A dietetikusok szerint ezt az egy összetevőt ki kellene hagyni a smoothie-ból

A gyümölcsös smoothie azért jó, mert könnyen fogyasztható formában juttatunk tápanyagokat a szervezetünkbe. Egy új tanulmány azonban rávilágított: a banán és a bogyós gyümölcsök kombinációja a smoothie-ban talán mégsem olyan ideális, mint gondoltuk.

2025. 11. 11. 14:41
A banán és a bogyós gyümölcsök kombinációja a smoothie-kban talán mégsem olyan ideális, mint gondoltuk
A banán és a bogyós gyümölcsök kombinációja a smoothie-kban talán mégsem olyan ideális, mint gondoltuk Fotó: Zoeytoja Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyümölcsös smoothie-val indítani a napot, mi lehet ennél egészségesebb? Nos, kiderült, hogy van egy apró csavar a történetben. Bár a banán és a bogyós gyümölcsök kombinációja népszerű választás, egy friss kutatás szerint a banán titokban szabotálhatja a smoothie-k egészségügyi előnyeit. De mielőtt kidobnánk a konyhapulton heverő banánokat, nézzük meg, mit is jelent ez valójában, és mit tanácsolnak a dietetikusok!

Egy friss kutatás szerint a banán titokban szabotálhatja a smoothie-nk egészségügyi előnyeit
Egy friss kutatás szerint a banán titokban szabotálhatja a smoothie-nk egészségügyi előnyeit/ Fotó: pavel TaraSYUK / Shutterstock

Mit mutatott a smoothie kutatás?

A Food and Function folyóiratban megjelent tanulmányhoz nyolc egészséges önkéntest kértek fel, akik két különböző smoothie-t ittak meg. Az egyik banánból és bogyós gyümölcsökből készült, a másik csak vegyes bogyósokból. Emellett kaptak egy kapszulát is, amely flavanolt – a bogyós gyümölcsökben gyakori természetes antioxidánst – tartalmazott. A smoothie-k vagy a kapszula elfogyasztása után vér- és vizeletmintát vettek a résztvevőktől, hogy megmérjék a szervezetükben lévő flavanol szintjét.

A kutatók megdöbbentő eredményre jutottak: a banános smoothie-t ivók szervezetében 84%-kal kevesebb flavanol volt mérhető, mint amikor ugyanazok az emberek csak a flavanol kapszulát vették be. Vagyis a banános italból jóval kevesebb antioxidánst tudtak felszívni. Sőt, még a tisztán bogyós smoothie-hoz képest is rosszabbul teljesített a banános változat.

Miért fontos ez egyáltalán?

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, érdemes megérteni, miért is számítanak annyira a flavanolok. Ezek az antioxidánsok bizonyos ételekben találhatók meg, mint az alma, körte, bogyós gyümölcsök, szőlő és kakaó. Erős antioxidánsok, vagyis megvédik a szervezetünket a szabad gyökök okozta károsodástól – ezek az instabil molekulák ugyanis károsíthatják a sejtjeinket, és növelhetik bizonyos betegségek, köztük a rák kialakulásának kockázatát. A kutatások arra is kitérnek, hogy a flavanolokban gazdag étrend támogatja az agy egészségét és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Szóval jó dolog, ha flavanolokat viszünk be a szervezetünkbe, főleg, ha ténylegesen fel is szívódnak.

Miért nem szívódik fel a flavanol?

Ez egyébként nem csak a banánra jellemző. Számos étel tartalmaz olyan enzimeket vagy vegyületeket, amelyek befolyásolják bizonyos tápanyagok felszívódását. A banán polifenol-oxidázt tartalmaz, ami úgy tűnik, hatással van a flavanolok felszívódására a szervezetünkben. (Ez az enzim az is, ami miatt a banán idővel megbarnul.)

Most akkor baj van a banánnal?

Fontos, hogy az eredmények nem azt sugallják, hogy soha többé ne együnk banánt! Ha csak banános alappal szeretjük a smoothie-t, akkor igyuk úgy. Még mindig többet profitálunk úgy is a smoothie-ból, még ha alacsonyabb is az antioxidáns felszívódás. Gondoljunk csak a bélbarát rostokra, a vérnyomást szabályozó káliumra vagy a csontok egészségét támogató kalciumra. A banánban rengeteg tápanyag van!

Praktikus megoldások

Ha mégis aggaszt minket a flavanol tartalom, van néhány dolog, amit tehetünk. 

  • Az egyik, hogy variáljuk az egyes gyümölcsök arányát. Adjunk hozzá csak néhány szelet banánt, ha szeretjük a bogyós-banános kombinációt, de tegyünk bele sok bogyós gyümölcsöt.
  • Készíthetünk egy egészséges, főleg banán alapú smoothie-t is, és ehetünk több bogyós gyümölcsöt a nap folyamán. Ha szétszórjuk a flavanolban gazdag ételeket a nap során, valószínűleg pótoljuk a smoothie-ból kimaradt antioxidánsokat.

Forrás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.