozni kiegészítő pénzhelyettesítőket – húzta alá Fidrich Róbert.

Hozzátette: az MNB maga is elöl járhatna pozitív példákkal, és a maga működését is zöldíthetné. Például a számítástechnikai eszközöknél akár felújított gépeket is vásárolhatnának, és azokat hosszabb ideig használhatnák. – S jó lenne, ha a bankok olyan fejlesztéseket finanszíroznának inkább, amelyek megújuló energiákra épülnek – fogalmazott.

A fiatalok nyitottak a zöldügyre

A győri Família Nagycsaládosok Egyesülete a 2008-ban kirobbant válság után a nehéz helyzetbe került családok segítésére indított olyan egymásra épülő programokat, amelyek célja az volt, hogy a gazdasági döntéseiket tudatosabbá tegyék. Első lépésként azt vizsgálták, hogy a családokon belül milyen a döntéshozatali mechanizmus, hogyan lehet pénzügyileg és a meglévő erőforrásaik felhasználásával hatékonyabban működni. A jó és rossz gyakorlatok tapasztalatainak megosztását összegyűjtve láthatóvá vált, hogy a döntések milyen hatással vannak a pénzügyek mellett a családon belüli és társadalmi kapcsolatokra, összessé­gében pedig közvetlenül és közvetve a környezeti tényezőkre, továbbá utóbbiak mennyire befolyásolják a családok szempontjait. Gyertyás János, az egyesület elnöke azt mondta: a tapasztalataik azt mutatták, hogy amikor közvetlenül csak a környezettudatosságról volt szó, a családok mintegy harmadát lehetett bevonni a programokba.

– Az aktív résztvevőket is leginkább azzal lehetett megfogni, hogy a célok értékrendre alapuló rangsorolása alapján meghozott jó, környezettudatos döntéseknek anyagi haszna lehet. Közvetve ezen keresztül az embereknek több idejük marad egymásra, és a családokon belül javulhat a kommunikáció is – tette hozzá.

Gyertyás János kiemelte: örömteli, hogy a környezeti nevelés elterjedt az intézményekben. Itt is két jelenséget tapasztaltak, voltak negatív példák, mert sajnos megesett, hogy a szülők letörték a gyermekek lelkesedését. Több családban viszont éppen a gyermekek hatottak ösztönzőleg a szülőkre. – Az viszont egyértelmű, hogy a gyermekek sokkal nagyobb arányban érdeklődnek a környezettudatos megoldások iránt, és a lelkes fiata­lok ösztönzőleg hatnak a többiekre is – tette hozzá. Szavai szerint fontos lenne, hogy az emberek szemlélete pozitív irányba változzon, mert az minden szempontból jó hatással lenne a társadalom működésére is, amire jó példa, hogy a tapasztalatok alapján a jól működő nagycsaládok egy főre jutó ökológiai lábnyoma kisebb.

Kevés az ökocímkés termék

– Általában véve elmondható, hogy egyre nő a kereslet a környezettudatos termékek iránt, és sokan hajlandók megfizetni a „zöldfelárat” is, noha ma már a környezetbarát termékek nem feltétlenül drágábbak a hagyományosaknál – mondta el lapunknak Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. – A fogyasztók kilencven százaléka ért egyet azzal egy két évvel ezelőtti mérésünk szerint, hogy úgy kell használni a tisztítószereket, hogy azok ne ártsanak se az egészségnek, se a környezetnek. De hiába nyitottak a környezetbarát termékekre, egyelőre nem feltétlenül találják meg azokat. Nehéz is megmondani, hogy melyik termék valóban környezetbarát és melyik az, amelyik csak „zöldre festett”. Jelenleg az egyetlen bizonyíték az, ha a termék rendelkezik hivatalos ökocímkével.

Ezt jogszabály alapján, pályázat útján szerezhetik meg azok a termékek, amelyeknek az összetevői, csomagolóanyaga, gyártási eljárása bizonyítottan környezetbarát – hangsúlyozta Gulyás Emese, hozzátéve: az egyesület felmérése szerint a vásárlóknak mindössze 17 százaléka találkozott ökocímkés termékkel. Tehát inkább a kínálat terén vannak korlátok.

