A Regőczi Alapítvány hosszú távon segítené a Covid-árvákat

A köztársasági elnök által életre hívott Regőczi Alapítványt támogatja idén a közmédia Jónak lenni jó! adománygyűjtő kampánya. Az április óta működő szervezet a koronavírus-fertőzés következtében egyik vagy mindkét szülőjét elvesztett gyermekeknek és rászoruló családjainak nyújt támogatást. Az alapítvány célja, hogy 2022-től rendszeres és hosszú távú támogatást biztosítson az érintetteknek.

Ritó Szabolcs
2021. 11. 13. 10:02
ÁDER János; HERCZEGH Anita
Budapest, 2021. november 6. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke beszél, mellette Áder János államfő az MTVA Jónak lenni jó! jótékonysági kampányának sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában 2021. november 6-án. A koronavírus-járvány miatt árván maradt gyerekeket segítő Regőczi István Alapítvány munkáját támogatja az idén 10. alkalommal megrendezendő, jubileumi Jónak lenni jó! jótékonysági kampány. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jelenleg ezer körül van a Covid-árvák száma Magyarországon, akik közül már 932 gyermeket elért az alapítvány, illetve gyorssegélyt utalt 629 érintettnek – mondta Herczegh Anita, a Covid-árvákat segítő Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Áder János köztársasági elnök felesége. Her­czegh Anita a családok felkutatása kapcsán elmondta: általában a bajba jutott családok keresik meg az alapítványt interneten, telefonon vagy a Köztársasági Elnöki Hivatalon keresztül. Kiemelte: ha ezer gyerek esetében gyermekenként havi ötvenezer forintos támogatással számolnak, akkor évente legalább hatszázmillió forintra lenne szükség ahhoz, hogy az alapítvány elérje a célját. 

– Még nem tudjuk, meddig lesz velünk a koronavírus-járvány és mennyivel fog emelkedni az érintettek száma – tette hozzá. A támogatások mértékéről a kuratórium elnöke úgy fogalmazott: nagyban függ attól is, hogy mennyi pénzt tud összegyűjteni az alapítvány. – Nagyon szeretnénk gyermekenként legalább húsz-harmincezer forintos rendszeres támogatást nyújtani, ezért is fontos, hogy például a Jónak lenni jó! kampány során mennyi felajánlás érkezik – szögezte le.

Herczegh Anita elmondta: az alapítványt felkereső családoknak és érintetteknek először egy adatlapot kell kitölteniük, amelyben részletezik az életkörülményeiket. Igazolniuk kell, hogy valóban koronavírusban vesztették el az édesanyát vagy édesapát, valamint a jövedelmi viszonyokról is nyilatkozniuk kell. Hangsúlyozta: az eddigi segítségkérőkről minden esetben bebizonyosodott, hogy valóban rászorulók. – Ebben az évben gyorssegély nyújtásáról döntöttünk, hiszen sok olyan élethelyzet volt, amikor elhunyt a családfenntartó, az özvegy pedig a hagyatéki eljárás lezárultáig nem fért hozzá az elhunyt házastárs bankszámlájához, és szinte egyáltalán nem volt bevételük – mutatott rá, majd hozzátette: az első időszakban még a köztársasági elnök külön keretéből is nagy összeget fordítottak a családok megsegítésére.

A tragédiát megélő családok és gyermekek helyzetéről Herczegh Anita úgy fogalmazott: minden család és minden gyermek más. Számos egyéni tulajdonság határozza meg, hogyan reagálnak. – Azt tapasztaltam, hogy az erős istenhit sokat segít a trauma feldolgozásában. Azonban már az alapítványhoz érkező adatlapokból is látszik, hogy a családok története eltérő, mindegyik sajátos tragédia – mutatott rá. A kuratórium elnöke arra is kitért, hogy a helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok is támogatják az érintetteket, ahol pszichológiai és jogi segítséget is kaphatnak. – Sok olyan élethelyzet van, amikor az elhunyt után szinte kizárólag adósságot örököl a család. Ilyenkor fontos a jogi tanácsadás, mert mérlegelni kell, hogy megéri-e ragaszkodni az örökséghez, vagy érdemesebb lemondani róla. A Regőczi Alapítvány kurató­riumának tagja Bagdy Emőke professzor asszony is, így amennyiben pszichológiai vagy mentálhigiénés segítségre lenne szükségük az érintetteknek, amely nem elérhető a környezetükben, akkor igyekeznek a megfelelő szakemberrel összekötni őket.

A köztársasági elnök felesége országjáró körútja kapcsán pozitív tapasztalatként idézte fel, ahogy a helyi közösségek összefogtak az érintettekért. Mint mondta: a munkaközösségek, az iskolaközösségek, a lakóközösségek és az önkormányzatok is bizonyították, hogy lehet számítani rájuk a bajban. – Amikor a tragédia megtörténik, a környezet összezár a bajba jutott ember körül, azonban az évek múltán más problémák is adódhatnak, és a Covid emléke is elhalványulhat. Ezért fontos a Regőczi Alapítvány működése, hogy a szüleiket elvesztő gyermekeket a felnőtté válásig, a szakma vagy a diploma megszerzéséig támogassa – fogalmazott Herczegh Anita, majd kiemelte: nagyon jó érzés, hogy ennyire összetartó környezetet látnak a Covid áldozatai körül. Arra is kitért, hogy évtizedekre visszatekintve tapasztalja, bajban számíthatnak egymásra az emberek. 

– Mindig hangsúlyozom, hogy sokkal rosszabb véleménnyel vagyunk magunkról, mint amilyenek valójában vagyunk. Akár a vörösiszap-katasztrófa esetén, akár az árvizeknél megtapasztaltak alapján is állíthatom ezt. De nem csak a katasztrófák idején bizonyítják az emberek, hogy jók – fogalmazott. Mint mondta: rengeteg névtelen segítőről lehet hallani, amikor például egy közösségi házat vagy egy hajléktalanszállót kell felújítani, mindig akad olyan, aki segít akár munkaerővel, akár anyagilag. – Az emberekben egész évben megvan az adakozási kedv, nem csak advent idején, de ilyenkor persze jobban előtérbe kerül – tette hozzá.

A Regőczi Alapítvány által nyújtott támogatási lehetőségek kapcsán a kuratórium elnöke megjegyezte: számos különféle felajánlás érkezik az alapítványhoz, ezért folyamatosan fejlesztik a honlapot is, hogy összekössék az igényeket és a felajánlókat.

Külön kiemelte: hálásan köszönik minden támogató felajánlását, akik hozzájárultak a Covid-árvák megsegítéséhez és mindazokét, akik a jövőben szeretnék támogatni ezeket a bajba jutott gyermekeket és családokat.

Borítókép: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a Covid-árvákat segítő Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke (Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.