Orbán Balázs: A magyar állam segíti és nem nehezíti a fiatalok életét

Sehol a világon nem kapnak annyi segítséget a fiatalok családalapításhoz, otthonteremtéshez és a pályakezdéshez, mint hazánkban – mondta a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram konferenciáján Orbán Balázs.

Csekő Imre
2021. 10. 07. 13:40
ORBÁN Balázs; STUMPF István; NAVRACSICS Tibor
Konferencia a közigazgatási ösztöndíjprogramról Budapesten Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabad ország nem létezhet anélkül, hogy a fiatalok ne dönthessenek saját karrierútjukról a pályaválasztáskor 

– mondta Orbán Balázs csütörtökön Budapesten, és kifejtette, hogy a szabadságról könyvtárnyi irodalom létezik, és ezt a szót hallva általában valami megfoghatatlan, elvont ideára gondolunk, pedig a valóságban a szabadság jól megfogható praktikum. 

Az államtitkár a Miniszterelnökség karrierindító programja, a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram keretében szervezett konferenciát megnyitó beszédében felidézte, hogy amikor 2009-ben ő végzett az egyetemen, alig lehetett munkát találni, a fiatalok közötti munkanélküliség 20 százalék fölött volt. – Az ingyen munka, a fénymásolás és a munkanélküliség közül lehetett választani – fogalmazott Orbán Balázs, aki szerint mára a helyzet véglegesen megváltozott, hiszen 

olyan országban élünk, ahol 25 év alatt szja-mentességet kapnak a fiatalok, és ha családot, saját otthont szeretnének, olyan támogatásokat kaphatnak, mint sehol másutt a világon.

– A magyar állami intézményrendszer ma már nem nehezíti, hanem segíti a fiatalok életét, és azok számára, akik magasabb rendű célként a hazájukat szolgálnák, megteremtik a lehetőséget, hogy becsatlakozhassanak a közigazgatásba – vélekedett az államtitkár. 

Orbán Balázs hangsúlyozta: kiszámítható karrierpályára van szükség, ahol egyből érdemi munkát lehet végezni, és anyagilag is stabil, belátható jövő áll a fiatalok előtt.

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram pedig ezt a célt szolgálja 

– húzta alá.

A felsőoktatási modellváltás koordinálásáért felelős kormánybiztos az eseményen arról beszélt, hogy már 1996-ban elkezdték a felkészülést, egy estleges kormányváltásra. Stumpf István idézte Antall József szavait, aki azt mondta, hogy nyolcvan huszárral kellett megvívnia a rendszerváltás küzdelmeit. – Ma már szerencsére többen vannak a harcban, ami egyben szuverenitásküzdelem is – vélekedett, megjegyezve:

a közigazgatás olyan erőforrás, aminek megfelelő működése nélkül komoly versenyhátrányba kerülne hazánk.

Emlékeztetett: 1998-ban bevezették a kancellária típusú kormányzást, amit már Horn Gyula is meg szeretett volna lépni, de az SZDSZ megvétózta ezt a törekvést. Ehhez képest az első Orbán-kormány világos elképzelésekkel kezdte munkáját, és áttértek az új berendezkedésre, aminek lényege, hogy a miniszterelnöknek van kormánya, és nem a kormánynak miniszterelnöke – fejtette ki a kormánybiztos.

Navracsics Tibor ezt követően a felszólalásában felidézte, hogy a második Orbán-kormány idején, amikor 2010-ben átvették a kormányzást a baloldaltól, a magyar állam gyakorlatilag működésképtelen volt, hiszen elődjeik megszüntették az önkormányzatok törvényességi felügyeletét, és nem volt olyan hatóság, ami a jogilag hibás döntéseket korrigálhatta volna. 

A korábbi miniszterelnök-helyettes és uniós biztos szerint a kétharmados parlamenti többség hatalmas mozgásteret és felelősséget jelentett, és lehetővé tette a nagy minisztériumok létrehozását, amelyek vezetői több területért felelnek. – A miniszterek így tehermentesíteni tudták a kormányüléseket, és integrálták az érdekérvényesítési törekvéseket – fejtette ki, majd felidézte, hogy 

a baloldal nyolcéves kormányzása alatt pártkinevezettekkel és rokonokkal töltötte fel a közigazgatást, amelyben alig 10 százalék beszélt idegen nyelveket, és mintegy hatvan év körüli volt az átlagéletkor.

A második Orbán-kormány idején viszont sikerült vonzóvá tenni a közigazgatási szakmát, és karrierlehetőséget biztosítani azoknak a tehetséges fiataloknak, akik a közösség fejlődését is szerették volna szolgálni – mutatott rá.

Elindították a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat, hogy az egyetemekről elcsábíthassák a tehetséges fiatalokat, minisztériumi és nemzetközi tapasztalatot adjanak nekik, hogy később a közigazgatásban találhassanak munkát. Ez segített radikálisan megfiatalítani a magyar közigazgatás szakértői gárdáját – vélekedett Navracsics Tibor és emlékeztetett: két nyugati nyelvet beszélő 35 év alattiakra cserélték az állomány jelentős részét.

Nagy siker a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram

A konferencián elhangzott, hogy az elmúlt egy évtizedben több mint 800 ösztöndíjas közel mintegy ezer mentor támogatásával vett részt a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramban. A tavaly végzett évfolyam mintegy hatvan résztvevőjének pedig a 95 százalékát egyből továbbfoglalkoztatta valamelyik minisztérium.

Borítókép: Stumpf István, Navracsics Tibor és Orbán Balázs a magyar közigazgatási ösztöndíjprogramról tartott konferencián a Lónyay-Hatvany-villában. MTI/Mónus Márton

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.