Egy tévhitről is szót ejtett Gulyás Emese. E szerint az ökobarát termékek kevésbé hatékonyak és drágábbak is a hagyományosaknál. Az elméletre több alkalommal is rácáfoltak a szervezet kezdeményezésére független laborokban elvégzett terméktesztek. A folyékony mosószerek, a mosóporok és a kézi mosogatószerek esetében is kiderült, hogy az ökocímkés szerek ugyanolyan jók, legtöbbször az élbolyban végeztek, illetve köztük is vannak már átlagos árúak. Hamarosan publikálják a vécétisztítók tesztjét is, hasonló eredménnyel. De ha drágább is, a fogyasztók hajlandók nagyjából 10-15 százalékkal többet fizetni az ökocímkés termékért még Magyarországon is – idézte Gulyás Emese az uniós felmérések eredményeit.
– Mindenekelőtt használjunk kevesebb vegyszert, néhány természetes szerrel tisztán tartható az otthon. Ha pedig vegyszert veszünk, az legyen környezetbarát – emelte ki Gulyás Emese az ökotakarítás hónapján megismerhető alapelvek legfontosabbjait. A részletek a Tudatosvásárló.hu oldalon ismerhetők meg.

 

Dobjon le száz kilót! 

Havonta nagyjából egy tonna szén-dioxidot bocsát ki egy átlagos magyar háztartás. A hatalmas mennyiség olyan tételekből tevődik össze, mint a közlekedés, a fűtés, az áramhasználat vagy akár a dohányzás. A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület, valamint a Füstmentes.hu a Dobj le 100 kilót! kampányával az ártalomcsökkentett opciók megtalálásában, a tudatosan klímabarát életmód kialakításában nyújt segítséget. A kulcselem a füstmentes kalkulátor, amely egyrészt beazonosítja és számszerűsíti a mindennapok tevékenységeihez tartozó szén-dioxid-kibocsátásokat, másrészt megmutatja a kisebb kibocsátással, kevesebb ártalommal járó alternatívákat is. Ez az első olyan kalkulátor, amely számításba veszi a dohányzás nem elhanyagolható karbonkibocsátását is. (S. O.)

Ezek is érdekelhetik

Donáth Anna kikotyogta a titkot

magyarnemzet.hu

Innovatív dokumentumkezelési megoldások nyitnak új távlatokat az autóiparban

automotor.hu

A SOKOLDALÚ BACON - RECEPTVÁLOGATÁS

mindmegette.hu

Balesetben meghalt az M80-as építésén dolgozó három szakember

vg.hu

Olaszliszkai tragédia: tizenöt éve gyilkolták meg Szögi Lajost

hirtv.hu

Balesetben meghalt az M80-as építésén dolgozó három szakember

vg.hu

Tizenöt éve történt az olaszliszkai lincselés

magyarnemzet.hu

6 lépés, ami mindenkinek segít a sikeres fogyókúrában

gyogyzona.hu

Jövő héten jön az igazi indián nyár

origo.hu

Lefejeztek egy idős nőt Franciaországban

hirtv.hu

Óvja otthonát és szeretteit modern, digitális eszközökkel!

origo.hu

Három méteres és több mint két tonnás holdhalat találtak Spanyolország partjainál

origo.hu

Olaszliszkai tragédia: tizenöt éve gyilkolták meg Szögi Lajost

hirtv.hu

Megérkezett és sikeres is lehet az ajánlat a Budapest Airportra

vg.hu

Megérkezett és sikeres is lehet az ajánlat a Budapest Airportra

vg.hu

6 lépés, ami mindenkinek segít a sikeres fogyókúrában

gyogyzona.hu

A SOKOLDALÚ BACON - RECEPTVÁLOGATÁS

mindmegette.hu

Tizenöt éve történt az olaszliszkai lincselés

magyarnemzet.hu

Innovatív dokumentumkezelési megoldások nyitnak új távlatokat az autóiparban

automotor.hu

Donáth Anna kikotyogta a titkot

magyarnemzet.hu

Lefejeztek egy idős nőt Franciaországban

hirtv.hu

Jövő héten jön az igazi indián nyár

origo.hu

Három méteres és több mint két tonnás holdhalat találtak Spanyolország partjainál

origo.hu

Óvja otthonát és szeretteit modern, digitális eszközökkel!

origo.hu