Kárpátalján tragikus, Erdélyben és a Felvidéken kritikus a magyarság helyzete

Szili Katalin szerint a nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy. A miniszterelnöki megbízott a Kisebbségi Jogvédő Intézet online konferenciáján szólalt fel, azt is elmondta, hogy az állampolgárság nem szükségszerűen azonos a nemzeti identitással. Az intézetet vezető Csóti György hangsúlyozta: a Kisebbségi Jogvédő Intézet jelenleg a külhoni magyarság pillanatnyi megmaradásáért küzd.

2021. 11. 04. 13:00
null
Nagydobrony, 2020. október 25. Megfigyelõk a választóhelyiségben az ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai Nagydobronyban 2020. október 25-én. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz szívvel, de azt kell mondani, hogy Kárpátalján a magyarság helyzete tragikus, Felvidéken és Erdélyben kritikus, a Vajdaságban biztató, Drávaszögön és Muravidéken pedig elfogadható 

jelentette ki a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) igazgatója az intézmény által szervezett a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című online konferencián, megjegyezve: az utóbbi három régióban is vannak kisebb-nagyobb gondok, de ezek nem rendszerszintű problémák. 

Csóti György hangsúlyozta: a KJI jelenleg a külhoni magyarság pillanatnyi megmaradásért küzd, de elsősorban a meglévő, a nemzetközi szerződésben szerepelt jogok betartatáséért dolgozik. Szavai szerint ennek a kisebbségi jogok érdekében folytatott harcnak az egyik vezéralakja Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is, akit arra kért fel, hogy nyissa meg a konferenciát. 

Az Országgyűlés volt elnöke a köszöntőjét követően felidézte, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnökségét május és november között Magyarország látja el. Elmondása szerint

a hazánk által kitűzött célok között kiemelt prioritást élvezett a nemzeti kisebbségek hatékony védelmének előmozdítása,

így ennek céljából öt javaslatot fogalmaztak meg. Szili Katalin ezek között a következőket említette: a nemzeti kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy, az adott állam területén élő nemzeti kisebbségek pedig szintén az állam alkotóelemeit képezik. A következő ilyen alapelv ami sokak számára az Európa Tanácsban teljesen érthetetlen volt , hogy az állampolgárság nem szükségszerűen azonos a nemzeti identitással, továbbá a javaslat az identitás védelmének megvalósításához szükséges jogot amely a nyelvi jogokat, valamint az anyanyelven történő oktatás jogát szorgalmazza is rögzítette.

A kárpátaljai magyarok helyzetére térve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) politikai-kommunikációs titkára kiemelte: az elmúlt évek során gyakorlatilag azokat a jogokat vonják vissza a helyi magyaroktól, amelyeket még a független Ukrajna megalakulásakor kaptak meg. Darcsi Karolina szerint 

a kárpátaljai magyarok jogszűkítése gyakorlatilag dominóelvszerűen indult meg, a folyamat legkritikusabb lépéseit a sokak által vitatott államnyelvtörvény, az oktatási törvény, valamint a 2018-as decentralizációs törvény jelentette. Utóbbi eredményeként a legnagyobb magyarlakta járás közigazgatásilag is kisebbségbe került.

A KMKSZ politikai-kommunikációs titkára továbbá megerősítette, hogy a két ország közti diplomáciai viszony már odáig fajult, hogy egyes ukrán politikusok nyíltan mernek uszítani a magyar közösség ellen, de nem szűnt meg a pályázók, képviselők, pedagógusok vagy egyéb értelmiségek vegzálása sem.

 Darcsi Karolina hangsúlyozta: 

a felméréseik szerint a magyarellenes megnyilvánulások száma már az ezerhez közelít,

ahol olyan durva esetekkel is találkoznak, mint a KMKSZ székházának felrobbantása, vagy éppen a legutóbbi eset, Forró Krisztiánnak, a szlovákiai egységes magyar párt, a Szövetség elnökének kitiltása az országból.

Darcsi Karolina beszámolóját követőn a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán elevenítették fel a velük történt eseményeket. A két székelyföldi férfit 2018. július 4-én öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. Pár nap híján négy évet töltöttek le a büntetésből. Az igazi terrorizmus az a félelem, amit egy politikai rendszer kelt az ürügyeinek az igazolása érdekében – fogalmazott. Elmondása szerint nem ők azok, akiknek azt a kérdést kell feltenni, hogy mi történt, inkább azoktól az érdekcsoportoktól kell kérdezni, akik az egész ügyet kitalálták, és a forgatókönyvet megírták. Szőcs Zoltán kiemelte, 

a mai napig nem hiszi el, hogy a 21. században, a nemzetek Európájában ilyen megtörténhet, hogy embereket koholt vádak alapján börtönbe lehet juttatni. 

Hozzátette, még hisz abban, hogy Strasbourgban sikerül majd igazságot szolgáltatni. A Kisebbségi Jogvédő Intézet jogásza, Korom Ágoston végül bejelentette: az elkövetkező hetekben az uniós jogra alapozott kártérítési pert fognak indítani az ügyben. 

Borítókép: Helyhatósági választások Ukrajnában (Fotó: Nemes János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.