A légutak nyálkahártyái folyamatosan dolgoznak: védik, tisztítják belső környezetét, érzékenyen reagálnak a kívülről érkező hatásokra. Ha gyulladás, mikrosérülés vagy irritáció lép fel, a légzés nehezebbé válhat. Éppen ezért fontos megtalálnunk azokat az élelmiszereket, akár gyümölcsöket, amelyek támogatják a légutak védelmét, csökkentik a gyulladásokat, és segítenek a nyálkahártya regenerálódásában.

C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök és citrusok – az ismert klasszikusok
Az antioxidánsok kulcsfontosságú szerepet játszanak a légutak egészségének fenntartásában. Segítenek semlegesíteni azokat a szabad gyököket, amelyek légzési panaszokat idézhetnek elő. Ha tenni (enni) szeretnénk légútjaink érdekében, válasszuk a piros ribizlit, az epret vagy a sokoldalú citrusféléket. Ezek magas C-vitamin- és flavonoidtartalmuk révén hozzájárulnak a nyálkahártya ellenállóképességéhez. Ezzel együtt támogatják az immunrendszerünket is, ami különösen fontos, ha szezonváltáskor, hideg évszakban vagy pollenszezonban vagyunk.
Datolya, füge – meglepő, de kiváló légúttisztítók
Elsőre meghökkentőnek tűnhet, de a datolya és a füge is szerepet játszhat a légúti egészség fenntartásában. A datolya B-vitaminban, C-vitaminban, káliumban és más ásványi anyagokban gazdag gyümölcs. Rendszeres fogyasztása erősítheti a légutak nyálkahártyáját, csökkentheti a váladéktermelést és nyugtatja a légzőrendszert. A füge olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetik a hörgők kiegyensúlyozott működését, és látható segítséget nyújthatnak köhögés vagy légszomj esetén.
Tarka-barka antioxidáns-támogatás
A légúti panaszok hátterében gyakran valamilyen gyulladás áll. A légszennyezettség, a dohányzás, még annak passzív formája is, mind befolyásolhatják a légzőrendszer működését. Ezért a gyümölcsválasztásunkban a színes-intenzív gyümölcsöket helyezzük fókuszba: például a szeder, az áfonya vagy a sötét szilva olyan bioflavonoidokat tartalmaz, amelyek kifejezetten előnyösek lehetnek a légutak védelmében. Ha tehát gyümölcsöt választunk, alapesetben is törekedjünk arra, hogy minél többféle színű és típusú gyümölcs kerüljön a tányérra. A vörös, a piros, a lila színű gyümölcsök azonban kapjanak kiemelt figyelmet, ha a légutak egészségéről van szó.



















