Varga Judit: Szükség van az áldozatok segítésére

A folyamatosan épülő áldozatsegítő hálózat a bajbajutottak széles körét lefedi, hiszen valamennyi bűncselekmény és tulajdon elleni szabálysértés érintettje részére segítséget nyújtanak az Áldozatsegítő Központokban. Az általánosságban nagymértékben csökkenő bűnügyi adatok mellett nagyban javult az áldozatsegítés- és elérés hatékonysága is – érvelt az áldozatokat segítő rendszer működtetése mellett Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Szolnokon, az Áldozatsegítő Központ ünnepélyes megnyitóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 06. 13:56
null
Nem szeretném, ha valamilyen női kvóta miatt lennék kormánytag, mondja a miniszter Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Embertársaink sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nem elég csupán együttérezni, hanem cselekedni is kell. Ennek a vezérelvnek megfelelően nyitja meg kapuit hétfőn a szolnoki központ is, amely a nyolcadik ilyen intézmény az országban és az ötödik, amelyet személyesen adott át 

– mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a szolnoki Áldozatsegítő Központ átadóján. 

A miniszter emlékeztetett: a folyamatosan bővülő hálózat valamennyi bűncselekmény és tulajdon elleni szabálysértés érintettje részére segítséget nyújt. Varga Judit hangsúlyozta: valamennyi támogatási forma a rászorultság vizsgálata nélkül térítésmentesen igényelhető. A trauma feldolgozását és a továbblépést segíti például a pszichológusi támogatás, a krízishelyzet-kezelés és az anyagi segítségnyújtás.

Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, fontos, hogy a bűncselekmények áldozatai segítséget kapjanak
Fotó: Mohai Balázs

Varga Judit elmondta: az Igazságügyi Minisztérium (IM) azt határozta meg, hogy a legrövidebb időn belül és a legközvetlenebb módon érjék el a segítségre szorulókat. – Ezért építjük és fejlesztjük folyamatosan az áldozatsegítés rendszerét, amely egyre szélesebb eszköztárral, tapasztalattal és szaktudással rendelkezik az erőszakos cselekmények elszenvedőinek megsegítése terén – mutatott rá, majd hozzátette: 

áldozatsegítő szolgálatok minden fővárosi és megyei kormányhivatalban működnek, ezek munkáját pedig az Áldozatsegítő Központok segítik. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta: céljuk, hogy 2025-re minden megyében elérhetővé tegyék az Áldozatsegítő Központok szolgáltatásait.

A miniszer közölte: 2021 januárjától az érintettek elérésének módja is megváltozott, bevezették az áldozatok közvetlen megszólítását célzó, opt-out rendszerként emlegetett elérési mechanizmust. Ennek során a személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait közvetlenül az állami szolgálat keresi meg személyesen és ajánlja fel a segítséget.   

A miniszter hangsúlyozta: az Igazságügyi Minisztérium fenntartásában éjjel-nappal ingyenes áldozatsegítő vonal működik, és csak ezen a csatornán keresztül több mint tízezer állampolgárral kerültek kapcsolatba.

Emlékeztetett: tavaly egy országos kommunikációs kampányt is indítottak, amely során létrejött a Vansegítség.hu portál, amely információval segíti az áldozatokat, valamint Áldozatsegítő Központ néven Facebook-oldal is működik. Elindult egy applikáció fejlesztése is, amelyen elérhetők az Áldozatsegítő Központok. Továbbá közismert színészek bevonásával Hétköznapi történetek címmel videopodcast-sorozat indult.

Varga Judit kiemelte: az IM folyamatosan együttműködik az állami, területi szervekkel, társadalmi és egyházi szervezetekkel. Kiemelkedő partnereik a rendőrség szervei, a kormányhivatalok és az önkormányzatok. 

A rendvédelmi szervekkel több megállapodást is kötöttek az elmúlt időszakban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen pedig a leendő rendőrök képzéséhez is hozzájárulnak. Az IM által életre hívott családjogi munkacsoportnak köszönhetően minden eddiginél hatékonyabb az érintettek közötti párbeszéd.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.