Három nagy perben lehet elsőfokú ítélet 2022 első felében

Budapest Környéki Törvényszék bírái tárgyalnak Fővárosi Törvényszéki ügyeket. Amennyiben súlyosbodik a járvány, megfontolják, hogy újra bevezessék-e az érdeklődők számára a minden tárgyaláson kötelező előregisztrációt.

2021. 10. 07. 19:34
null
A legfőbb ítélkező fórum szakértői száznegyven pert tekintettek át Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arányos munkateher-elosztás jegyében közel ötven fővárosi törvényszéki büntetőügyet tárgyalnak a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) bírái kirendeléssel. Erről és a jelenleg folyamatban lévő nagyobb médiaérdeklődésre számot tartó ügyek aktuális helyzetéről beszélt dr. Szabó József Tamás bíró, szóvivő a Fővárosi Törvényszék (FT) sajtótájékoztatóján. 

A Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék elnöke – az Országos Bírósági Hivatal elnökének támogatásával és jóváhagyásával – megállapodást kötött arról, hogy csaknem félszáz fővárosi törvényszéki büntetőügy tárgyalását a BKT bírái folytatják le. Ennek keretében az FT Büntető Kollégiumához 2021 júniusa után érkezett első 40 ügy és 12 kiemelt gazdasági bűncselekmény tárgyalása zajlik majd a BKT épületében.

Dr. Szabó József Tamás kiemelte: a Fővárosi Törvényszékre az országos átlagot jelentősen meghaladó számú büntetőügy érkezik, amely a büntetőeljárásól szóló törvény illetékességi szabályaiból is adódik. Az ügyáthelyezés nem számít rendkívüli eljárásnak az FT-n, mivel korábban többek között a Veszprémi Törvényszék és a Kaposvári Törvényszék is részt vett a Fővárosi Törvényszék munkaterhének csökkentésében. Jelen helyzet azonban annyiban különbözik a korábbi ügyáthelyezésektől, hogy most az eljáró bíróság nem változik, az ügyeket a BKT bírái mint a Fővárosi Törvényszékre kirendelt bírák tárgyalják le. A BKT segítségével így az FT-n felszabaduló kapacitások lehetővé teszik az ügyek mihamarabbi feldolgozását. 

Az MTI úgy tudja, a Budapest Környéki Törvényszékről kirendelt bírák által tárgyalt ügyek közt van többek között az Árpa Attila ellen kábítószer miatt indult eljárás. A színész, rendező nyilatkozataiban tagadta az ügyészségi vádat.

A szóvivő rövid tájékoztatást adott a jelenleg nagyobb médiaérdeklődésre számot tartó büntetőügyeket, a VV Fanni-ügy, a Hableány-ügy, a Gyárfás-ügy és a Quaestor-ügyet érintő aktuális kérdésekről. 

A VV Fanni-ügyben a helyszíni bejárások lezárultak, és decemberben tanúmeghallgatással folytatódik a bizonyítási eljárás, majd a jövő év elején perbeszédek és határozathozatal várhatók benne. 

A 2019-es, 27 áldozatot követelő dunai hajókatasztrófa kapcsán, a Hableány sétahajó roncsáról szóló híradásokkal kapcsolatban a szóvivő megjegyezte: a hajóroncs őrzésére és tárolására a Fővárosi Törvényszék a bírósági eljárás kezdetekor szerződést kötött egy kft.-vel. A hajóroncs illetéktelen személy általi hozzáférésére vonatkozóan pedig az FT a szükséges intézkedéseket megtette. 

A Fenyő János meggyilkolása ügyében Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen folyó perben a bizonyítási eljárás a tanúk meghallgatásával ütemezetten halad. Kétszáz tanú, szakértő meghallgatását tűzte ki a bíróság. 

Elsőfokú ítélet az ügyben – ha nem jön közbe nem várt esemény, mint például a pandémia – jövő év első felében várható.

A Quaestor-ügy eljárásában megjósolhatatlan az elsőfokú ítélet meghozatala, igen nagy számú tanú és szakértő kihallgatása vár még a bíróságra, amely heti öt napon tárgyalja az ügyet.

A sajtótájékoztatón szó esett a törvényszék épülethasználati rendjéről is. Ennek kapcsán a szóvivő hangsúlyozta: a tárgyalóteremben az eljáró bíró a felelős az ügyre vonatkozó eljárási rend betartásáért, betartatásáért, ezen belül pedig a tárgyalásokon való részvétel, illetve a hang- és képfelvételek engedélyezéséért. A szóvivő továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézés érdekében az ügyfeleknek lehetőségük van a kezelőirodákba előzetesen regisztrálni.

A szóvivő a járványhelyzettel összefüggésben 

azt tanácsolta az ügyfeleknek: amikor a bíróság kezelőirodáihoz fordulnak, a gyorsabb ügyintézés érdekében éljenek az előregisztráció lehetőségével a törvényszék honlapján.

Szabó József Tamás arra is felhívta a figyelmet: a bírósági épületek használatának a rendjét a törvényszék elnöke szabályozza, és amennyiben súlyosbodik a járvány, megfontolják, hogy újra bevezessék-e az érdeklődők számára a minden tárgyaláson kötelező előregisztrációt, ami jelenleg csak a nagyobb közérdeklődést kiváltó ügyekben fordul elő.

Borítókép: MN Archív

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.