Az alma minden bizonnyal a legismertebb és legkedveltebb gyümölcs a világon – és nem véletlenül! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, ráadásul a benne található rostoknak köszönhetően a bélrendszerünknek is jót tesz. Egy nagyobb alma körülbelül 5 gramm rostot ad a napra, ami már önmagában sem rossz teljesítmény. De ha azt hitted, hogy az alma a rostkirály a gyümölcsök között, akkor most meglepődnél: rengeteg más finomság is van, ami sokkal több rostot tartalmaz. Nemcsak a gyümölcsök és zöldségek, hanem magvak, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák is komoly rostbombák. A rostok segítik az emésztést, hosszan tartó teltségérzetet adnak, és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét is.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek rostban még az almát is felülmúlják. Lesz köztük igazi klasszikus, mint a lencse, de meglepő finomságok is, mint a szárított füge vagy az avokádó. Mindegyikhez adunk tippet is, hogyan fogyaszthatjuk őket a mindennapokban, hogy a rostbevitel ne csak egészséges, hanem ízletes is legyen. Készülj, mert a rostok világa messze túlmutat az almán!
1. Lencse
A lencse igazi rostbomba - egy csészényi a napi rostszükséglet több mint felét fedezi! Ráadásul fehérjében is gazdag, szóval dupla nyereség. A fehérje és rost kombinációja hosszan laktat, így tökéletes választás.
Így fogyasszuk: Tegyük salátákba, levesekbe, curryhez, vagy akár készíthetünk belőle vegán fasírtot.
2. Szárított füge
A szárított füge tökéletes, ha valami édeset kívánsz, de nem akarsz cukros nassolnivalóhoz nyúlni. Puha, rágós, édes - és mellékesen tele van rosttal, magnéziummal és kalciummal.
Így fogyasszuk: Tökéletes nassolnivaló sajttal, vagy keverjük bele smoothie-ba és süteményekbe.
3. Avokádó
Az avokádó nemcsak trendi, hanem tényleg egészséges is! Rostban, egészséges zsírokban és vitaminokban gazdag. A kutatások szerint a bélrendszerünk hasznos baktériumainak is kedvez.
Így fogyasszuk: Salátákba, smoothie-ba, tacóba, vagy készítsünk belőle guacamole-t.