Jó a magyar kormány és a Vatikán diplomáciai kapcsolata

A pápa csak akkor látogat el az eucharisztikus kongresszusra, ha egyházfőként és államfőként is meghívást kap. Ezért különleges, hogy I. Ferenc részt vesz az ötvenkettedik kongresszuson Budapesten. A Mandiner részletesen elemezte a pápalátogatás diplomáciai hátterét, valamint a magyar kormány és a szentatya kapcsolatára is kitért.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2021. 09. 12. 11:26
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadja Ferenc pápát a Liszt Ferenc-repülőtéren Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápát a hagyomány szerint legátusok képviselik az eucharisztikus kongresszusokon, legutóbb 2000-ben fordult elő, hogy II. János Pál személyében a katolikus egyházfő személyesen vett részt az eseményen. Mindennek az az oka, hogy 

a pápa egyház- és államfő egy személyben, és csak akkor vesz részt egy ilyen rendezvényen, ha mindkét minőségében felkérik.

A Mandiner cikke részletesen így ír erről: „a hétköznapi nyelvhasználatban rendszerint egybecsúszik két külön fogalom, a Szentszék és a Vatikán, amelyekhez csatlakozik harmadikként a kevésbé használt Vatikánvárosi Állam kifejezése. Mint azt Érszegi Márk Aurél kánonjogász, diplomata írja Pápa, Szentszék, Vatikán című kötetében: a Szentszék szűkebb értelemben a pápa tanítóhivatalát jelenti, tágabb értelemben az őt segítő hivatali apparátust, azaz a Római Kúriát. A Vatikán viszont földrajzi név, Róma hét dombjának egyike, ami otthont ad a Szentszéknek. Itt jött létre 1929-ben az Olaszország és a Szentszék által kötött konkordátumnak köszönhetően az addig nem létező Vatikánvárosi Állam, mely önálló, a Szentszéktől jogilag különböző, független nemzetközi szereplő, és még csak nem is jogutódja a történelmi Pápai Államnak. A Vatikánvárosi Állam a Szentszék tulajdona, és létezésének értelme a pápa lelki küldetéséhez szükséges függetlenség biztosítása. A nemzetközi kapcsolatokban nem ez, hanem a Szentszék vesz részt. A pápa egyházfőként a világegyház vezetője, államfőként a Szentszék (és a Vatikánvárosi Állam) uralkodója.”

A cikk kitér arra is, hogy milyen kapcsolat köti össze Ferenc pápát és Magyarországot. 

Mióta Ferenc a pápa, azóta két államfői és két informális magyar miniszterelnöki vizit volt a Vatikánban. 

II. János Pál 2004-ben (amikor Budapesten szocialista kormány volt hatalmon) a Nagy Szent Gergely Rend nagykeresztjének civil fokozatát adományozta Orbán Viktornak. Ez az egyik legrangosabb vatikáni elismerés legmagasabb fokozata, melyet elsősorban nem protokolláris okokból, hanem valóságos érdemekért adnak a közjó érdekében és az egyház javára végzett szolgálatokért államférfiaknak és más nem papi személyeknek. Áder János köztársasági elnök pedig a mostani kongresszus tanúságtevői közt volt.

Feltehetően a migráció ügyében és még néhány kérdésben nincs egyetértés a magyar kormány és Ferenc pápa közt, viszont 

számos olyan téma van, amiben a pápa nagyra értékeli a magyar kormány tevékenységét: ilyen a családpolitika és az üldözött keresztények megsegítése, márpedig a kongresszuson számos keleti helyi egyház vezetője jelen van.

Sőt: értesüléseink szerint azután, hogy egy baloldali olasz képviselő benyújtotta a róla elnevezett Zan-törvényjavaslatot, amely a szexuális kisebbségek elleni diszkriminációt olyan tágan értelmezte volna, hogy a katolikus tanítás hirdetését is büntethette volna, a Szentszék nem pusztán példátlan módon jegyzékben tiltakozott, hanem 

az is felmerült, hogy megkérik Magyarországot, nyilatkozatban álljon ki a Vatikán mellett. A magyar–vatikáni viszony tehát igen sokoldalú 

– írják.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.